24 Eylül 2024 Salı

Temelli: Hiçbir insanımız ölmeden adaletten yana tavır alın

Halkların Demokratik Partisi Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, "Ölüm orucuna başlayan 15 tutsak var. Vaktimiz yok. Öyle duymazdan gelmeye, görmezden gelmeye vaktimiz yok. Bir kişinin bile ölmesini istemiyoruz. Herkes bir an önce harekete geçmeli" dedi.
HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, partisinin Meclis grup toplantısında konuştu. Açlık grevleri ve ölüm oruçlarını değerlendiren Temelli, "Tam 174 gündür sevgili Leyla Güven açlık grevinde. Evet 174 gün oldu. Neredeyse 6 ay. Bu Meclis’in bir üyesi, Hakkari Milletvekili aynı zamanda DTK Eş Başkanı 174 gündür tüm dünyaya Türkiye'ye, hükümete, herkese sesleniyor. Adalet arıyor, hukukun izini sürüyor. Bu ülke büyük bir hukuksuzluk girdabında, bir adaletsizlik girdabında ve bu girdaptan çıkmak için bedenini 174 gündür açlığa yatırmış."
 
Temelli konuşmasını devamında şunları belirtti:
"Ve yine bu Meclis’in üyeleri Dersim Dağ, Murat Sarısaç ve Tayyip Temel; bu Meclis’in 4 vekili açlık grevinde. Sadece onlar değil, dünyanın birçok yerinde insanlar açlık grevinde. Ve tabii cezaevlerinde binlerce tutsak açlık grevlerinde. Bu tutsakların yüzlercesi, 300’den fazlası kritik aşamayı geçmiş durumda. Tablo bu denli vahimken halen büyük bir sessizlik bizi kuşatmaya devam ediyor."
 
"174 gündür yükselen, adalet arayan bu ses açlık grevleriyle, bedeniyle bu sessizliği yırtmaya çalışıyor. Bu sessizliği yırtmalıyız. Bu sese kulak verilmeli çünkü bu meşru ve haklı bir taleptir, yasal bir taleptir. Hiç kimse çıkıp da bu talebe meşru değil diyemez."
 
MASAYI YIKMAKLA DOMİNO ETKİSİ YARATTINIZ
 
Adaletin, Türkiye'nin en çok ihtiyaç duyduğu talep olduğunu belirten Temelli, "Bu adaletsizlik tecritle, mutlak tecritle başladı. Gidip her şeyi tecride bağlıyorsunuz diyorlar bize. Biz de diyoruz ki nerede başladığına bakıyoruz. Bir domino etkisi başladı. 5 Nisan 2015 tarihinde aldığınız karar, devirmiş olduğunuz masa ile Dolmabahçe Masasını yıkmakla domino etkisi yarattınız" diye konuştu.
 
Temelli sözlerini şöyle sürdürdü: "Her gün yeni bir adaletsizlik, yeni bir hukuksuzluk eklendi. O denli eklendi ki bu ülkeyi OHAL zihniyetine sarıldınız. Ancak bir OHAL zihniyeti ile bu ülkeyi yönetebileceğinizi biliyordunuz. Otoriter sistem için OHAL zihniyetine mecbur oldunuz. Seçilmiş belediye başkanlarını görevden aldınız, kayyım atadınız. İşte tecrit budur."
 
Cezaevleri önünde oturma eylemi yapan tutsak yakınlarına dönük saldırılara değinen Temelli, "Artık bu sesi duyun. Bir an önce yasaların gereğini yapın. Biz size 'yasaların gereğini yapın' dedikçe 'evlatlarımız ölmesin' diyen annelere saldırıyorsunuz. Evet, cezaevi önünde evlatları için nöbet tutan, onların sesine ses katan annelere saldıracak kadar acze düşmüş durumdasınız. Bu rezilliktir, bu büyük bir utançtır. Biz bu ülkeyi de bu rezillikten mutlaka kurtaracağız. Annelerden elinizi çekin o annelere saygı duyun. O anneler, Kürt ve Türk anneleri size rağmen bu ülkeye barışı mutlaka getirecekler" dedi.
 
ANNELERİN SESİNE SES VERİN
 
Dört cezaevinde 15 tutsağın ölüm orucuna başladığını hatırlatan Temelli, "İstemiyoruz ölümler olsun. Seçim kampanyası döneminde, o gürültü içinde 8 insanımızı yitirdik. Cenazelerini bile kaldıramadık. Defin hakkı bile gasp edildi bu ülkede. Ölüm orucuna başlayan 15 tutsak var. Vaktimiz yok. Öyle duymazdan gelmeye, görmezden gelmeye vaktimiz yok. Bir kişinin bile ölmesini istemiyoruz. Herkes bir an önce harekete geçmeli. Bu bir meşru ve haklı taleptir. Eğer bir yerde hukuk yok sayılıyorsa, yasalar yok sayılıyorsa bilin ki o hukuksuzluk orada kalmaz, her yeri kaplar. Öyle de oluyor. O yüzden gelin başka hiçbir insanımız ölmeden hukuktan, adaletten yana tavır alın sesinizi yükseltin" ifadelerini kullandı.
 
Temelli konuşmasını şöyle sürdürdü: "Çağrımız bütün Türkiye’ye, bütün dünyayadır. İnanıyoruz ki hukukta, adalette yan yana gelerek, demokrasi güçleri gücünü göstererek bu tıkanmış yolu hep birlikte açacaktır. Evlatlarımız ölmesin anneler bu ülkede daha fazla acı çekmesin. Annelerin sesine ses verin."