1 Ekim 2024 Salı

Tutsak ailelerinden yanımızda durun çağrısı

Hasta ve infazı yakılan tutsaklar için Diyarbakır'da başlatılan Adalet Nöbeti'nin 200'üncü gününde tutsak yakınları eylem yaptı, "Hasta ve infazı yakılan tutsakları bir an önce serbest bırakın" çağrısında bulundu.

Hasta ve infazı yakılan tutsaklar için Diyarbakır'da başlatılan adalet nöbeti 200'üncü gününde. Nöbetin 200'üncü gününde Koşuyolu Parkı İnsan Hakları Anıtı önünde eylem yapıldı. Eyleme, Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED), Tutuklu Hükümlü Aileler ile Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUAY-DER), Özgür Kadın Hareketi (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD), Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği (MED-DER), İnsan Hakları Derneği (İHD), HDP Yerel Yönetimler, Diyarbakır Barosu, Barış Anneleri, 78'liler Girişimi,Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Türk Mimar ve Mühendisleri Odaları Birliği (TMMOB), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu, DİK, Kürt Edebiyatçılar Derneği ve çok sayıda kurum katıldı.

"Hasta tutsaklara özgürlük" yazılı pankartın taşındığı eylemde söz alan tutsak yakını İnci Güler, amaçlarının hasta tutsakların serbest bırakılması olduğunu söyledi. Tüm siyasi partilerin yanlarında olması gerektiğini belirten İnci, "Öncelikle ağır hasta tutuklular, sonrasında ise infazı yakılanlar serbest bırakılsın" dedi.

'ZAFER DİRENENLERİN OLACAK'
ÖHD Diyarbakır İl Eşbaşkanı Özüm Vurgun İstanbul Adliyesi önünde yapılan adalet nöbeti eyleminde yaşanan polis şiddetine tepki gösterdi, "Mücadele edenlerle birlikte olmaya devam edeceğiz. Zafer direnenlerin olacaktır" diye vurguladı.

'AİLELER DİNLENSEYDİ 18 TABUT ÇIKMAZDI'
TUAY-DER Yöneticisi avukat Fırat Taşkın ise, hapishanelerin antidemokratik uygulamaların merkezi haline geldiğini belirterek, "Ailelerin talepleri ilk gün duyulmuş ve karşılık bulmuş olsaydı cezaevlerinde bugüne kadar 18 hasta tutsağın tabutu çıkmış olmayacaktı" ifadelerini kullandı.

Taşkın konuşmasının devamında, "Hasta tutukluların doğal olmayan ölümlerine sebep olan uygulamalara derhal son verilmesini ve infazların tamamlanmasına rağmen tahliye edilmeyen tutsakların bir an önce tahliye edilmesini talep ediyoruz" dedi.

İHD Diyarbakır Şube Yöneticisi Yusuf Erdoğan, TİHV Temsilciliği üyesi Murat Aba ve Diyarbakır Barosu Yönetim Kurulu üyesi Mehdi Özdemir de söz alarak tutsak ailelerinin mücadelesini desteklediklerini açıkladı. HDP İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan ise tutsakların ve ailelerinin taleplerine toplumun güçlü ses vermesi ve adalet nöbetlerinin bir parçası olma çağrısında bulundu.

'YANIMIZDA DURUN'
Son olarak söz alan hasta tutsak Abdullah Kırtay'ın kızı Herdem Merwanî, nöbete başladıklarında tek olduklarını şimdi ise milyonların kendileri ile birlikte olduğunu söyledi. 200 gün boyunca Ankara'ya gittiklerini ve siyasi partilerle görüşmeler gerçekleştirdiklerini  belirten Merwanî, görüştükleri siyasi partilerin hepsinin kendilerine söz vermesine rağmen yanlarında olmadıklarını söyledi. Görüştükleri tüm partilerin yanlarında olmalarını isteyen Merwanî, "Beraber bu sorunu çözebiliriz" dedi.

Açıklama atılan "Biji berxwedana zindanan" ve "Hak hukuk adalet" sloganlarıyla son buldu.