Ankara'da öğretmenlerin asgari ücret ve 10 aylık sözleşme dayatmasına karşı mücadelesi sürüyor
Çankaya Belediyesi'nin asgari ücret ve on aylık sözleşme dayatmasına karşı eylemlerini sürdüren Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası, "Eğitimin gericileştiği, ticarileştiği ve eğitim emekçilerinin güvenceli çalışma ortamının gittikçe budandığı, öğretmenlerin taban maaş talebinin ne kadar önemli olduğunun bir kez daha ortaya çıktığı şu günlerde ihtiyaç duyduğumuz tam gün sigortanın, 12 ay maaş alma hakkımızın, kıdem tazminatı hakkının, belirsiz süreli sözleşme hakkının sağlanması talebimizdir" dedi.
Ankara'da Çankaya Belediyesi öğretmenlerinin asgari ücret ve on aylık sözleşme dayatmasına karşı eylemleri sürüyor. Çankaya Belediyesi'ne bağlı Çankaya Evlerinde çalışan öğretmenlere bu dönemde haklarının budandığı bir sözleşme teklif edilmiş; geçtiğimiz yıla dek 11 ay için yapılan sözleşme bu yılki taşeron firmayla 10 aya düşürülürken haftalık 30 saat ders için asgari ücret teklif edilmişti. Öğretmenlere eylül ayı maaşlarının yatmayacağı da söylendi. Öveçler'de bulunan Nazım Hikmet Çankaya Evi'ne çağrılarak bir saat içinde sözleşme imzalamaya zorlanan ve imzalamamaları halinde ise işten çıkarılacakları ifade edilen öğretmenler direniş kararı aldı.
Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası açıklama yaptı. Çankaya Belediyesi önünde, "Sosyal belediyecilikte hazin son. Taşeron. On ay maaş, 16 gün pirim, güvencesizlik" pankartının açıldığı eylemde, "Taşeron eğitime hayır", "Direnen öğretmenlere projede yer verilmedi" dövizleri taşındı.
'EĞİTİM MARATONU YAPANLAR KENDİLERİ DEĞİL Mİ'
Bir yil boyunca CHP'li birçok yetkiliyle görüştüklerini belirten öğretmenler, "Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Alkan ve Ulutepe Zirve Danışmanlık ile görüştük, sorunları ilettik. Tamamıyla yapıcı bir tavırla ve sorunların çözülebileceği beklentisiyle hareket ettik ama bir şekilde hep geçiştirildik. Seçim sonrası görüşelim dendi. Halledeceğiz dendi ama sonuç hep aynıydı hatta şartlarımız daha kötüleşti. İktidarı hedefleyen ve son seçimlerde birçok belediyeyi kazanmış ve ülkenin birçok yerinde çiftçiler için, öğretmenler için miting düzenleyen ana muhalefet partisinin samimiyetini sorguluyoruz. Ona vazifelerini hatırlatıyoruz! Taşeron hizmet alımının sömürüye davet çıkarmak olduğunu bilmiyorlar mı? Genel Başkanlık düzeyinde sık sık taşerona karşı olduklarını söyleyenler kendileri değil mi? Üstelik daha geçtiğimiz aylarda, günlerce süren 'Eğitim maratonu'nu yapanlar da kendileri değil mi" diye sordu.
'HUKUK MÜCADELESİNİ BAŞLATIYORUZ'
Belediyenin öğretmenlere vaadinin asgari ücret ve taşeron çalışma, taşeron şirket milyonlarca kâr ederken öğretmene reva görülen asgari ücretin reva görüldüğü; öğretmenlerin insanca bir yaşam için gerekli maaşı alması ve kadrolu çalışması gerekirken taşeronda ısrar edildiği kaydedilen açıklamada, "Yaşananları tüm şeffaflığıyla sizlere anlattık. Takdir değerli kamuoyunundur, ailelerindir; sevgili öğrencilerimizin de hakları için buradayız. Daha iyi bir gelecek, daha iyi bir eğitim için buradayız! Eğitimin gericileştiği, ticarileştiği ve eğitim emekçilerinin güvenceli çalışma ortamının gittikçe budandığı, öğretmenlerin taban maaş talebinin ne kadar önemli olduğunun bir kez daha ortaya çıktığı şu günlerde ihtiyaç duyduğumuz tam gün sigortanın, 12 ay maaş alma hakkımızın, kıdem tazminatı hakkının, belirsiz süreli sözleşme hakkının sağlanması talebimizdir. Sonuç olarak yapılan usulsüzlüğe ve işten çıkarmalara karşı Çankaya Belediyesine ve taşeron firmaya karşı hem fiili mücadeleyi hem hukuk mücadelesini başlatmış bulunuyoruz. Sendika avukatımız gerekli işlemleri başlatacak" denildi.