18 Eylül 2024 Çarşamba

THHP: Afşin A Termik Santrali'nin genişletilmesi 2 bin 268 erken ölüme yol açacak

THHP'nin yayınladığı yeni rapora göre, Afşin Elbistan A Termik Santrali'ne ek iki ünite yapılması durumunda ortaya çıkacak hava kirliliği, 2 bin 268 erken ölüme yol açacak.

Temiz Hava Hakkı Platformu'nun 7 Eylül Dünya Temiz Hava Günü öncesinde yayınladığı yeni rapor, kömür yakarak elektrik üreten Afşin Elbistan A Termik Santrali'ne ek iki ünite yapılması durumunda ortaya çıkacak hava kirliliğinin neden olacağı erken ölümleri, kronik hastalıkları ve bu sağlık etkilerinin yol açacağı toplam ekonomik maliyeti gözler önüne seriyor.

Maraş'ta bulunan kömür yakıtlı Afşin Elbistan A Termik Santrali'ne 688 MW'lık ek iki üretim ünitesi ile santralin genişletilmesi planlanıyor. Büyük ölçekli yeni bir santrale eşdeğer bu genişleme projesi, bölgede santrallerin kurulması ile 1980'lerden beri yaşanan halk sağlığı sorunlarını daha da derinleştirecek. Projenin sağlık etkilerinin yol açacağı ekonomik yükün ise 88,4 milyar Türk Lirası olacağı öngörülüyor.

2 BİN 268 ERKEN ÖLÜME YOL AÇACAK
Rapora göre, Afşin Elbistan A Termik Santrali'ne yapılacak iki ek üniteden kaynaklanacak hava kirliliği, 35 yıllık işletme süresi boyunca 2 bin 268 erken ölüme yol açacak. 2 bin 896 çocuk astım hastası olurken, kirlilik 907 bebeğin erken ve 514 bebeğin gelişimini tamamlamadan düşük ağırlıkla doğmasına yol açacak.

Halkın 2022 yılından beri itirazlarını dile getirdiği proje ÇED raporuna dair Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı henüz kararını açıklamadı.