19 Eylül 2024 Perşembe

TMMOB: Mesleğimizin geleceği için durmaksızın mücadele edeceğiz

Yüz bin mühendis, mimar ve şehir plancısının iş bıraktığı 19 Eylül 1979'un 45. yıldönümünde basın açıklaması düzenleyen TMMOB, "45 yıl önce üretimden gelen gücüyle tarihin akışına müdahale eden meslektaşlarımızın izinde, mesleğimizin ve ülkemizin geleceği için durmaksızın mücadele edeceğiz" dedi.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Ankara İl Koordinasyon Kurulu, Mühendis, yüz bin mühendis, mimar ve şehir plancısının iş bırakma eylemi yaptığı 19 Eylül 1979'un 45. yıldönümünde Sakarya Caddesi'nde kitlesel bir basın açıklaması yaptı.

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, "Bugün fabrikalardan şantiyelere, tersanelerden madenlere, santrallerden limanlara, tarım alanlarından ormanlara, kamu kurumlarından ofislere kadar üretimin olduğu her yere hayat katan biz mühendis, mimar ve şehir plancılarının dayanışma günü. 45. yılında 19 Eylül iş bırakma eylemini ve o görkemli eylemi yaratanları minnetle selamlıyorum" dedi.

Aradan geçen uzun yıllara rağmen mühendis, mimar ve şehir plancılarının sorunlarının katlanarak büyüdüğüne işaret eden Koramaz, "Neoliberal ekonomi politikaları, özelleştirme uygulamaları ve toplumsal kalkınma hedeflerinden vazgeçilmesi sonucu meslek uygulama alanlarımız gün geçtikçe daraltıldı. Mesleğimizin kamusal içeriği boşaltıldı. Yapı denetimi, iş güvenliği gibi ticarileştirilmemesi, kamucu bir anlayışla yürütülmesi gereken pek çok mühendislik hizmeti bile piyasaya açılarak şirketler için kar kapısı haline getirildi. Art arda yapılan mevzuat düzenlemeleriyle Mühendislerin, mimarların, plancıların anayasal örgütü olan TMMOB'un meslek alanlarına ilişkin düzenleme ve denetleme yetkisi kısıtlandı" ifadelerini kullandı.

Ülkenin mühendislik, mimarlık ve plancılık birikimine sahip çıkmanın tüm toplumun geleceğine sahip çıkmak olduğunu vurgulayan Koramaz, taleplerini şöyle sıraladı:
🔹"Bilimi ve teknolojiyi esas alan, üreten kalkınan, sanayileşen, tarımda kendi kendine yeten hakça bölüşen bir ülke istiyoruz.
🔹Dış girdilere bağımlı olmayan; kamu yararı gözeten; sosyal refah-sosyal hukuk devleti anlayışını benimseyen; erişilebilir, nitelikli, ücretsiz sağlık, eğitim, sosyal güvenlik hizmetlerini hedefleyen; doğayla, tarihle ve insanla barışık; istihdam, emek ve halk odaklı bir kalkınma planlamasının yaşama geçirilmesini istiyoruz.
🔹Adil bir gelir dağılımı istiyoruz.
🔹Ücretli kesimlerin omzuna yıkılan vergi yükünün hafifletilmesini, bütçe gelirlerinin büyük oranda kar, faiz ve servetin vergilendirilmesine dayandırılmasını istiyoruz.
🔹Yeni mühendislik, mimarlık, planlama bölüm ve fakültelerinin açılması, program ve kontenjanlarının belirlenmesi süreçlerinde TMMOB ve bağlı odalarının olumlu görüşlerinin şart koşulmasını, mevcut bölüm ve fakültelerin bu boyutuyla gözden geçirilmesini istiyoruz.
🔹İşsiz üyelerimize istihdam alanları açılmasını istiyoruz.
🔹Ücret ve hak kayıplarımızın giderilmesini istiyoruz. Güvenli ve güvenceli çalışma koşulları istiyoruz.
🔹Açlık sınırında yaşamaya mahkum edilen tüm emekliler gibi emekli maaşlarımızın yükseltilmesini istiyoruz.
🔹Mühendis, mimar ve şehir plancısı istihdamında, almış olduğumuz, eğitim, vermiş olduğumuz hizmet ve üstlenmiş olduğumuz sorumluluğun niteliğine uygun ve insanca yaşanacak bir asgari ücret belirlenmesini istiyoruz.
🔹Düşük ücretler ve kayıt dışı çalıştırılmaya karşı geçmişte SGK ile TMMOB arasında imzalanan, daha sonra iptal edilen ücret denetimi protokolünün yeniden yürürlüğe girmesini istiyoruz,
🔹TMMOB ve Odaların elinden alınan mühendis, mimar ve şehir plancısı asgari ücreti belirleme yetkisi ile kamusal mesleki denetim yetkilerinin iade edilmesini istiyoruz,
🔹Kamuda daha fazla istihdam istiyoruz. Kamu çalışanı üyelerimizin ek göstergelerinin, risk, sorumluluk ve özel hizmet tazminatlarının eşdeğer kadrolara uygun olarak güncellenmesini ve yükseltilmesini istiyoruz. Kamuda çalışan mühendis, mimar ve şehir plancılarının özlük haklarında iyileştirme istiyoruz,
🔹Liyakate dayalı bir kamu yönetimi istiyoruz.
🔹Özelleştirme uygulamalarına son verilmesini, kamucu politikalara dönülmesini, kamu yatırımlarının ve kamuda istihdamın artırılmasını istiyoruz,
🔹Mühendislik, mimarlık ve şehir planlamayı yok sayan, bilime ve tekniğe aykırı mevzuat ve uygulamalara son verilmesini istiyoruz.
🔹Kısacası insan onuruna uygun bir yaşam, insan onuruna yaraşır bir gelecek istiyoruz."

Koramaz, "45 yıl önce üretimden gelen gücüyle tarihin akışına müdahale eden meslektaşlarımızın izinde, mesleğimizin ve ülkemizin geleceği için durmaksızın mücadele edeceğiz. Tüm halkımızı mücadelemizde bizlerle olmaya, bizlerle dayanışmaya ve gücümüze güç katmaya davet ediyoruz" dedi.