1 Ekim 2024 Salı

Tuğluk hakkında yeniden infaz erteleme süreci başlatıldı

Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nun Kocaeli Kandıra Hapishane Kampüsü raporuna ilişkin görüşmeler sırasında konuşan Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Yunus Alkoç, Aysel Tuğluk hakkında yeniden infaz erteleme süreci başlatıldığını açıkladı.

Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, komisyon üyelerinin Kocaeli Kandıra Hapishane Kampüsü'ne yaptığı ziyarete ilişkin raporları görüştü.

Komisyonda bulunan Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri, hapishanelerde yaşanan hak ihlallerine dikkat çekerek, Aysel Tuğluk'un tahliye edilerek tedavisine devam etmesi gerektiğinin altını çizdi.

Komisyon toplantısına katılarak milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Yunus Alkoç, Aysel Tuğluk hakkında kendisinin talebi beklenmeksizin yeniden bir infaz erteleme süreci başlatıldığını açıkladı. Alkoç, birkaç gün önce başlatılan süreç kapsamında Tuğluk'un yeniden Adli Tıp Kurumu'na (ATK) gönderildiğini ve muayene edildiğini aktardı.

ATK'nın "hapishanede kalamaz" raporu vermesi durumunda Tuğluk için Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından "toplum güvenliği" yönünde bir değerlendirme yapılacağını ve sonrasında infazının ertelenip ertelenmeyeceğinin belli olacağını kaydeden Alkoç, başsavcılık değerlendirmelerinin ise objektif olduğunu savundu.

Kocaeli raporu yapılan görüşmeler ardından oy çokluğuyla kabul edildi.