18 Eylül 2024 Çarşamba

Süleymaniye'de katledilen baba ve oğlun cenazeleri defnedildi

İşgalci Türk devletinin 4 Eylül'de katlettiği baba ve iki oğlunun cenazeleri bugün yüzlerce kişinin katıldığı törenle toprağa verildi. Aileleri yaptığı açıklamada işlenen suçlara Güney Kürdistan halkının tepki göstermesi çağrısında bulundu.

İşgalci Türk devleti, Süleymaniye'nin Dukan ilçesinde Xelekan ve Kaniwatman bölgeleri arasında 4 Eylül günü bir araca yönelik SİHA saldırısı gerçekleştirdi. Saldırıda, Muzaffer Hüseyin Xidir ve çocukları 15 yaşındaki Muhammed Muzaffer ve 12 yaşındaki Mubin Muzaffer katledildi. Katledilen ailenin Süleymaniye'nin Ranya ilçesine bağlı Haciawa nahiyesi nüfusuna kayıtlı oldukları açıklanmıştı.

Saldırı sonucunda katledilen baba ve iki oğlunun cenazeleri düzenlenen kitlesel bir törenle Raperin İdaresi'ne bağlı Ranya ilçesinin Haciawa beldesinde bulunan Makok Mezarlığı'na defnedildi.

Cenaze töreninden sonra yaşamını yitirenlerin yakınları basın açıklaması gerçekleştirdi. Aileler adına açıklama yapan Awat Hasan, "Bir ulusa ait toprağın işgal edilmesi ve sivil yurttaşların katledilmesi hiçbir gerekçeyle kabul edilemez. Bu tüm insani değerlere ve ahlak ilkelerine aykırıdır. Bu tür saldırılara karşı sessizlik suçtur ve iş birliğinden başka hiçbir anlam taşımamaktadır. Bu saldırıların bir an önce durdurulması ve sevdiklerimizin hainlerin yardımıyla katledilmesinin engellenmesini talep ediyoruz."

Awat Hasan şöyle konuştu: "Böyle devam ederse her gün birimiz katlediliriz. Bu bölgede hakim olan sessizlik ve tepkisizlik her gün daha büyük felaketlere kapı aralıyor. Kürdistan Bölgesi yetkililerine, yurttaşlara karşı olan sorumluluklarını yerine getirme ve bir annenin daha yüreği yanmasın diye saldırıları durdurma çağrısında bulunuyoruz. Bu şehitler Kürdistan şehitleri olarak tanınmalıdır."

İşgalci Türk devletinin Irak ve KDP desteğiyle Güney Kurdistan'a yönelik gerçekleştirdiği saldırılar kapsamında 23 Ağustos'ta da gazeteciler hedef alınmıştı. Süleymaniye'nin Seyîdsadiq ilçesinde gerçekleşen saldırıda gazeteciler Gulistan Tara ve Hêro Behadîn, 3 Eylül günü ise Hewlêr'in Biradost bölgesinde Bedi Kemal isimli Güney Kürdistan'lı bir kişi katledilmişti.