19 Eylül 2024 Perşembe

SKM bildirgesini açıkladı: Meclisin erkek egemen tekeline son vermek için HDP

SKM, HDP'den milletvekili adayı olan adaylarını düzenlediği basın toplantısı ile tanıttı. Seçim bildirgesini açıklamayan SKM Genel Sözcüsü Beycan Taşkıran, "Meclisin erkek egemen tekeline son vermenin haklı gururunu temsil etmesi, kadın düşmanı politikaların karşısında kadın özgürlükçü bir dirençle durması ve en temel olarak da bir kadın partisi olması nedeniyle 24 Haziran seçimlerinde sosyalist kadınlar olarak herkesi HDP'ye ve Selehattin Demirtaş'a oy vermeye çağırıyoruz" dedi. Sosyalist Kadın Meclisi (SKM), Ankara'da düzenlediği basın toplantısında seçim beyannamesini açıkladı, HDP'den seçime giren milletvekilli adaylarını tanıttı.
 
ESP Genel Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında ilk olarak söz alan SKM MYK Üyesi Züleyha Mangan, düzen partilerinin kadınlara yönelik bir çözüm üretmediğini söyledi. Yıllardır SKM olarak kadın mücadelesinin içinde olduklarını belirten Mangan, HDP Kadın Meclisi’nin de bir bileşeni olduklarını vurguladı.
 
Mangan’dan sonra söz alan SKM Genel Sözcüsü Beycan Taşkıran, SKM’nin seçim beyannamesini açıkladı. AKP’nin OHAL/KHK rejimine rağmen yaşadığı yönetememe krizini seçim kararıyla aşmaya çalıştığını ifade eden Taşkıran, AKP’nin tüm çabalarına rağmen işçi ve emekçilerin öfkesinin arttığını vurguladı. "AKP, 16 yıl boyunca baskı, şiddet, ölüm, taciz ve tecavüzden başka bir şey vermedi. Çünkü işbirlikçisi olduğu erkek egemen sistemin bekası için kadınları dört duvar arasına hapsetmenin ne kadar hayati olduğunu gördü" diyen Taşkıran, OHAL yasaklarına, savaş çığırtkanlığına ve erkek şiddetine rağmen kadınların mücadele etmekten vazgeçmediğini vurguladı.
 
"DÜZENİ İÇİ HİÇBİR İKTİDAR KADININ KÖLELİNE SON VERMEYECEKTİR"
 
AKP/Saray iktidarının, kadın düşman politikalarının ve taciz-tecavüz saldırılarının erkek egemenliği ile suç ortaklığı olduğunu, bu kirli ortaklığın yaklaşık beş bin yıl öncesine dayandığını kaydeden Taşkıran, şöyle konuştu: “Düzen içi hiçbir iktidarın cins eşitlikçi ve kadın özgürlükçü politikalarla kadının köleliğine son vermeyeceğini de biliyoruz. Bu nedenle öz savunma hakkımızı kullanıyor, erkek şiddeti karşısında susmuyoruz. Nevin Yıldırım ve Çilem Doğan'ın açtığı yoldan kadın yoldaşlığını ve öz savunmanın meşruluğunu ilmek ilmek ödediğimiz bedelle büyütmek için özgürlüğü ve mücadeleyi seçiyoruz.”
 
Egemenlerin "Cumhur İttifakı"nın karşısına çıkardığı "Millet İttifakı" ile ezilenlere kötünün iyisini seçmeyi dayattığını belirten Taşkıran, bu nedenle kendilerinin, sosyalist kadınlar olarak HDP ile birlikte mücadele etmeyi seçtiklerini vurguladı.
 
Onurlu bir barış için, eğitim sistemiyle gençlerin geleceğinin karartılmasına, tekçilik dayatmalarına karşı kadınların sözünü söyleyeceklerini ifade eden Taşkıran, "Kadın devrimi perspektifi ile hareket eden bizler bu yolun uzun, canlı ve dinamik bir süreç olduğunu biliyoruz. Seçimler ve siyasal gelişmeler uzun soluklu yürüyüşümüzün nihani hedefi değil ancak küçük bir durağıdır" dedi.
 
