20 Eylül 2024 Cuma

Tazminat hakları için direnen Makro market işçileri mücadeleyi kazandı

Uyum ve Makro marketlerin Migros'a satılmasının ardından işten çıkarılan ve tazminat hakları gasp edilen 1500 kadar işçinin sürdürdüğü direniş kazanımla sonuçlandı. İşten çıkarılan ve kıdem tazminatları ödenmediği için beş aylık bir direniş sergileyen Uyum/Makro market işçilerinin mücadelesi kazanımla sonuçlandı. Uyum marketlerin 56 mağazası ile Makro marketlerin 17 Mağazası toplam 73 mağazası mart ayında 105 milyona Migros Tic. A.Ş.’ye satılmıştı. Uyum/Makro marketlerde çalışan 1500 işçi ise Migros tarafından işe alınmamıştı.

Haziran ayından beri market önlerinde yaptıkları eylemlerle ses getiren işçiler, üye oldukları sendikaya tepki göstererek Nakliyat-İş Sendikası'yla hareket etme kararı aldı. Migros marketlerde kasa kitleme eylemleri dahil pek çok defa harekete geçen işçiler zaman zaman özel güvenlik ve polis tarafından saldırıya uğradı ve gözaltına alındı.

Direnişin kazanımla sonuçlandığını ilan eden Nakliyat-İş tarafından yapılan açıklamada mücadele süreci anlatıldı: "Migros’la yapılan dolaylı görüşmelerde tazminatların ödeneceğini açıkladı. Ancak söz verilen tarihte ödenmedi. Eylemler yeniden başladı. Bu arada mücadeleyi engellemek, provoke etmek amacıyla Makro Market tazminatların yarısından vazgeçmek koşulu ile yarı tazminatlarının ödeneceğini açıkladı. Ve Uyum/Makro’da çalışan bazı müdürler işçilerle görüşmeler yaptı, hatta mücadelenin öncülüğünü yapan 10’a yakın işçiye tazminatlarının tamamı ödenme sözü verildi. İşçileri kendi mücadelelerine ihanet etmeye zorlandılar. Direnişçi işçilerin tamamına yakını "teklifleri kabul etmek ihanettir, bizden gerekli yanıtı alır" dediler. Ve "ölmek var dönmek yok" diyerek mücadeleye devam kararı aldılar.

“23 Eylül 2018 tarihinde Beylikdüzü 5M mağazasında her eylemde olduğu gibi burada da Sendikamız Genel Başkanı ve yöneticilerimizle birlikte alkışlarla, sloganlarla işyerini terk etmeme eylemi çevik kuvvet müdahalesi ile yerlerde sürüklenerek 15 işçi gözaltına alındı. İşçiler gece yarısı serbest bırakıldı. Migros Ankara 14. Asliye Ticaret Mahkemesine başvuru yaparak konkordatoda ki teminatlarla işçilere ödeme yapılması için başvuru yaptı. Mahkeme bunu reddetti.

“Uyum/Makro direnişini, MİGROS Tic. A.Ş.’nin de bünyesinde bulunan Anadolu Holding’e taşıma kararı aldık. Bu süreç ile birlikte Migros yöneticileri ve Makro Marketin avukatı ile görüşmelerimiz başladı. Migros sorunun çözümü için Makro Marketten yeni mağazaların alımı için anlaşma yaptı. Bu anlaşmanın koşulu direnişçi işçilerin tazminatlarının ödenmesi. Ve Uyum/Makro Direnişçileri işçiler tarafından hazırlanan listeye göre kıdem tazminatlarının tamamı ödendi."