24 Eylül 2024 Salı

Gazeteci Önver: Hakikatin izinde gerçekleri açığa çıkarmaya devam edeceğiz 

Hakkari Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında Hakkari'de kadın ve çocukları seks işçiliğine ve uyuşturucu kullanımına zorlayan çeteye ilişkin haberi nedeniyle evine baskın düzenlenen gazeteci Rabia Önver'in ifadesini alınmadı.

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde 20 Eylül günü, AKP'li yöneticilerin çocuklarının da yer aldığı babası korucu ağabeyi astsubay olan Ayşegül Akdoğan'a ait çetenin çocuk ve kadınları seks işçiliğine ve uyuşturucu kullanımına zorlamasına ilişkin dosya haberinin ardından Hakkari TEM Şube polisleri tarafından Yüksekova'da bulunan evine baskın düzenlenmişti. Baskın sonrasında, Rabia Önver hakkında yürütülen soruşturma kapsamında avukatıyla birlikte Hakkari Adliyesi'ne giderek ifade vermek istedi. Ancak soruşturmayı yürüten savcı, Önver'in ifadesinin alınmayacağını belirtti. 

AV. ÖNVER: KONUNUN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ
Ardından gazeteciler Hakkari Adliyesi önünde açıklama yaptı. Açıklamaya, Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MKG) ve Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) üyeleri ile Önver'in ailesi ile avukatları katıldı. Söz alan avukat Azad Özer, Önver hakkında Hakkari Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından "yanıltıcı bilgi yayma" iddiasıyla soruşturma başlatıldığını söyledi. Önver, "Başlatılan soruşturma kapsamında savcılık kararıyla evinde arama yapılıyor ve evde bulunması durumunda gözaltına alınması noktasında talimat veriliyor. Söz konusu talimata binaen evde arama yapıldı. Ev aramasında müvekkilimiz evde olmaması nedeniyle gözaltına alınmıyor. Ayrıca evde herhangi bir suç unsuruna rastlanmıyor. Mesainin açılmasıyla beraber, dün dosyayı inceleme fırsatımız oldu. Dosya incelemesi ardından soruşturma savcısı ile yaptığımız görüşmede, müvekkilimizin istenildiği zaman ifadesi alınması için hazır bulunduracağımızı belirttik. Savcılık ise bu süreçte herhangi bir ifade alma işlemi yapmayacağını söyledi. Gözaltı durumuna ilişkin ise herhangi bir kararın olup olmayacağına dair sorduğumuz soru üzerine savcılık, yakalama ve gözaltıyla ilişkin herhangi bir işlemin yapılmayacağını belirtti. Savcılık ayrıca ilerleyen süreçte soruşturma kapsamında ifade alımına gerekli görülmesi durumunda avukatlarıyla iletişime geçeceğini ve bu şekilde ifadesinin alınacağını söyledi. ÖHD olarak konunun takipçisi olacağız" dedi.

ÖNVER: HAKİKATİN İZİNDE GERÇEKLERİ AÇIĞA ÇIKARMAYA DEVAM EDECEĞİZ
Gazeteci Rabia Önver ise baskın sırasında şehir dışında olduğunu ifade ederek, yaşadığı aile evine yönelik baskına tepki gösterdi. Önver, "Benimle dayanışma gösteren tüm gazeteci yoldaşlarım başta olmak üzere herkese çok teşekkür ediyorum. Avukatlarım hukuki sürecin takip olduğu soruşturma kapsamında şehir dışından döndüğüm gibi ifade vermek üzere Hakkari Adliyesi'ne geldim. Burada avukatlarımın girişimi sonrası soruşturma yürüten savcılığın şimdilik ifademe gerek duyulmadığını, ilerleyen süreçlerde gerek duyulması halinde avukatım eşliğinde ifademin alınacağını belirtti. Başlatılan soruşturma ile gazeteciliğin hedef alındığını açık bir şekilde görüyoruz. Yapılanlar tamamen halkın haber alma hakkına yönelik bir engelleme girişimidir. Sonucu ne olursa olsun yaptığımız mesleki faaliyetleri savunmaya, alanlarda haber yapmaya devam edeceğiz. Hakikatin izinde gerçekleri açığa çıkarmaya devam edeceğiz. Hepinize teşekkür ederim" ifadelerini kullandı.

Açıklama, "Özgür basın susturulamaz" sloganıyla son buldu.