18 Eylül 2024 Çarşamba

Uyuşturucu, silah ticareti, Hizbullah-devlet ilişkisi, çocuk ölümleri

AKP'li Galip Ensarioğlu'nun "dostum" dediği Salim Güran ve kardeşlerinin uyuşturucu ve silah ticareti yaptığı, kadınları seks işçiliğine zorladığı ortaya çıktı. Köyden 550 silah ve mühimmat çıktığı iddia edildi. Narin kaybedildikten sonra yapılan asılsız ihbarların da aile tarafından yapıldığı ya da yaptırıldığı ortaya çıktı. Bir tanık, Tavşantepe muhtarı ve Kuran Kursu hocası olan amca Salim Güran'ın Hizbullah ve AKP ile ilişkili olduğunu anlattı, bu ilişkilere güvendiklerini vurguladı.

Diyarbakır'ın Bağlar ilçesi Tavşantepe kırsal mahallesinde, 8 yaşındaki Narin Güran'ın öldürülmesinin ardında devlet-çete-hizbulkontra ilişkisi ortaya çıktı. Güran ailesinin uyuşturucu ve silah ticareti yaptığı, kadınları seks işçiliğine zorladığı ise bir diğer bilgi.

Tavşantepe'de Güran ailesinin yanı sıra 5 farklı soyadı taşıyan aile yaşıyor. Küçük bir köy olan Tavşantepe, 2022 yılındaki pek çok köy gibi mahalle adını aldı. Yaklaşık 70 hanenin bulunduğu köyde 2019 yılı verilerine göre 476 kişi yaşıyor.

Tavşantepe adında bir kırsal mahalle olduğunu Narin'in 21 Ağustos günü kaybedilmesiyle öğrendik. Narin 19 gün sonra 8 kez arama yapılan Eğertutmaz Deresinde bulundu. Önceki aramalarda neden bulunamadığı sorusu halen yanıt verilmezken, bu küçük kırsal mahallenin muhtarı da olan amca Salim Güran, daha Narin'in öldürüldüğü ortaya çıkmadan, Narin'i öldürdüğü iddiasıyla tutuklandı.

Salim Güran ve ailesi köyün en zenginlerinden. Zaten köyde yaşayan farklı soyad taşıyanların büyük bir kısmı da Salim Güran'ın yanında çalışıyor. Ama bu kişilere Salim Güran'ın yanında çalışıyorlar demekten ziyade, adamları demek daha doğru. Bunun için somut bir veriye de ihtiyaç yok. Çünkü Narin kaybedildikten sonra yaşanan "asılsız ihbarlar", "yasak aşk" hikayeleri, Narin'in bedeninin saklandığı yerde çürüyene kadar bulunamaması, köyde birçok kişinin bilgisi olmasına rağmen konuşmaması, bu durumu doğruluyor.

'YASAK AŞK' ÇARPITMASI
Narin'in katledilmesinin ardından önce dosyaya gizlilik kararı konuldu, ardından yayın yasağı getirildi. Bu süre içerisinde saray medyası, katliamın gerçek nedenlerini karartmak için olayı magazinleştirdi, anne ile amca arasındaki "yasak aşk" hikayesiyle olayı çarpıttı. Böylece Narin ve belki ablası Tülin ya da sesi yeterince çıkmayan köyde yaşayan ailelerden başkalarının çocuklarının ölümünün arkasındaki gerçekler karartılmaya çalışıldı.

ASILSIZ İHBARLARI GÜRAN AİLESİ YAPTIRDI
Güran ailesi, Narin kaybedildikten 4 gün sonra, "çok asılsız ihbar geliyor, yapmasınlar yeter" açıklaması yaparken, asılsız ihbarların aile tarafından yapıldığı ortaya çıktı. İhbarların yapıldığı telefon hatlarının aile fertlerinin kullandığı 20 kaçak hattan yapıldığı anlaşıldı. 

Narin'in katledilmesine ilişkin soruşturmada aralarında amcalar Salim ve Fuat Güran, anne Yüksel Güran ve kardeşi Enes Güran'ın da bulunduğu 11 kişi tutuklandı. Tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilen ancak 15 yaşından küçük olduğu için serbest bırakılan R.A. hakkında ise savcının itirazı üzerine tutuklama kararı verildi.

