1 Ekim 2024 Salı

TOKİ, 1. Derece  Doğa Sit alanını sattı

TOKİ, İzmir'de 1. Derece Doğa Sit alanı içerisinde bulunan alanı, 51 milyon 900 bin TL'ye kim olduğu bilinmeye kişilere satıldı.

İzmir'in Karşıyaka ilçesinde bulunan Mavişehir'de 1. Derece Doğa Sit alanı içerisinde bulunan alan, TOKİ tarafından satıldı.

İmar planında "Rekreasyon Alanı ve Açık Spor Tesisi Alanı" olarak geçen alan için Mavişehir villaları önünde açıklama yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer açıklama yaptı. Soyer, her türlü yasal mücadeleyi vereceklerini söyledi.

Rekreasyon alanına dair bilgi veren Soyer, "21 bin 432 metrekare büyüklüğündeki rekreasyon alanı, 21 milyon 718 bin 400 liraya satışa sunulup TOKİ tarafından 51 milyon 900 bin gibi uçuk bir fiyata, kim olduğu bilinmeyen kişilere satıldı. Sonra soracağımızı, en başta soralım. Rekreasyon alanı imarlı bu arazi, bu yüksek bedellere neden satıldı? Bu araziyi alan kişiler, neden açıklanmıyor? Burada bizim bilmediğimiz ne var? Neden şeffaf davranılmıyor" dedi.

'NESLİ TEHLİKE ALTINDA OLAN CANLILARIN YAŞAM ALANI'
Bölgenin nesli teklike altında olan canlıların da yaşam alanı olduğunu kaydeden Soyer, "Gediz deltası, bir şehrin merkezinde yer alan yeryüzünün tek sulak alanıdır. UNESCO'nun dört Dünya Doğa Mirası kriterinin ikisini sağlayan Gediz Deltası, sadece İzmir'in değil, dünyanın en önemli doğa ve kuş alanlarının başında geliyor. Flamingoların dünyadaki nüfusunun yaklaşık yüzde onu, İzmir'in Gediz Deltası'nda yaşıyor. Delta, nesli tehlike altında olan tepeli pelikan, Akdeniz foku ve caretta caretta deniz kaplumbağasının birlikte yaşadığı nadir alanlardan biri. Tüm Ege Denizi'ndeki en önemli balık yavrulama ve beslenme alanlarından biri olan bu alan, aynı zamanda Türkiye'deki tuz üretiminin yaklaşık üçte birinin gerçekleştiği yer. Mevcut durumda yapılaşmada doygunluğa ulaşmış Mavişehir bölgesinin imar planlarında kamu kullanımı için ayrılmış bu rekreasyon ve spor alanının satın alan kişiler, böylesi özel bir alanla ilgili nasıl bir tasarrufta bulunmayı planlıyor?" diye konuştu.

'KENT RANTININ YARATILIP YAĞMA EDİLMESİDİR'
TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Dönem Sözcüsü Melih Yalçın ise "TOKİ, kamuya ayrılmış bu bölgeyi hukuka aykırı şekilde geçen hafta sattı. TOKİ, kamu yararına çalışmak üzere kuruldu. Herkes bekler ki TOKİ evi olmayanlar için devlet desteğiyle çeşitli bölgelerde ev inşa etsin. Öyle oluyor mu? Hayır. TOKİ çok uzun zamandır kendi yasasına da dayanarak kamu arazilerini, İzmirlilere ait arazileri imara açıyor ve buradan müthiş bir rant ortaya çıkıyor. Yapılaşmaya açılan arsalar yandaş müteahhitlere gidiyor. Bu, kent rantının yaratılıp yağma edilmesidir. Ancak buradaki yapılaşmaya izin vermeyiz. Bu yağma dönemi artık bitti. Dur deme zamanı geldi. Biz bu sürecin takipçisiyiz. Talebimiz şudur: Bu alanı vakit geçirmeden bedelsiz olarak Karşıyaka Belediyesi'ne terk edin" ifadelerini kullandı.