23 Eylül 2024 Pazartesi

Direnen madenci 'seninle görüşeceğiz' diye tehdit edildi

Direnişin 29. gününde olan Fernas Madencilik madencilerinin mücadelesi kararlılıkla sürüyor. Bir aya yakındır kapalı olan maden bölgesindeki kapıdan girmeye çalışan şirket yöneticileri sendikacılar tarafından engellendi. Bağımsız Maden İş Genel Başkanı Çakır ve örgütlenme uzmanı Aksu gözaltına alınırken, bir madenci güvenlik amiri tarafından "seninle görüşeceğiz" denerek albayın yanında tehdit edildi. 

AKP Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu'na ait Fernas Madencilik'te Bağımsız Maden-İş üyesi madencilerin direnişi 29. gününde sürüyor. 

SENDİKA YÖNETİCİLERİNDEN OTURMA EYLEMİ
Yaklaşık bir aya yakındır direniş nedeniyle kapalı olan maden bölgesindeki kapıdan girmeye çalışan şirket yöneticilerinin araçlarının önü sendika yöneticileri tarafından kesildi. Yolda oturma eylemi yaptığı sırada konuşan Bağımsız Maden İş Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu, askerlere "Kanunlara aykırı emir verenlere uymayın" diye seslendi. Bu emirlerin patron olan bir milletvekilini korumak amaçlı olduğunu kaydeden Aksu, "25 gündür bu yol kapalıydı, bu yolu biz kapatmadık. Ama bugün işçinin eylemine gölge düşürmek için seferber olmuşlar. Bu araçlar hemen yolun üstünden işletmeye girebiliyorlar. Burada yol kesme eylemi yok. Ama işçilerin maaşlarına zam yapmamak, promosyon ücretlerini vermemek için bu yolun tezgahlanıyor. Bunlara uymayın" ifadelerini kullandı.

ÇAKIR VE AKSU GÖZALTINA ALINDI
Yapılan oturma eylemine saldıran askerler, Bağımsız Maden-İş Genel Başkanı Gökay Çakır ve Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu'yu gözaltına aldı. İşçiler ise sendika yöneticilerinin gözaltına alınmasını alkışlarla protesto etti. 

'İŞÇİLERİN AHI BİR GÜN YAKAR SİZİ'
Gözaltıların ardından maden önünde direniş sürerken, sendika yöneticilerinden Ferhat Akılma, asker ve polisin zenginlerin koruması olduğunun altını çizdi. Madencilerin Ankara'ya yürüyüşünün engellenmek istendiğini belirten Akılma, "Unutma Fernas. Bu çıkardığın kömürün ateşi, bu işçilerin ahı bir gün yakar sizi. Bu insanlara zulümdür" dedi. 

MADENCİ GÜVENLİK AMİRİ TARAFINDAN TEHDİT EDİLDİ
Öte yandan direnen madenciler Fernas Madencilik güvenlik amiri tarafından "seninle görüşeceğiz" denilerek tehdit edildi. Sosyal medya hesabından paylaşım yapan işçi, "Beni güvenliğe çekerek alenen 'seninle görüşeceğiz' diyerek tehdit etti" ifadelerini kullandı. 

'BENİM VE AİLEMİN BAŞINA GELECEKLERDEN SORUMLULAR'
Başına gelecek her şeyden Fernas Madencilik Müdürü Serkan Güncü, güvenlik amiri ve nöbetçi albayın sorumlu olduğunu belirten madenci, "Çünkü beni nöbetçi albayın yanında tehdit etti. Ben sade işçiyim, o askeriyeden emekli olmuş, albaydır yarbaydır rütbesini bilmiyorum. Fernas'ın güvenlik amiridir. Benim ve ailemin başına bir şey gelirse sorumlusu onlardır" dedi.