1 Ekim 2024 Salı

TTB Merkez Konseyi Başkanı Adıyaman: Paniğe halk değil Bursa Valiliği kapıldı

Salgınla ilgili uyarılarda bulunduğu için Bursa Valiliği tarafından halkı paniğe sürüklediği gerekçesiyle şikayet edilen Prof. Dr. Kayıhan Pala savunmasını verdi. Meslektaşları, Pala'ya destek vermek için Uludağ Üniversitesi Rektörlüğü önünde toplandı. TTB Merkez Konseyi Başkanı Sinan Adıyaman, "Halkın değil Bursa Valiliği'nin paniğe kapıldığını görüyorum" dedi.

Bursa'da "Türkiye'de henüz salgının tepe noktasını görmediğimizi düşünüyoruz" sözleri nedeniyle Valiliğin şikayeti üzerine Bursa Uludağ Üniversitesi'nin hakkında soruşturma başlattığı Prof. Dr. Kayıhan Pala savunmasını verdi. Kayıhan Pala'ya destek olmak için Uludağ Üniversitesi Rektörlüğü önünde açıklama yapan meslektaşları, Bursa Valiliği'ne tepki gösterdi. 

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konsey Başkanı Sinan Adımayan, soruşturma gerekçesinin 'halkı paniğe sürüklemek' olduğunu hatırlatarak, "(Pala'nın) Halk sağlığıyla ilgili yaptığı çalışmalar ve pandemi sürecinde yaptığı açıklamalardan Bursa Valiliği'nin paniğe kapıldığını görüyorum" dedi.

Pala'ya destek olmak için Üniversite Rektörlüğü önünde toplanan meslektaşları "Pala pandemi gerçeklerinin sözcüsü, bilimsel tutumun onurlu simgesidir" pankartı açtı. CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı, Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal ve HDP Batman Milletvekili Necdet İpekyüz de destek verdi.

TTB Merkez Konsey Başkanı Sinan Adıyaman, Pala'ya açılan soruşturmayı "Halkın doğru bilgiye ulaşma hakkına, bilime, TTB'ye saldırı olarak görüyoruz" diye değerlendirdi. Adıyaman, Pala'nın söylediklerinin ardından hiçbir yurttaşın paniğe kapıldığını şahit olmadığını belirterek, onun açıkladığı bilgilerden vatandaşların ve Sağlık Bakanlığı'nın yararlandığını vurguladı. Adımayan, Pala'nın açıklamalarından sadece Bursa Valiliği'nin paniğe kapıldığını belirterek valiliğin pandemi sürecinde her şeyi iyi göstermeye çalıştığını söyledi.

CHP milletvekilleri Nurhayat Altaca Kayışoğlu ve Orhan Sarıbal da yaptıkları konuşmada Vali Yakup Canbolat'ı eleştirdi, bilim insanlarının doğruları ve gerçekleri söylemekten hiçbir zaman vazgeçmeyeceğini belirtti.

HDP Milletvekili Necdet İpekyüz, yaşam ve sağlıktan yana olan meslek örgütlerine yönelik çemberin daraltılmaya çalıştığını belirterek, "Bilsinler ki tarih yazıyor. Kayıhan Pala hepimizin yüz akıdır. Halk sağlıkçılar şunu söyler, ‘Sağlık sadece bedensel, zihinsel, sosyal iyilik hali değil siyasal iyilik halidir'. Bilime ve özgürlüğe ihtiyacımız var" diye konuştu.