HDP’nin siyasette eşit temsiliyetin somut uygulayıcı ve kadınlarla birlikte politika yapmanın aracı olduğunu vurgulayan Taşkıran, şunları söyledi: "Meclisin erkek egemen tekeline son vermenin haklı gururunu temsil etmesi, kadın düşmanı politikaların karşısında kadın özgürlükçü bir dirençle durması ve en temel olarak da bir kadın partisi olması nedeniyle 24 Haziran seçimlerinde sosyalist kadınlar olarak herkesi HDP'ye ve Selehattin Demirtaş'a oy vermeye çağırıyoruz."
 
Taşkıran, HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, ESP Genel Başkanı Çiçek Otlu, DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, DTK Eş Başkanı Leyla Güven başta olmak üzere tutuklu belediye eş başkanları, milletvekilleri ve tüm politik kadınların özgürlüğü için mücadele edeceklerini belirtti.
 
KADIN ADAYLAR: DEĞİŞTERECEĞİZ
 
SKM Genel Sözcüsü Beycan Taşkıran’ın ardından SKM’li adaylar tek tek söz aldı.
 
İlk sözü olarak İstanbul 1.bölge milletvekili adayı Sema Uçar, 7 Şubat 2017 gecesi çıkarılan bir KHK sonucu sınıf öğretmeniyken ihraç edildiğini, OHAL ve KHK’lar aracılığıyla kadın kurumlarının kapatılmasına, kadınların işlerinden atılmasına karşı sokaklarda olmaya devam edeceklerini söyledi. 
 
İstanbul 2.bölge milletvekili adayı Hacer Elçin ise "40 yılı aşkındır bu topraklarda özgürlük ve sosyalizm için mücadele ettim, etmeye de devam edeceğim. Başta Figen Yüksekdağ ve Genel Başkanımız Çiçek Otlu olmak üzere tüm kadınların özgürlüğü için mücadele edeceğiz” diye konuştu.
 
İstanbul 1.bölge milletvekili adayı Irmak Dumlupınar da genç bir kadın olarak aday olduğunu, aynı zamanda işsiz olduğunu vurguladı. Dumlupınar, “AKP iktidarının eğitim ve istihdam alanlarındaki baskıcı uygulamaları gençleri gelecek kaygısına sürüklüyor. İnsanca ve onurlu bir gelecek için HDP’den adayım” dedi. 
 
İstanbul 3.bölge milletvekili adayı Gülfiraz Sağlık ise, AKP hükümetinin kadınların önüne türlü zorluk ve engelleri çıkarttığını, kadınların erken emekli olmadıklarını ve çalıştıkları süreçte de emeklerinin karşılıklarını alamadıklarını, değişim istediği için aday olduğunu belirtti.
 
Ankara 1.bölge milletvekili adayı Emine Kaya da 21 yaşında genç bir kadın olarak aday olduğunu, siyaset bilimi ve kamu yönetimi öğrencisi olduğunu belirtti.  Kaya, şöyle konuştu: “Üniversitelerdeki cinsiyetçiliğe, sokaklardaki tacize-tecavüze, siyasette sözümüzün söylenmemesine, kadın irademizin tutsak edilmesine karşı genç kadın adaylar olarak bu mücadelede yer alıyoruz.”
 
İzmir 2.bölge milletvekili adayı Ayşe Yılmaz da yıllardır insan hakları aktivisti olduğunu ve sosyalist bir kadın olarak kayıplara karşı mücadele veren biri olarak aday olduğunu kaydetti. 
 
Aydın milletvekili adayı Özlem Tunç ise, Suruç Katliamı’ndan yaralı kurtulduğunu, “Suruç için adalet, herkes için adalet” sözünü meclise taşımak için aday olduğunu vurguladı. 
 
Antalya milletvekili adayı Gülsüm Güzel, turizmle uğraşan bir esnaf olduğunu, AKP iktidarıyla birlikte bölgesinin temel geçim kaynaklarından olan turizmin neredeyse durduğunu, bölgeye gelen mevsimlik işçilerin çalışma koşullarının gittikçe kötüleştiğini, bunları değiştirmek için aday olduğunu ifade etti.
 
Eskişehir milletvekili adayı Nurten Özer Uluçelebi, emekli bir kadın olarak emeklilerin hakları için, emekçi kadınların çalışırken yaşadıkları zorluklara karşı kreş hakkı başta olmak üzere emekçi kadınların hakları için mücadele edeceğini söyledi. 
 
Adana milletvekili adayı Songül Aydın ise, ev emekçisi bir kadın olarak, ev emekçisi kadınların görünmeyen emeği için mücadele vereceğini belirtti.