22 Eylül 2024 Pazar

Tümüklü: Hapishaneler etrafında kenetlenelim

İstanbul ve İzmir'de politik tutsaklarla dayanışma gösteren devrimcilere dönük operasyonlara tepki gösteren ESP ve SKM, devrimci tutsakları yalnız bırakmama, hapishanelerdeki hak ihlallerine, tecride ve iktidarın saldırılarına karşı mücadeleyi büyütme çağrısı yaptı.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) ve Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM), İstanbul ve İzmir merkezli operasyonlarda üye ve yöneticilerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda devrimcinin gözaltına alınmasına tepki gösterdi.

Beyoğlu'nda bulunan Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Genel Merkezi'nde düzenlenen açıklamaya, ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İBB Eşbaşkan adayları Meral Danış Beştaş ve Murat Çepni, milletvekili Kezban Konukçu, Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF), Partizan, Devrimci Parti, Kaldıraç, Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi (TDİ) ve çok sayıda siyasi parti, demokratik kitle örgütü temsilcisi katıldı.

TÜMÜKLÜ: FAŞİST BİR SALDIRI ALTINDAYIZ
İlk sözü alan ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, özgürlük, eşitlik, örgütlenmek isteyen her kesime dönük faşist bir saldırı altında olduklarını söyledi. "2015'te başlayan çöktürme planı kapsamında çok çeşitli biçimlerde tasfiye, kuşatma, imha siyasetiyle karşı karşıya kalıyoruz" diyen Tümüklü, ESP başta olmak üzere çok sayıda devrimci, sosyalist, yurtseverin bu gözaltı-tutuklama saldırılarına maruz kaldığına dikkat çekti. 2015'ten itibaren rejimin itirafçılar, işbirlikçiler, ajanlar aracılığıyla örgütlü mücadeleyi dağıtmaya çalıştığını hatırlatan Tümüklü, son dönemde hapishanelerdeki devrimci tutsaklarla dayanışanların, tutsak yakınlarının hedef alındığını kaydetti.

'DEVRİMCİ TUTSAKLAR YALNIZLAŞTIRILMAK İSTENİYOR'
"25 yıldır ağır tecrit altında tutulan sayın Öcalan üzerinde yürütülen bir tecrit politikasında deneyim kazanan faşist rejim, gelinen aşamada hapishaneler üzerinden toplumu teslim almaya çalışıyor. Hapishanelerle ilişki kuranları korkutarak, örgütlü mücadelenin daralmasına ve tasfiye olmasına zemin hazırlamaya çalışıyor" diyen Tümüklü, iktidarın bu vesileyle hapishanelerde tecrit politikalarını derinleştirmek, devrimci tutsakları yalnızlaştırarak iradelerini kırmak istediğini vurguladı. "Faşist rejim kendi bekası için, mücadele eden kesimleri dağıtmaya, tasfiye etmeye, tasfiye edemediğini de kuşatmaya çalışıyor. Ama bunlar nafile" diyen Tümüklü, hapishanelerdeki hak ihlalleri ve İmralı başta olmak üzere tecrit politikalarına karşı daha güçlü mücadele ve örgütlenmenin önemine dikkat çekti.

'DEVRİMCİ TUTSAKLARI DAHA GÜÇLÜ SAHİPLENELİM'
Tümüklü, şöyle devam etti: "Demokrasi, özgürlük ve sosyalizm mücadelesini büyütme kararlılığındayız. Ezilenlerin Sosyalist Partisi olarak bu operasyonları bir mücadele çağrısı olarak alıyoruz. Siyasi tutsakları, devrimci tutsakları, anarşist tutsakları, yurtsever tutsakları daha güçlü sahiplenme çağrısı yapıyoruz. Hapishaneler etrafında kenetlenme çağrısı yapıyoruz. Sayın Öcalan üzerindeki tecrit kırılana kadar mücadele çağrısı yapıyoruz."

CAN: KADINLARIN İRADESİNİ KIRAMAYACAKSINIZ
SKM Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Leyla Can, operasyonda SKM Genel Sözcüsü Tanya Kara ve üyelerinin işkenceyle gözaltına alındığına dikkat çekerek, "8 Mart öncesinde yapılan bu operasyonun özel olarak kadın özgürlük hareketine dönük olduğunu belirtmek istiyoruz. Bu toprakların en güçlü hareketlerinden biri olan kadın özgürlük hareketinin iradesini kıramayan erkek egemen devlet, bu saldırıları artırarak iradesini bastırmaya çalışıyor fakat bugüne bu kadar bu iradeyi kıramadı, bundan sonra da kıramayacak" dedi.

