1 Ekim 2024 Salı

'Tedavi haktır engellenemez'

İnsan hakları savunucuları, hasta tutsaklar için özgürlük istemeyi sürdürüyor. İstanbul ve Ankara'da yapılan eylemlerde hasta tutsaklar Nudem Durak ve Muhlise Karagüzel'in durumu kamuoyuyla paylaşılarak serbest bırakılmaları istendi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul ve Ankara Şubeleri, hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek için dernek binaları önünde eylem yaptı. İHD İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, dengbej Nudem Durak'ın tahliye edilerek tedavi görmediği takdirde sesini kaybedebileceğini vurguladı. Ankara'da Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi 60 yaşındaki ağır hasta tutsak Muhlise Karagüzel'in durumunun gün geçtikçe kötüleştiğine işaret etti ve serbest bırakılmasını istedi.

NUDEM TEDAVİ EDİLMEZSE SESİNİ KAYBEDECEK
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, 533'üncü F Oturması'nda dengbej sanatçısı hasta tutsak Nudem Durak için özgürlük istedi. "Hasta mahpus Nudem Durak serbest bırakılsın", "Tedavi haktır engellenemez" pankartlarının açıldığı ve hasta tutsakların fotoğraflarının taşındığı eylemde basın açıklamasını komisyon adına Meral Şahin okudu.

Şahin, hapishanelerin sadece baskı ve saldırılarla değil, tutsaklara yansıtılan hayat pahalılığıyla da gündemde olduğunu söyledi. Tutsakların paralarının hapishane yönetimi tarafından faize yatırıldığının Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü tarafından itiraf edildiğini hatırlatan Şahin, elde edilen gelirin tutsakların yararına kullanıldığı iddiasının doğru olmadığını vurguladı. Tutsakların elektrik gibi temel ihtiyaçlarının para karşılığı sağlandığını ve çok sayıda tutsağın temizlik malzemelerine erişemediğini dile getiren Şahin, "Parasızlık nedeni ile beslenme, temiz su ve temizlik malzemelerine ulaşamayan mahpusların hastalıklara daha kolaylıkla yakalanmaları yanında tedavileri de bu nedenlerle aksamakta, hapishanelerdeki hasta mahpus sorunu giderek boyutlanmaktadır" ifadelerini kullandı.

Bayburt M Tipi Kadın Kapalı Hapishanesi'nde tutulan Nudem Durak'ın adil yargılanma hakkının ihlal edildiğini vurgulayan Şahin, 7 yıldır tutsak olan Durak'ın ileri derecede kemik erimesi ve ses tellerine ciddi zararları olan graves (zehirli guatr) hastalığına yakalandığını söyledi. Şahin, Durak'ın tedavi ve bakımında ağır ihlaller olduğunu belirterek, dengbej sanatçısının hastalığı nedeniyle sesini kaybetme riskiyle karşı karşıya kaldığının altını çizdi. Durak'ın nitelikli tedavi edilmesi için tahliye edilmesi gerektiğini dile getiren Şahin, bir an önce tahliye edilmesi gerektiğini söyledi.

Eylem, "Hasta mahpuslar serbest bırakılsın", "Nudem Durak serbest bırakılsın", "Tedavi haktır, engellenemez" sloganlarıyla son buldu.

AĞIR HASTA TUTSAK MUHLİSE KARAGÜZEL SERBEST BIRAKILSIN
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 405'inci haftasında İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şube binası önünde bir araya geldi. "Tedavi haktır engellenemez. Hasta mahpuslar serbest bırakılsın" pankartının açıldığı eylemde basın açıklamasını İHD Ankara Şube Eşbaşkanı Sevil Turgut okudu.

Kayseri Bünyan Kadın Kapalı Hapishanesi'nde tutulan ağır hasta tutsak Muhlise Karagüzel'in durumuna dikkat çeken Turgut, Karagüzel'in boynunda ve belinde ikişer fıtık olduğunu belirtti. Karagüzel'in şeker hastası olduğunu ve şiddetli ağrılar çektiğini söyleyen Turgut, diyetle beslenmesi gereken Karagüzel'e diyet yemeği verilmediğinin altını çizdi.

Turgut, Karagüzel'in aynı zamanda yüksek tansiyon, astım ve kolesterol hastası olduğunu belirtti. 2021 yılında geçirdiği kalp krizi nedeniyle Karagüzel'in hastaneye kaldırıldığını ve anjiyo olduğunu hatırlatan Turgut, "Bütün damarlarının tıkalı olmasından dolayı, 3 gün sonra tekrar anjiyo yapılmış ve 8 gün hastanede kalmıştır. Ne yazık ki hastanede kaldığı 8 gün boyunca elleri ranzaya kelepçelenmiştir" ifadelerini kullandı.

Pek çok ağır hastalığı bulunan Karagüzel'in hapishanede kalamayacağını ifade eden Turgut, Karagüzel'in tedavi hakkının sağlanabilmesi için tahliye edilmesi çağrısında bulundu.