20 Eylül 2024 Cuma

Tüm Emekli Sen: Krizin faturası emeklilere kesilmemeli

İstanbul ve Hopa'da yaptıkları açıklama ile ekonomik krizin faturasının emekçilere kesilmesine tepki gösteren Tüm Emekli Sen üyeleri, "Savaş tamtamlarıyla halk uyutularak krizin faturası emekçilere çıkarılmamalı" dedi.
Tüm Emekliler Sendikası (Tüm Emekli Sen) İstanbul ve Artvin'in Hopa İlçesinde, ekonomik krizin faturasının emekçilerine kesilmesine karşı basın açıklamaları yaptı.
 
İSTANBUL
 
İstanbul Kadıköy'deki Eminönü Vapur İskelesi önünde yapılan basın açıklaması sırasında "Bu borç bizim değil. Krizin faturasını biz ödemeyeceğiz" pankartı ve "Aynı gemide değiliz", "Biz kemerleri çoktan sıktık. Siz ne zaman?" dövizleri taşıyan sendika üyeleri, yine "Saraya savaşa değil, emekliye bütçe" sloganı attı.
 
CHP Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt'ün de katıldığı eylemde basın açıklamasını Tüm Emekli Sen Kadıköy Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Şengül Kılıç yaptı.
 
Ülkede yaşanan ekonomik krizi; dolara, rahibe veya dış güçlere bağlamakla ve krizin 'milli bir dava' olduğunu söylemekle açıklanamayacağını belirten Kılıç, meselenin özünün tamamen dış finansmana bağlı, üretimi değil borçlanmayı esas alan, ranta ve betona dayalı, dışa bağımlı ekonomi modeli olduğunu vurguladı.
 
Ekonomik krizin faturasının emekçilere kesilmemesi gerektiğini söyleyen Kılıç, "Bu borç bizim değil, aksine borçlanan yüzde 1'lik kesimin borcudur ve onlar ödemelidir. Gelirlerin paylaşımında, adalet ve eşit yurttaşlık konusunda aynı gemide bulunmuyoruz ama nedense kriz ve borç ödeme konusunda aynı gemide olduğumuz ısrarla söylenmekte ve bunun milli mesele olduğu için hep beraber göğüslemek gerektiği vurgulanmaktadır. Emekli ve emekçi kesim olarak bunlara inanmıyor ve bu söylemlere karnımız toktur" dedi.
 
ARTVİN
Tüm Emekliler Sendikası Hopa Temsilciliği de basın açıklaması yaptı. Sendika binasında yapılan basın açıklamasını sendikanın Hopa Temsilcisi Saim Aydın okudu. Aydın, halka kemer sıkma önerileri yapılırken, Saray ve çevresinin ihtişamlı bir yaşam sürdürmesine de dikkat çekti.
 
Aydın, "Yeni VİP uçaklar alınmakta, kokteyllerinde ismini dahi bilmediğimiz ejder meyveleriyle partiler düzenlemekte, tüm kamu kaynaklarının toplandığı Varlık Fon'una Cumhurbaşkanı kendince atanmakta, yardımcılığına da damadı getirilmektedir. Böyle bir uygulamanın bırakın demokratik ülkelerde olmasını Afrika ülkelerinde bile yoktur" ifadelerini kullandı.
 
Krizi yaratanların, krizin faturasını emekçilere kesmek istemesine karşı olduklarını söyleyen Aydın, emekliler olarak isteklerini şu şekilde sıraladı:
 
"-Son 15 yılın en yüksek enflasyonuna karşı eriyen ücretlerdeki fark acilen telafi edilmeli
-Vergideki adaletsizlikler giderilmeli, partili/yandaş patronların ana parasını ve vergi borcunu sıfırlayan kararlar derhal iptal edilmeli
-Ülkedeki OHAL'in devamı niteliğinde ve mülki idarecilere verilen yetkiler iptal edilerek hukuk ve demokrasi tesis edilmeli
-Savaş tamtamlarıyla halk uyutularak krizin faturası emekçilere çıkarılmamalı
-Saray rejiminin devasa bütçesi, örtülü ödenek ve kanun dışı kaynak kullanımı derhal durdurulmalıdır."