22 Eylül 2024 Pazar

Temelli: Cübbe ilikleyen yargı artık AKP rozeti de takabilir

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Adana'da demokratik kitle örgütleri ve siyasi parti temsilcileri ile buluştu.
HDP'nin eski Eş Genel Başkanı Demirtaş ile milletvekili Sırrı Süreyya Önder hakkındaki hapis cezasının onanmasına tepki gösteren Temelli, "Biliyorsunuz AİHM çok net bir karar vermişti. O kararın verildiği gün bu ülkenin Cumhurbaşkanı o kararı tanımadığını, gereğinin yapılacağını söyledi. Gereği buydu" dedi.
 
'BİZE DÜŞEN İKTİDARDAN KURTULMAKTIR'
 
Söz konusu yargılamanın başından beri hukuksuz olduğunun altını çizen Temelli, şunları söyledi: "Türkiye’de yargı artık doğrudan talimat alan bir utancın parçasıdır. Bu ülke böyle bir yargıyı, böyle bir yönetimi hak etmiyor. Bu ülke yargı bağımsızlığına bir an önce kavuşmalıdır. Bu kararı tanımıyoruz. Bizim nezdimizde yok hükmündedir. Bu kararı aşmanın yolu demokrasi mücadelemizden geçer. Bunun gereğini yapacağımızdan kimsenin kuşkusu olmasın. Bu ülke bu iktidardan kurtulduğu gün bu tür kararların hükmü kalmayacaktır. Bize düşen bu iktidardan kurtulmaktır."
 
"Selahattin Demirtaş’ı tahliye etmeyenler, buradan siyasi rant peşinde koştuklarını deklare etmiştir. Yargı da buna alet olmuştur" diyen Temelli, "Çok öncesinde cübbe iliklemeye başlamışlardı şimdi artık AKP rozeti de takabilirler. Çünkü artık AKP’nin seçim kampanyasını yürüten mahkemeler vardır. Bu suçu işleyenlerden hesabını soracağız" diye konuştu.
 
Türkiye'nin içinde bulunduğu girdaptan kurtulmanın yolunun demokrasi cephesini genişletmek olduğunu belirten Temelli, "Demokrasi, insan hakları, hukuk üstünlüğü konusunda taraf olanlar yan yana gelmelidir" dedi.
 
"Farklılıklarımız üzerinden birbirimize karşı siyaset yapma zamanı değil farklılıklardan güç alarak bu rejime karşı mücadele etme zamanıdır" diyen HDP Eş Genel Başkanı Temelli, HDP olarak bu mücadeleye güç katmaya hazır olduklarını vurguladı.
 
'MÜCADELEYİ ORTAKLAŞTIRMALIYIZ'
 
Yerel seçimlerin büyük bir fırsat sunduğunu kaydeden Temelli, "Faşizmi kurumsallaştırmaya çalışan bu ittifakı hızla geriletmemiz lazım" dedi.
 
Temelli şunları söyledi: "Fazla teferruata girmeden, bu tartışma içinde kaybolmadan, demokrasi konusundaki müştereklerde buluşmak, ilkeli güç birliklerini inşa etmek, halkın beklentilerine uygun adımı atmak bizlerin görevi. Bu istanbul’da da Adana’da da her yerde mümkündür. Bunu başarırken ilkelerimiz önemlidir. Bizim bir dayatmamız söz konusu değildir ama bir dayanışma ruhuyla bu bariyeri geçmek bir güç kaynağıdır.  Hiçbir parti, hiçbir oluşum tek başına AKP-MHP ittifakını geriletemiyorsa, tek başına yerellerde iktidara gelemiyorsa bize düşen bu güç birliğini sağlamaktır. Şuna da inanıyoruz. Biz siyasi partiler oturup pazarlık yaparak yol alamayız. Siyasi partileri hareketlendirecek olan sizlersiniz, halktır. Eğer Adana, Seyhan, Yüreğir, Ceyhan yerelinde bu inisiyatif açığa çıkıyorsa HDP olarak gereğini yapmaya hazırız."