Kadın katliamlarını görmeyen saray medyasının günlerdir DEM Parti milletvekili Çiçek Otlu'yu hedef gösterdiğini ifade eden Can, "Çiçek Otlu hem kadınların hem halklarımızın seçilmiş iradesidir" dedi. Can, tüm kadınlara çağrıda bulunarak bu baskılara karşı kadın özgürlük mücadelesini büyütmenin, 8 Mart'ta sokaklarda olmanın önemine dikkat çekti.

BEŞTAŞ: BİAT ETTİRMEYE YÖNELİK BİR OPERASYONLA KARŞI KARŞIYAYIZ
DEM Parti İBB Eşbaşkan adayı Meral Danış Beştaş, iktidarın muhalefeti biat ettirme, 8 Mart ve seçim çalışmalarını engellemeye dönük bir operasyonuyla karşı karşıya olduklarını söyledi. SKM MYK üyesi ve DEM Parti seçim çalışmalarında görev alan Ezgi Gürbüz'ün işkenceyle gözaltına alınmasına ve gözlüğünün bilerek kırılmasına tepki gösteren Beştaş, 7.5 numara gözlüğün kırılarak Gürbüz'ün görmez hale getirilmesinin özel bir yaklaşım olduğuna dikkat çekti.

'PM ÜYEMİZ GÜNGÖR'E DÖNÜK HEDEFLEŞTİRMELERİN PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ'
DEM Parti Parti Meclisi üyesi Sıtkı Güngör'ün gözaltına alındıktan sonra ana akım medya tarafından hedef haline getirildiğini belirten Beştaş, "Yandaş medya Sıtkı Güngör arkadaşımız hakkında yargılamayı yaptı, soruşturmayı bitirdi ve hükümlü hale getirdi. Hakkında hiçbir hüküm olmadan, daha gözaltında iken iktidar yanlısı medya tarafından Sıtkı Güngör 'yasadışı örgüt üyesi' ilan edildi. Bu kendi hukuklarına saygı duymayan, kendi anayasalarını çiğneyenlerin yeni yöntemi ve  uzun süredir bu yöntem kullanılıyor. PM üyemize yönelik bu yaklaşımların  peşini bırakmayacağız" dedi.

'BİZLER HALKIMIZLA BİRLİKTE OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ'
DEM Parti milletvekili Çiçek Otlu'nun evinin kapısının kırılarak baskın düzenlenmesinin kabul edilemez olduğunu söyleyen Beştaş, bütün bu uygulamaların takipçisi olacaklarını belirtti ve "DEM Parti milletvekillerini hedef göstermekten vazgeçin. Vazgeçmeseniz de nafile. Bizler halkımızla birlikte olmaya, bu mücadeleyi yürütmeye, halkın vekaletinin gereğini yapmaya sonuna kadar devam edeceğiz" dedi.

ÇALASIN: DEVRİMCİ TUTSAKLARI TOPLUMDAN SOYUTLAMAYA ÇALIŞIYORLAR
SMF temsilcisi Mehmet Çalasın, "Cezaevindeki tutsak yoldaşlarımızı orada yalnızlaştırmak, toplumdan soyutlamak, iradelerini kırmak hedefiyle bu operasyonlar yapılmıştır" dedi. Operasyonların yaygınlaştırılabileceğine dikkat çeken Çalasın, tüm devrimci, demokrat, sosyalist güçlerin bu saldırılara karşı alanlarda bir araya gelmesi gerektiğini vurguladı.

ORTAÇ: İŞKENCELERLE DİZ ÇÖKTÜREMEZSİNİZ
Operasyonlar sırasında polis işkencesine maruz kalan Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyesi Mazlum Ortaç, işkencenin giderek sistematik hale getirildiğine dikkat çekerek, "Faşizm, bu işkencelerle diz çökmemizi istiyor. Ama onlara boyun eğmeyeceğimizi ve irademizi kıramayacaklarını söylüyor, birleşik devrimci gençlik mücadelesini büyüteceğimizi belirtiyoruz" dedi.