22 Eylül 2024 Pazar

Taşdemir: İthal edilen plastik çöpler halk sağlığını bozuyor

HDP Ağrı Milletvekili Dirayet Dilan Taşdemir, Türkiye'deki çöplerin sadece yüzde 1'inin geri dönüşüme yollandığı, gerisini ise katı atık sahasına gönderildiğini ifade etti.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ağrı Milletvekili Dirayet Dilan Taşdemir, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a ithal edilen plastik çöpleri sordu.
 
Taşdemir, İngiliz basınına yansıyan Çin, Malezya, Vietnam ve Polonya gibi ülkelerin çöp ithalatına sınırlama getirmesi üzerine Türkiye’nin, İngiltere başta olmak üzere gelişmiş batı ülkelerinden en fazla plastik çöp ithal eden ülkeler arasında yer aldığını hatırlattı.
 
"İngiltere Çevre Ajansı'na göre, 2018'in ilk 3 ayında İngiltere Türkiye'ye gemiyle 27 bin 34 ton plastik çöp göndermiştir. Geçen yılın aynı döneminde ise bu rakam 12 bin 22 tondur ve 2018 yılı itibariyle Türkiye'nin İngiltere'den en çok plastik çöp ithal eden ülke olması beklenmektedir" diyen Taşdemir, çok sayıda tehlikeli bileşik içerdiği için toplumun sağlığını bozma riski taşıyan plastik çöplerin geri dönüşüme tabii tutulup tutulmadığının da bilinmediği belirtti.
 
Taşdemir, Science dergisine göre, Türkiye’nin plastik atıkları geri dönüştürme konusunda en başarısız ilk 20 ülke arasında olduğunu ve Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı'nın (OECD) 2015 yılına dair verilerine göre Türkiye'deki çöplerin sadece yüzde 1'inin geri dönüşüme yollandığı, gerisini ise katı atık sahasına gönderildiğini ifade etti.
 
TTB Merkez Konseyi ve TTB Halk Sağlığı Kolu’nun yaptığı ortak açıklamada; Dünya Plastik Sektör Raporuna göre Türkiye’nin plastik üretiminde 8,6 milyon ton ile Dünya’da altıncı; Avrupa’da ise ikinci sırada yer aldığı ve Türkiye’nin plastik üretiminin toplam Dünya üretiminin yüzde 2,7’ne karşılık geldiğini vurgulayan Taşdemir, Bakan’a şu soruları sordu:
 
- Plastik atık ithalinin yapılmaya başlandığı 2005-20018 yılları arasında toplam kaç ton plastik çöp ithal edilmiştir, bunun yıllara ve ithal edilen ülkelere oranı nedir? 
 
- 2005-2018 yılları arasında ithal edilen plastik çöpün ne kadarı geri dönüşüme tabi tutulmuştur? Geri dönüşüme girmeyen plastik çöp nasıl değerlendirilmektedir?
 
- 2005-2018 yılları arasında ithal edilen plastik çöpün tehlikeli ya da toksik atık olup olmadığı noktasında gümrüklerde herhangi bir kontrol ve denetime tabi tutulmuş mudur?
 
- TTB’nin de belirttiği üzere Fitalat, bisfenol ya da benzeri toksik bileşikleri içeren plastik çöpler bu süreçte Türkiye’ye girmiş midir? Girmiş ise miktarı nedir?
 
- Çin başta olmak üzere birçok ülke plastik çöpün hava kirliğine ve insan sağlığına olumsuz etkileri nedeniyle plastik çöp ithalatını sınırlandırmıştır. Türkiye ise 2015 yılında getirilen kısıtlayıcı düzenlemelere karşın plastik çöp ithalatının azalmak yerine katlanarak artmasının nedeni nedir?