29 Eylül 2024 Pazar

'Yargı iktidara bağımlılığını bir kez daha gösterdi'

Ettiği iyi hekimlik yeminine bağlı kalan TTB Merkez Konsey Başkanı Fincancı'nın hedef gösterilmesi sonrası gözaltına alınmasıyla yargının iktidara bağımlılığını bir kez daha gösterdiğini kaydeden İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, Fincancı'nın derhal serbest bırakılmasını istedi.

Katıldığı bir televizyon programında kimyasal silah iddialarının araştırılmasını isteyen Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez  Konsey Başkanı Şebnem Korur Fincancı, AKP-MHP faşist iktidarı tarafından hedef gösterilmişti. Jet hızıyla hakkında soruşturma açılan Fincancı'nın avukatları, Fincancı'nın yurtdışında olduğunu ve perşembe günü ifade vermeye geleceğini bildirmesine rağmen bu sabah gözaltına alındı.

Evinde bulunan aile yadigarlarının kriminalize edilerek saray medyası aracılığıyla servis edilen ve hakkında algı operasyonu yaratılmaya çalışılan hak savunucusu Fincancı'yla bir dayanışma eylemi de İzmir'de gerçekleşti.

'KİMYASAL SUÇTUR, SUSMAYACAĞIZ'
İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, İzmir Barosu önünde açıklama yaptı. "Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı onurumuzdur. Derhal serbest bırakılsın" yazılı pankartın açıldığı eylemde sık sık, "Faşizme karşı omuz omuza", "Baskılar bizi yıldıramaz",  "Şebnem Korur Fincancı onurumuzdur", "Kimyasal silah suçtur, susmayacağız", "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz", "Gözaltılar, tutuklamalar, baskılar bizi yıldıramaz" sloganları atıldı.

YILMAZ: İYİ HEKİMLİK YEMİNİNE BAĞLI OLAN FİNCANCI SERBEST BIRAKILMALIDIR
İzmir Baro Başkanı Sefa Yılmaz, Fincancı'nın gözaltına alınmasının ulusal ve evrensel hukuk kurallarının yok sayılarak bir şova dönüştürüldüğüne dikkat çekti. Yaşananların hukuksuzluğu bir yana iktidarın 2023 seçimleri öncesi tüm meslek kurullarına gözdağı verme ve pasifize etme amacı taşıdığını belirten Yılmaz, "Şebnem Korur Fincancı'nın bağlılık yemini ettiği iyi hekimlik insanı sağlık içinde yaşamasını engelleyen her türlü eylemin karşısında olmayı getirir. Bu nedenle ettiği yemini yerine getiren Fincancı derhal serbest bırakılmalıdır. Nefret söylemi ve şiddet çağrısı içermeyen her düşünce açıklamasına saygı duyulmalı, düşüncelerini açıklayanlar ceza baskısıyla karşı karşıya kalmamalıdır" dedi.

KAYNAK: YARGI İKTİDARA BAĞIMLILIĞINI GÖSTERDİ
İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak da basın metnini okudu. Şebnem Korur Fincancı'nın daha önce savcılığa başvurarak ifade vermeye hazır olduğunu belirtmiş olmasına ve CMK madde 91'in açık hükmüne rağmen yapılan hukuksuz gözaltına tepki gösteren Kaynak, "Bir suç örgütü liderinin itirafları konusunda üç maymunu oynayan savcılık, Cumhurbaşkanının açıklamalarını talimat kabul ederek gerçekleştirdiği işlemle, bir kez daha iktidara bağımlı olduğunu göstermiştir" dedi.

Kaynak, "İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri olarak yaşamını insan hakları mücadelesine adamış, "iyi hekimlik" ilkelerini her ortamda savunan Dr. Şebnem Korur Fincancı üzerinden toplumu sindirme amacı taşıyan bu hukuksuz uygulamanın karşısında olduğumuzu kamuoyuna saygıyla duyururuz" ifadelerini kullandı.