22 Eylül 2024 Pazar

Taksim Dayanışması: Özgürlük çığlığını karalama çabasından vazgeçin

Taksim Dayanışması üyeleri ve Gezi ayaklanmasına katılan çok sayıda kişi, direnişten beş yıl sonra tekrar soruşturma açılmasına tepki gösterdi. Yapılan basın toplantısında Gezi'nin demokratik bir eylem olduğu ve katılanların yargılanamayacağı kaydedildi.
Gezi ayaklanmasına katıldıkları gerekçesiyle soruşturmaya uğrayan ve savcılık tarafından ifadeleri alınan Taksim Dayanışması üyeleri, düzenledikleri basın toplantısında "Gezi meşrudur. Katılanlar yargılanamaz" mesajı verdi. Gezi şehidi Berkin Elvan'ın annesi Gülsüm Elvan, direnişi karalamaya çalışanlara "Gezi halktır" diye seslendi.
 
Elvan, "Gezi ekmektir, Gezi aştır, Gezi sudur, Gezi ruhtur, Gezi direniştir, Gezi biziz, bunu hiç kimse hiç bir şekilde bir yere bağlayamazlar. Benim oğlumu vuranlar, emreden kimdi? Kendisi. Vuran kimdi? FETÖ'cü. Gezi'yi götürüp de FETÖ'ye bağlayamaz. Çünkü Gezi halktır" diyerek salondakileri duygulandırdı.
 
Basına açıklamada bulunan Mücella Yapıcı "Bu ülkeye birgün demokrasi gelecekse, onca baskı ve şiddete rağmen kısamadığınız seslerin Gezi'deki yankısından gücünü alacaktır. Ülke tarihinde bir onur sayfası olarak yer alan Gezi Direnişi'ni, bu ülkenin geleceğine sahip çıkan demokrasi ve özgürlük çığlığını karalama çabasından artık vazgeçin" dedi.
 
Toplantıya katılan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, "Biz bu ülkenin emekçileri olarak mücadele tarihimize, Gezi'ye ve bu ülkedeki eşitlik, özgürlük, demokrasi ve barış mücadelemize bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da sahip çıkacağız ve hep birlikte bu ülkenin geleceğini kendi ellerimizle kuracağız" diye konuştu.
 
KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik de "Yeniden bir suç yaratma çabasının boş olduğunu, buradan bir şey çıkmayacağını bir kez daha ifade ediyoruz. Yaklaşan yerel seçimler nedeniyle, yaşanan ekonomik kriz nedeniyle bir dış düşman yaratmaya çalışan AKP hükümeti sıkıştıkça Anayasal haklarını kullanan, örgütlenme, ifade ve düşünce özgürlüğünden kaynaklı en demokratik en meşru haklarını kullanan tüm toplumsal kesimlerin geriye dönük yapmış olduğu faaliyetleri iflas eden bir esnaf gibi tekrar açarak oradan bir suç üretmeye çalışıyor." ifadelerini kullandı.
 
Ardından söz alan TMMOB Başkanı Emin Koramaz, "İktidarın tüm olanaklarını kullanarak karalamaya çalıştıkları Gezi'yi şimdi de deli saçması bir ifadeye dayandırarak dış güçlerin tertip ettiği bir organizasyon olarak gösterip Gezi'de bizimle omuz omuza direnen arkadaşlarımızı sorguya çekiyorlar. Gezi Direnişi başlangıcından sonuna kadar ne bir kişinin başlattığı, devam ettirdiği, organize ettiği, finanse ettiği bir organizasyon değildir. Gezi, siyasi iktidarın tüm fütursuzluklarına halkın karşı çıkışıdır" şeklinde konuştu.
 
Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Sinan Adıyaman, "Son derece meşru, son derece masum demokratik bir hak arama talebi olarak gördüğümüz Gezi Direnişi sırasında Türkiye'nin dört bir yanında hekim arkadaşlarımız halkın yanındaydı" diyerek Gezi'nin meşruluğuna dikkat çekti.
 
HDP Milletvekili Oya Ersoy ise şunları belirtti: "Gezi biziz, Gezi hepimiziz. Gezi bu ülkede 80 ilde sokağa çıkan milyonlardır. Gezi halktır, Gezi bu ülkede eşitlik, özgürlük, kardeşlik isteyenlerdir. 'Siz kağıt üzerinde bir takım değişiklikler yapabilirsiniz. Anayasayı da değiştirebilirsiniz ama bu ülkede istediğiniz gibi diktatörlüğünüzü kuramazsınız' diyenlerindir Gezi."