19 Eylül 2024 Perşembe

Korgan'da sondaj atıkları dereye bırakılıyor

Korgan ilçesinde Perşembe Yaylası ve Çiseli Şelalesi'ne çok yakın bir bölgede yapılan maden sondaj çalışmalarında, atıkların bölgedeki derelere bırakıldığı görüntülendi.

Ordu'nun Korgan ilçesinde Taşkaya Zemin İnşaat, Madencilik isimli şirketin, bölgede başlattığı sondaj çalışmalarında çıkan atıkları derelere bıraktığı ortaya çıktı. Bölge halkının çektiği videolarda derelerin gri renkte bir sıvıyla kaplandığı görüldü.

Maden çalışmasının yapıldığı alan UNESCO Tarihi ve Kültürel Mirası Adayı olan Menderesleri ile ünlü Aybastı Perşembe Yaylası havzası ve Korgan Çiseli Şelalesinin yakınında bulunuyor. Perşembe Yaylası başta olmak üzere Çobantepe, Taşkesiği, Kabatuzla, Keçiören, Adatepe yaylalarını da etkileyecek proje için yapılan çalışmalar 2 kez halk tarafından durduruldu. Fakat halkın bölgeden ayrılmasıyla sondaj çalışmaları yeniden başladı.

Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) şirketin bentonit eritme havuzundaki kirli sularını dereye bıraktığını belgeleyen fotoğrafları çekerek Ordu Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne iletti.

ORÇEV Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada "Korgan'da sondaj çalışması yapan şirketin bentonit eritme havuzundaki kirli sularını dereye bıraktığını kanıtlayan video ve fotoğraflar derneğimize ulaştırıldı. Yerinde inceleme yapan Korgan Aybastı Yaylarını Koruma Platformu yürütmesinden arkadaşların denetimleri sırasında gördüklerini belgeleriyle Ordu Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne yazımızla ilettik. Madene çalışma izni veren Ordu Valiliği Mera Kurulu kararının iptali için Ordu İdare Mahkemesine de yürütmeyi durdurma davası açmıştık. Davanın lehimize sonuçlanacağına inanıyoruz" ifadeleri kullanıldı.