24 Eylül 2024 Salı

Tütün üreticileri WhatsApp grubu kurmaktan tutuklandı

Tütüne getirilen "yetki belgesi" şartına karşı sokağa çıkan tütün üreticilerine yönelik gözaltı saldırısında 10 üretici tutuklandı. Üreticilerin kurduğu, 'Tütün Yasası Bilgilendirme' adlı WhatsApp grubu tutuklamalara gerekçe yapıldı. Tutuklananlar arasında MHP Meclis üyesinin de bulunması üzerine MHP'den istifalar yaşandı.

AKP-MHP iktidarının tütün üreticileri ve esnaflarına yönelik yaptığı yasal düzenlemelere tepki eylemlerinin ardından gözaltı, tutuklama saldırısı yaşandı. Yetki belgesi alınmadan tütün ticareti yapılmasının yasaklamasını protesto ederek Adıyaman otoyolunu trafiğe kapatan tütün üreticilerinden 10'u tutuklandı. 'Tütün Yasası Bilgilendirme' adını taşıyan WhatsApp grubunun tutuklamalara gerekçe yapıldığı öğrenildi. Bu arada tutuklananlar arasında MHP Meclis üyesinin de bulunması üzerine MHP'den istifalar yaşandı.

Tütün üreticilerine 'Tütün Yasası Bilgilendirme' adlı WhatsApp grubunu neden kurdukları sorulurken, örgütlenmek ve taleplerini dile getirmek için sokağa çıkarak eylem yapmak tutuklamaların gerekçesi yapıldı. Sorulara tepki gösteren tütün üreticileri ve işçileri taleplerini dile getirmek için yaptıkları eylemleri savundu.

Çelikhan'da tütün üreticiliği yaptığını söyleyen A.Ç, ifadesinde, yasadan ötürü il dışına satış yapamadıkları için eylem yaptıklarını anlattı. A.Ö. ise ifadesinde "Yolu kesinlikle açmıyoruz, hastan varsa ambulans çağır" demediğini söyledi. C.İ. ise "WhatsApp grubunda tütün nereye gider, fiyatı ne kadar olur tarzında konuşmalar oluyordu" dedi. Üreticilerin avukatı Murat Bilgiç ise "WhatsApp grubundaki konuşma ve yazışmalar suç oluşturmamaktadır" dedi.

Ancak mahkeme kuvvetli suç şüphesi bulunduğunu iddia etti, muhtemel cezanın üst sınırı, kaçma ve delilleri karartma ihtimalinden ötürü çiftçileri tutukladı.

Tutuklananlar arasında MHP Meclis üyesi Mustafa Sonkaya'da bulunuyor. Üyelerinin ve tütün üreticilerinin tutuklanması MHP'de istifalara neden oldu. MHP'den Çelikhan belediye başkan adayı olan Abdurrahman Yaylagül'ün de aralarında bulunduğu 6 kişi partilerinden istifa etti. Yaylagül, "50 yıllık tütün üreticisi 66 yaşındaki Abdurrahman amca da hapisle tanıştı" diyerek tutuklamalara tepki gösterdi.

Yaylagül ve MHP'den meclis üyesi seçilen Selim Tokgöz ile il genel meclisinin MHP'li adayları Mehmet Horuz, Mustafa Üzümcü, Mustafa Yaylagül ve Mehmet Sait Akgün'ün istifa ettiği bildirildi.