1 Ekim 2024 Salı

Sosyal medya kısıtlaması Adalet Komisyonu'nda görüşülüyor

Sosyal medyada kısıtlamayı gündeme getiren yasa teklifi Adalet Komisyonu'na görüşülüyor. AKP ve MHP'liler, muhalefetin konuşması sırasında komisyon salonunu terk etti.

AKP ve MHP'nin sosyal medyada kısıtlamayı gündeme getiren yasa teklifi Meclis Adalet Komisyonu'nda görüşülüyor. Komisyon, AKP Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç başkanlığında toplandı. 

Toplantıda, AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin, MHP Grup başkanvekilleri Erkan Akçay ve Muhammed Levent Bülbül ile bazı AKP ve MHP milletvekillerinin imzasını taşıyan, İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun'da Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ele alınıyor.

Sosyal medyaya ilişkin düzenlemeleri içeren kanun teklifi, yürütme ve yürürlük maddesiyle birlikte 9 maddeden oluşuyor.

MUHALAFET SOSYAL MEDYA ELEŞTİRİLERİNİ BOŞ SANDALYELERE ANLATTI
AKP ve MHP'nin sosyal medyaya birçok kısıtlama getirecek 9 maddelik yasa teklifi Adalet Komisyonu'nda görüşüldü. Adalet Komisyonu'nda CHP Sözcüsü Zeynel Emre'nin konuşmaya başlamasının ardından AKP ve MHP milletvekilleri komisyon salonundan çıktı.

CHP'li Emre, bu yasanın sunulduktan 48 sonra komisyona gelmesini eleştirdi. Bu sürenin asgari süre olduğunu belirten Emre, "Türkiye'yi bu kadar önemli konularda baskın yapar gibi komisyona getirilmesini iyi niyetli olarak görmüyoruz" dedi.

Savcıların adeta işi gücü bırakıp sosyal medyada Cumhurbaşkanına kimin ne dediğinin peşine düştüğünü ifade eden Emre, Türkiye'de Cumhurbaşkanına hakaretten 100 binden fazla soruşturma, 30 binden fazla dava açıldığını söyledi. 2017 yılında kurulan İfade Özgürlüğü Derneği'nin "engelliweb" raporuna göre 2018 itibariyle 347 bin 445 olan web sitesine erişim engellendi. 2019'da 61 bin 49 olan siteye erişim engeli konulmuş. Dünyada hiçbir ülke böyle bir rakama sahip değil" dedi.

Konuşmaya başlamasının ardından AKP ve MHP milletvekillerinin salonu terk etmesine teki gösteren Emre, "Ben konuşmaya başladığımda salon doluydu, şu an iktidar partisi ve ortağından bizi dinleyen kimse yok. Böyle önemli bir meseleye sadece parmak kaldırıp indirmek olarak bakmamak lazım. Hayır arkadaşlar, biz böyle devam edeceğiz. Ben böyle boş sandalyelere konuşacağım, sorun yok" dedi.

Emre'nin konuşmasını dinlemeyen AKP ve MHP milletvekilleri bir süre sonra salona geri döndü.