19 Eylül 2024 Perşembe

'Okul temizliğinden tasarruf yapılamaz'

Milli Eğitim Bakanı Tekin başta olmak üzere yetkililere seslenen Eğitim Sen 7 Nolu Şube, tasarruf uygulamalarının işçinin alın terini sömüren sermayeden yapılmasını istedi. "Temizlikte tasarruf olmaz" diyen eğitim emekçileri, okullarda hijyen ve temizliğin olmadığını kaydetti. 

Eğitim Sen İstanbul 7 No'lu Şube okullarda temizlik ve hijyen olmadığına dikkat çekmek amacıyla Avcılar'daki İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünde açıklama yaptı. "Temizlikten tasarruf olmaz" şiarıyla yapılan eylemde "Okullarda temizlik ve hijyen yok. Temizlikten tasarruf olmaz" pankartı açıldı; "Güvenceli, nitelikli eğitim, temiz sağlıklı okul" dövizi taşındı. 

'BAKAN TEKİN GİDEREK ARTAN TEMİZLİK SORUNU YARATMAYA ANT İÇTİ'
Basın metnini okuyan KESK Dönem Sözcüsü Eren Ertin, "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli"ne, Öğretmenlik Meslek Kanununa, çeşitli vakıflarla yapılan protokollere, öğretmen atamalarında mülakata imzasını atarak eğitimin bilimsel içeriğinden öğretmenlik mesleğinin saygınlığından uzaklaşması inadındaki Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in okullarda giderek artan temizlik sorunları yaratmaya ant içtiğini belirtti. 

'SINIFLAR VE TUVALETLER HAFTADA BİR TEMİZLENEBİLİYOR'
Ertin, "Bakanlığı döneminde tek bir okula bile tek bir temizlik işçisi ataması yapmayan bakan, işkur ile yeni bir protokol üzerinden sorunu büyütüyor. Bakanlık, bu yıl İŞKUR bünyesinde İşgücü Uyum Programı (İUE) oluşturmuş ve bu program aracılığı ile okullara hizmetli alımı koşullarını zorlaştırdığı gibi gönderilen hizmetinin de haftada 5 gün olana çalışma süresini 3 güne indirmiştir. Okullarda temizlik işçileri ya okul aile birlikleri üzerinden yani velilerden sözde yasak bağış paraları veya sözde yasak özel sınıflara kayıt paraları ya da İŞKUR'un kölelikten beter haftanın sadece 3 günü çalışma, günlük yevmiye 566 lira ayda toplam 6900 lira edecek çalışma biçimi üzerinden istihdam ediliyor. Burada bakanın şahsında Milli Eğitim Bakanlığı hem öğrencileri, öğretmenleri temizlik ve hijyene bağlı sağlık risklerine maruz bırakıyor hem de az sayıda çalışan temizlik işçilerini yoğun iş yükünün altında eziyor. Asgari ücretin 17 bin lira olduğu ülkede koskoca bakanlık 6 bin 900 liraya emeklilik primi bile ödemeden işçi çalıştırıyor. Sınıflar ve tuvaletler haftada 1 en fazla 2 defa temizlenebiliyor" ifadelerini kullandı. 

'ÖĞRENCİLER EĞİTİMİN DIŞINA İTİLİYOR'
Bu uygulamanın okulların kısa zamanda salgın hastalık merkezlerine dönüşmesine davetiye çıkardığını kaydeden Ertin, "Bu uygulama dolaylı olarak öğrencilerin eğitim hakkını engellenmesidir. Bu uygulama öğrencileri eğitimin dışına itme, özel okullara yönlendirmedir. Bu uygulama öğretmenleri ve öğrencileri sağlıksız koşullarda eğitim faaliyeti yürütmeye zorlamadır ve bu uygulama kölelik koşullarında temizlik personeli çalıştırmadı" ifadelerini kullandı. 

'TASARRUF TEDBİRLERİNİZİ SERMAYE ÜZERİNDEN UYGULAYIN'
"Okullara derhal yeterli temizlik işçisi ataması yapılsın, okulların temizliği sağlansın. Tüm temizlik işçileri kadrolu güvenceli insanca koşullarda istihdam edilsin. Öğrenci ve öğretmenlerin sağlığını tehdit eden bu uygulamayı hayata geçiren tüm sorumlular istifa etsin" taleplerini sıralayan Ertin, şöyle devam etti: "Yetkilileri buradan uyarıyoruz. Tasarruf tedbirlerinizi vergi kaçıran sermaye üzerinde uygulayın, kar rekorları kıran bankalara uygulayın, eğitimden, okulların temizliğinden, işçinin alın teri üzerinden tasarruf olmaz."

Eylem sloganlarla sona erdi.