24 Eylül 2024 Salı

Tes-İş yüzde 9 zamma imza attı, işçi tepki gösterdi: Böyle sendikacılık istemiyoruz

Adana Toroslar Elektrik Dağıtım şirketinde Tes-İş sendikasının ilk altı ay için yüzde 9, ikinci altı ay için yüzde 6 zamma imza atması sonrası işçiler sendika binası önünde protesto eylemi yaptı.

Adana'da Tes-İş sendikası, EnerjiSa'nın aldığı Adana Toroslar Elektrik Dağıtım şirketinde çalışan işçiler adına imzaladığı toplu iş sözleşmesinde (TİS) ilk altı ay için yüzde 9, ikinci altı ay için yüzde 6 zamma imza atınca işçilerin öfkesi ile karşılaştı. İşçiler sendika binası önünde toplanarak resmi enflasyon oranının bile altında kalan bu zamma tepki gösterdi, alkışlar ve sloganlarla sendikayı protesto etti.

Evrensel'de yer alan habere göre; Tes-İş'in bu düşük zamma imza attığı haberinin duyulmasıyla 300 işçi sendikanın şube binası önünde toplandı. İşçiler, çerçevesi işveren tarafından çizilen TİS'e imza atan Tes-İş sendikasını protesto etti, "Tes-İş işçilerin cenazesini kaldırdı" şeklinde tepki gösterdi.

'BU SÖZLEŞME İLE EMEĞİMİZ SATILMIŞTIR'
Elektriğe yüzde 15 zam geldiğini ancak kendilerine ilk altı ay için sadece yüzde 9 zam yapıldığını vurgulayan işçiler, "Böyle sendikacılık mı olur! Sıcağın altında saatlerce çalışıyoruz. İğneden ipliğe her şeye zam geliyor. Ücretlerimiz erimiş. İki yıldır bu sözleşmeyi bekliyoruz. Gerçek enflasyon yüzde 30'larda. Bize yüzde 9, yüzde 6 zam yapılıyor. Bu sözleşme ile emeğimiz, alın terimiz satılmıştır" dedi.

İşçiler sık sık "İşçiyiz, haklıyız, kazanacağız", "Bu daha başlangıç, mücadeleye devam", "Direne direne kazanacağız, "Satılık sendika istemiyoruz" sloganları atarak uzun süre sendika binası önünde eylem yaptı. İşçilerin öfkesi ve tepkisi karşısında sendikacıların "Yeniden görüşme olacak, daha TİS'e imza atılamadı" şeklinde haberler gönderdi. İşçiler bir süre sonra sendika binası önünden ayrıldı.