18 Eylül 2024 Çarşamba

Siyasi tutsaklara kitap gönderildi

Hapishanelerde uygulanan kitap yasağını protesto eden Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi, siyasi tutsaklarla dayanışmak amacıyla kitap ve mektup gönderdi.
Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi, hapishanelerde uygulanan kitap yasağına dikkat çekmek amacıyla eylem yaptı. İnisiyatif üyeleri, hapishanelerdeki siyasi tutsaklara kitap ve mektup gönderdi. Ellerindeki kitapları kaldırarak "Kitaplarımız tutsaklara" yazılı pankart açan tutsak yakınları, basın açıklması gerçekleştirdi. Yapılan açıklamada "OHAL ile birlikte artan keyfi yaptırım ve uygulamaların bir ayağını da kitap yasakları oluşturmaktadır. Hapishaneden hapishaneye farklılık gösteren bu uygulamayla neredeyse hücrelerde bulunan kimi tutsakların tüm kitapları ellerinden alınmış, kimilerine ise 7 ila 15 adedi geçmeyecek şekilde keyfiyete dayalı bir düzenlemeyle kitap hakları kısıtlanarak sınırlandırılmıştır" denildi.
 
Açıklamanın devamında şunlar kaydedildi: "En son Sincan F Tipi hapishanesinde tutuklu bulunan Zeki Bayhan isimli tutsak hapishane eğitim komisyonunun keyfiyete dayalı bir uygulamayla kitaplarının kendisine verilmemesi üzerine Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuş, mahkeme verdiği kararda 'hükümlü olan başvuruculara gönderilen yazılı bir dökümanın onlara verilmemesinin, haber veya fikir alma özgürlüğü ve dolayısıyla ifade özgürlüğüne yönelik bir müdahil oluşturduğu kabul edilmiştir' demiştir."
 
"İnfaz hakimliği ret gerekçesi olarak yasaklı yayınlardan alıntılar bulunan kitapların başvurucuya verilmemesinin cezanın infazı ile ulaşılmak istenen amacı uygun olduğu kararı da AYM’nin ihlal kararında yer almıştır. Esas yönünden kararını açıklayan AYM kararda şu sonuca vararak; sakıncalı kısımların yayından ayrılmasının mümkün olmadığı veya bu kısımlar çıkartıldığında geri kalan bölümün bir öneminin kalmadığı hallerde yayının tümünü mahpuslara verilmemesi yoluna gidilirse de bu özel durumda ilgili kararda gerekçelendirilmesi gerekir."
 
"AYM, bu gerekçelerle Anayasanın 26. maddesinde güvence altına alınan ifade özgürlüklerinin ihlal edildiğine karar vermiştir. Hapishanelerdeki keyfi uygulama ve yasakların sadece yasal yollarla kaldırılamayacağını da bilincindeyiz. Yılları bulan çetin ve dişe diş mücadelelerle elde edilen kazanımlarımızı yine mücadeleyle koruyacağız. Fakat hukuki açıdan da somutlanmış hak ihlallerine karşı bu kazanımlarımızı da koruyacağız. Tutsakların bizlerin göndereceği kitaplara ihtiyaçları var. Gönderdiğimiz her bir kitap ve mektupla hem yasakları aşacağız hem hücrelerine misafir olacak hem de kolektif geleceği örgütleyip umudu birlikte büyüteceğiz."