19 Eylül 2024 Perşembe

Hopa'da 'yaşam nöbeti'

Hopa'da "yaşam nöbeti"nde olan Hopalılar, sermayenin karı uğruna doğanın katledilmesine izin vermeyeceklerini söyledi. 

Son yıllarda yoğunlaşarak artan madencilik faaliyetlerinin yaşam alanlarını ciddi derecede tehdit ettiğini, şirketlerin karına kar katarken ekolojik yıkımın yaşandığını kaydeden Hopalılar, yaşam nöbetinde. 

Artvin'in Hopa ilçesindeki Hopa Parkında her gün 17.00-19.00 arası nöbet tutan Hopaılar, basın açıklaması yaptı. Basın metnini okuyan Handan Ustabaş, "Ordu'dan Artvin'e kadar il sınırlarımızın ortalama yüzde 70 ile yüzde 90 arası madencilik faaliyetleri için ruhsatlandırılmış durumda. Bu demek oluyor ki içtiğimiz sulardan işlediğimiz topraklarımıza kadar doğamız kimyasal maddeler ile zehirlenecek, hayvancılık faaliyetlerimiz engellenecektir. Doğu Karadeniz halkının zaten uzun yıllardır boğuştuğu kanser hastalıkları artacaktır. Tüm bunların doğrudan sonuçlarından biri ise topraksız ve susuz kalan yöre halkının yoksullaşması ve göç etmesi olacaktır" dedi. 

Doğu Karadeniz halkının yaşam alanlarını elinden geldiğince korumaya çalıştığını belirten Ustabaş, "Uzun süredir eylem ve etkinlikler, buluşmalar, protestolar düzenleniyor. Fakat ne hükümet ne de bakanlık düzeyinde önlem alınmadığı gibi ruhsatlandırma faaliyetleri tüm hızıyla bir hükümet programı olarak sürdürülüyor. Maden şirketleri ve siyasal iktidar için doğanın yeşilinin önemi yok. Onlar için önemli olan doların yeşili. Bu yüzden halkın haklı mücadelesini engellemek için hiçbir sınır tanımıyorlar" ifadelerini kullandı. 

Bunun en yakın örneğinin Cankurtaran'da maden uğruna doğanın katledilmesine karşı çıkan Reşit Kibar'ın katledilmesi olduğunu hatırlatan Ustabaş, "Doğamıza yönelik saldırıların durdurulması, azmettiricilerin ve sorumluların adalet karşısına çıkarılması için Hopa halkı olarak tekrar sesleniyoruz. Artvin'in doğa ve yaşam alanlarını talana açan tüm ruhsat ve projeler iptal edilsin. Cankurtan orman alanının ismi Reşit Kibar Ormanı olarak ilan edilsin."