R.A'nın tutuklanma gerekçesi, Narin'i arama çalışmalarının "hedef saptırma maksatlı suni ihbarlarla ve dikkat dağıtıcı eylemlerle akamete uğratmaya çalışmak" olarak açıklandı. Tutuklama gerekçesinde yer alan JASAT tutanağında, "Suriyelilerin kaldığı çadıra yakın bir konumda terlik bulunduğu iddia edilerek jandarma personelinin bu kısma yönlendirilmeye çalışıldığı, köyde yangın çıkarıldığı, arama kurtarma çalışmaları esnasında olağan dışı elektrik kesintileri yaşandığı, iki şahsın bir kız çocuğunu köyün üst tarafına götürdüğü şeklinde ihbarda bulunulduğu, bu gibi eylemlerle jandarma personelinin Eğertutmaz Deresi'nden uzaklaştırılmaya çalışıldığı" ifadelerine yer verilirken, 15 yaşından küçük bir çocuğun hangi amaçla ve nasıl planlayarak böyle bir şey yaptığı sorusunun yanıtı bir kez daha Güran ailesini işaret ediyor. R.A. hakkındaki tutuklama kararı, çocukları katledenlerin aynı zamanda çocukları suça teşvik ederek katliamların üzerini örtmek için kullandıklarını gösteriyor.

GÜRAN AİLESİNE KİM AKIL VERİYOR?
Narin'in cansız bedeninin 19 gün boyunca bulunmaması, öldürüldükten sonra konulduğu yerde bedeninin çürütülerek delillerin karartılması, ailenin asılsız ihbarları, ailenin yaptığı açıklama, Güran ailesinin bunu tek başına planlamadığının işaretlerini sunuyor.

KİRLİ İLİŞKİLER
Narin'i öldürmekten tutuklanan Tavşantepe kırsal mahallesinin muhtarı ve amca Salim Güran adı bölgede silah kaçakçılığı ve uyuşturucu ticareti ile anılıyor. Yanında çalışan işçilerinin de bu suça ortak olduğu iddialar arasında. Jinnews'ten Dorşîn Yıldız'a konuşan bir tanık, "Salim'in çok kirli ilişkileri var. Silah kaçakçılığı, uyuşturucu gibi birçok şey yapar. İşçilerinin hepsi aynı zamanda adamlarıdır. Normal bir işveren ve işçi ilişkisinden ziyade, her türlü işine koşturan, her kirli işini temizleyecek işçilerdir. Bundan 12-14 yıl önce Salimlerin bir kardeşi öldü. Kazayla kendini vurmuş dediler ama Salim'in onu vurduğu da çok konuşuldu. 17 yaşındaki birine yıkacaklardı. Sonra konu köy içinde kaldı ve kapandı" diye anlatıyor. Ateşli silahla vurularak ölen biri için devletin nasıl soruşturma başlatmadığı da bu kirli ilişkilere işaret eden bir başka veri.

Narin'in amcalarından birinin üstüne 100'den fazla telefon numarası kayıtlı olduğunu ortaya çıkaran Dorşîn Yıldız, Salim Güran'ın "fuhuş çetesi" kurduğunu ve "köyde birçok kadınla ilişkisi" olduğu iddialarını gündemleştirdi.

550 SİLAH BULUNDU
Tavşantepe'de yapılan aramada jandarmanın 550'e yakın silah ve çok sayıda mühimmat bulduğu iddia edilirken, Yıldız'a konuşan tanık, Salim Güran ve ailesinin Hizbullah ve AKP ile ilişkisi olduğunu şu sözlerle anlattı: "Ne kadar inkar etseler de boş. O ailenin hem Hizbullah hem de AKP ile ilişkileri var. Bu ilişkilere güveniyorlar. Bizim de onlardan çekinmemizin sebebi bu ilişkileridir. O köyde Salim'in ve ailenin bu ilişkilerini konuşacak bir kişi bile çıkmaz."

Salim Güran'ın muhtarlık görevinin yanı sıra Kuran Kursu hocası olduğu da öğrenilirken, Tavşantepe'de onlarca isimsiz ve toplu mezar bulunduğu iddiaları da gündemde.