22 Eylül 2024 Pazar

Tahir Elçi eyleminde Demirtaş'in cezasının onanmasına tepki

Diyarbakır Barosu, katledilen başkanları Tahir Elçi dosyasında adalet talebiyle Diyarbakır Adliyesi önünde yaptığı 153. eylemde HDP eski Eş Genel Başkanı Selahatin Demirtaş'a verilen hapis cezasının onanması tehki gösterildi.
Diyarbakır Barosu, katledilen başkanları Tahir Elçi dosyasında adalet talebiyle Diyarbakır Adliyesi önünde 153. eylemini gerçekleştirdi.
 
"Seni unutmayacağız" pankartının açıldığı eylemde konuşan Diyarbakır Baro Başkan Yardımcısı Av. Gazal Bayram Koluman, "Baro Başkanımız Tahir Elçi'nin öldürülmesinin üzerinden 3 yıl geçti. Ne yazık ki 3 yıldır soruşturma dosyasında bir arpa boyu yol alınmadığını görmekteyiz.  Bu cinayetin üstünün örtülmemesi, katil ya da katillerin ortaya çıkarılması için bir kez daha soruşturma dosyasından sorumlu savcıya ve kamuoyu huzurunda katillerin bulunması sözünü veren tüm siyasi erklere çağrıda bulunarak görevlerinin gereğini yapmaya davet ediyoruz" dedi.
 
Bu haftaki Tahir Elçi İnsan Hakları Kürsüsü'nde Selahattin Demirtaş'a ilişkin AİHM kararı ve Bölge Adliye Mahkemesi kararına değineceklerini ifade eden Koluman, "Demirtaş'ın tutukluluğunun siyasi bir karar olduğu gibi AİHM kararının uygulanmakta diretilmesi, en üst hadden verilen cezaya ilişkin kararın derhal incelmeye alınarak 15 gün gibi kısa sürede neticelenmesi tesadüfi değildir. Tam da Cumhurbaşkanının söylemi sonrası, bağımlı yargı bir kez daha verdiği kararla  adalete ve evrensel hukuk ilkelerine olan güvenimizi sarsmış ve Sayın Demirtaş'ın uzun süreli tutukluluğuna hukuksuzca kılıf uydurmuştur" diye belirtti.
 
Yapılan konuşmanın ardından oturma eylemi yapıldı.