23 Eylül 2024 Pazartesi

İsviçre'de işçiler zam talebiyle sokağa çıktı

Bern'de çok sayıda sendika, siyasi parti ve devrimci örgütün çağrısıyla 15 bin katılımıyla düzenlenen eylemde işçilerin talepleri yinelendi. Göçmen işçi ve emekçilerin yoğun katılım gösterdiği eylemde, ekonomik krizin ve savaşların bedelini işçilerin ödemeyeceği vurgulandı. 

İsviçre'nin Bern kentinde sendikaların ortak çağrısıyla düzenlenen eylemde, işçilerin sorunları dile getirildi. Göçmen işçi ve emekçilerin yoğun ilgi gösterdiği eyleme 15 bin kişi katıldı. AVEG-KON üyesi İGİF'in çağrısıyla göçmen işçiler taleplerini dile getirdi.

AVEG-KON-İGİF-SKB imzalı Türkçe ve Almanca "Kapitalizmin yarattığı krizin faturasını emekçiler ödemeyecek" pankartla eyleme katıldı. Sendika, siyasi partiler ve devrimci örgütler savaş ve ekonomik krizin bedelinin tüm dünyada işçi ve emekçileri ödettirilmek istendiğini kaydetti. 

Enflasyon, faiz oranları ve vergi artışlarının yükseldiği bir dönemde, işçi ücretlerinde ve aylıklarda bir artış sağlanmaması, birçok ülkede işçi sınıfını sokaklara döktü. İsviçre'de zaman zaman yerel protestolar yapılsa da bu çapta merkezi bir protesto ilk kez gerçekleştirildi. Taşınan pankartlar ve atılan sloganlarda fiyat artışları karşısında maaşlarda zam yapılması istendi. Ayrıca haftalık çalışma süresinin azaltılması ya da çalışma günlerinin dört güne düşürülmesi talepleri de gündeme getirildi.

Parlamento önünde toplanan işçi ve emekçilere hitap eden sendikacılar ve siyasetçiler, bu haklı taleplerin birlikte savunulması gerektiğine vurgu yaptı. Konuşmalarda, işçilerin artık geçinemediği, krizin sorumlusunun emekçiler olmadığı ve bu nedenle krizin faturasını emekçilerin ödemeyeceği dile getirildi. Aylık zam taleplerinin asgari ücretle birlikte geriye dönük olarak düzenlenmesi de istenen talepler arasındaydı.