22 Eylül 2024 Pazar

Tanbay: Bu dava işçi sınıfının davasıdır

3. havalimanı işçilerinin 5 Aralık'ta Gaziosmanpaşa Adliyesi'nde görülecek duruşması öncesi düzenlenen basın toplantısında konuşan Zeynep Tanbay, "Bu dava tüm işçi sınıfının davasıdır" dedi.
3. Havalimanı İşçileriyle Dayanışma Platformu, kölece çalışma koşullarına dikkat çekmek için yaptıkları eylemler nedeniyle tutuklanan işçilerin 5 Aralık'ta Gaziosmanpaşa Adliyesi'nde görülecek davası öncesinde basına toplantısı düzenledi. İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şube binasında düzenen basın toplantısında duruşmaya katılım çağrısında bulunuldu.
 
Açıklamada konuşan platform üyesi akademisyen Beyza Üstün, baskı ve zulme maruz kalan işçiler emeğinin karşılığını alamadığını işçilerin değil, iş cinayetlerini gerçekleştirenlerin cezalandırılması gerektiğini söyledi. Üstün, tutuklu işçilerle dayanışmak için duyarlı tüm kesimleri duruşmaya katılmaya davet etti.
 
Zeynep Tanbay ise işçilerin tepkisinin birikmiş öfkenin dile gelmesi olarak tarif ederek işçilerin 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'ndaki 13. madde ve İş Kanunu'nun 34. maddesinin kendilerine tanıdığı hakları fiilen kullandıklarını söyledi.
 
İŞÇİLERİN EYLEMİ MEŞRU TUTUKLANMALARI SUÇTUR
 
Tanbay, "Her iki madde de işçilerin gerek işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınmaması, gerekse ücretlerin düzenli ödenmemesi koşullarında 'çalışmaktan kaçınma' ve 'iş görmeme' hakkı tanıyor. Sendika yöneticisi ve temsilcisi arkadaşlarımızın olay günü gerçekleştirdikleri de Anayasa ve Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler tarafından garanti altına alınan hakların kullanımından ibarettir. Onlar işçi temsilcileriyle beraber karar alıp, üretimden gelen gücü kullanma iradesini göstermişlerdir. Zaten sendika yöneticileri ve temsilcileri özelindeki tek tek suçlamalar da bunlardan ibarettir. Oysaki patron ve jandarma açıkça suç işlemiştir. Çünkü Ceza Kanunu'nda sendikal faaliyetin engellenmesi suçtur" diye belirtti.
 
Tanbay, davaya dair şu bilgileri paylaştı: "31'i tutuklu, 31'i de denetimli serbestlikle serbest bırakılan ve aralarında dört inşaat-İş yöneticisi ile Dev Yapı-İş Başkanı olmak üzere beş sendika yöneticisinin de bulunduğu 62 kişi, 'Görevi yaptırmamak için direnme, iş ve çalışma hürriyetinin ihlali, kamu malına zarar verme, toplantı ve yürüyüşlere silah veya 23.maddede belirtilen aletlerle katılma' iddialarıyla Gaziosmanpaşa Adliyesi 14. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanacaklar. Haklarında hazırlanan iddianame, sistemin, patronların sistemi olduğunun açık ilanıdır. İş yerindeki insanlık dışı koşullara karşı eylem yapma, iş görmeme haklarının aleni ihlalidir. İşçilerin bu koşullara karşı direnme haklarının ihlali olduğu gibi her satırı aynı zamanda sendikal örgütlenme hakkının gasp edilmesini ifade etmektedir."
 
TUTUKLAMALAR GÖZDAĞIDIR
 
Açılan bu davanın ekonomik ve politik krizi gittikçe büyüyen iktidarın ileride daha büyük isyanlarla karşısına çıkacak ve onu alaşağı edecek olan işçi sınıfına gözdağı verme çabası olduğunu belirten Tanbay, "3. havalimanı direnişi karşısında başından beri olup biten her şey işçi sınıfına ve sendikal örgütlenmeye dönük bir saldırıdır, gözdağıdır, mesajdır" dedi. 
 
"Bu dava tüm işçi sınıfının davasıdır' diyen Tanbay, kamuoyuna dayanışma çağrısında bulundu.