24 Eylül 2024 Salı

'Tecride son Leyla'ya el ver' açlık grevi eylemini İzmir devraldı

ESP, SKM ve SGDF üyelerinin "Tecride son Leyla'ya el ver" şiarıyla başlattığı süreli/dönüşümlü açlık grevini İzmir devraldı.
Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) ve Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyelerinin "Tecride son Leyla'ya el ver" şiarıyla başlattığı süreli/dönüşümlü açlık grevini İzmir devraldı.
 
Altıncı ekip olarak açlık grevini devralan ESP İzmir İl Örgütü, eyleme ilişkin basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında konuşan SKM MYK üyesi Satiye Ok, Leyla Güven'in 179 gündür açlık grevinde olduğunu hatırlattı. Ok, 1996, 1984, 2000'de açlık grevi yapıldığını belirterek tutsakların cezaevlerinde karşılaştıkları tecride, baskıya karşı kendi bedenlerini açlığa yatırdıklarını ifade etti.
 
Ok, "ESP'nin İstanbul'da başlattığı açlık grevi kent kent devam ediyoruz. Bugün partimizin başlattığı açlık grevi eylemine Ankara İl Örgütümüzün ardından İzmir'de altıncı ekip olarak devam ediyoruz. Sendikalar meslek örgütleri, siyasi partileri ziyaret edeceğiz. Leyla Güven'in direnişine duyarlılık çağrısı yapacağız" diye konuştu. Ölümlerin yaşanmaması için halkın ses vermesi gerektiğini vurgulayan Ok, "'Cezaevlerinden tabutlar çıkmasın' diyenlerin sesini sokağa taşımasını, Leyla Güven'in açlığıyla birleştirmesini istiyoruz. Biz de İzmir'de bu üç günlük süreci böyle örgütleyeceğiz. Bu duyarlılık çağrısını sendika, dernekler, Alevi kurumlarına anlatmaya çalışacağız" dedi.
 
TEKDEMİR: BU DİRENİŞİN TEMEL TALEBİ ANAYASANIN UYGULANMASIDIR
 
ESP adına konuşan Sinan Tekdemir, "Açlık grevleri dünyanın demokratik olmayan ülkelerinde insanların en son başvurduğu ama en ileri direniş yöntemidir. Ancak ülkemizde yaşanan durum dünyada bir ilk olma özelliği taşıyor. Zira  anayasanın uygulanması talebiyle başlatılan bir direniş söz konusu" diye kaydetti. Leyla Güven başta olmak üzere hapishanelerdeki tutsakların ve kendilerinin anayasanın uygulanması talebiyle direniş başlattığına dikkat çeken Tekdemir, "Hapishanelerdeki direnişçiler kritik aşamadalar. Bizler hapishanelerden tabutlar çıkmasını istemiyoruz. Onurlu bir yaşam hakkını savunuyoruz. Leyla Güven'in de talebi buydu. Burdan tüm ezilen, sömürülen yok sayılan halkları, işçileri, işsizleri ve emekçileri bu direnişe ses vermeye çağırıyoruz. Korku duvarlarının yıkılması gerektiğini söylüyoruz. Aksi takdirde bu duvarlar üzerimize yıkılacaktır" şeklinde konuştu.
 
ESP'nin başlattığı "Tecride son Leyla'ya el ver" eylemini desteklediklerini söyleyen HDK İzmir İl Yürütmesinden Ayşe Yılmaz, "Leyla Güven, 7 Kasım'da başlattığı direnişiyle hükümeti hukuka davet etti. Tarih Leyla'yı yazacak, tecridi yaratanları değil, insanları baskıya zulme maruz bırakanları değil. Tarih zulme karşı bayrak açanları, mücadele edenleri yazacaktır" dedi.