1 Ekim 2024 Salı

'Siyasi tasfiye çabalarına karşı baş eğmedik, eğmeyeceğiz'

HDK İzmir İl Meclisi, HDK, HDP ve GÖÇİZDER'e dönük gözaltı ve baskın saldırısına tepki göstererek, güçten düştükçe saldırganlaşan AKP-MHP iktidarına karşı demokratik bir toplumu inşa etmek için mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) İzmir İl Meclisi, HDK, HDP ve GÖÇİZDER'e dönük gözaltı saldırısına tepki gösterdi. Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde düzenlenen basın açıklamasına, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili Serpil Kemalbay'ın yanı sıra Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP), Toplumcu Özgürlük Partisi (TÖP) ve çok sayıda siyasi parti, demokratik kitle örgütü temsilcisi katıldı. "Baskılar, gözaltılar bizi yıldıramaz. Demokratik siyaset susturulamaz. Demokratik toplum durdurulamaz" pankartı açılan eylemde, basın açıklamasını HDK İzmir İl Eş Sözcüsü Mehmet Sabri Gül okudu.

GÜL: İKTİDAR ZAYIF DÜŞTÜKÇE SALDIRILARI ARTIYOR
Sabri Gül, AKP iktidarının zayıf düştükçe saldırganlığını arttırdığını söyledi. İktidarın bu sabah gerçekleşen siyasi soykırım operasyonuyla eş zamanlı olarak saray medyasının tetikçiliğine başvurduğuna dikkat çeken Gül, "Bu ülkede demokrasi, barış, eşitlik, özgürlük ve hak talep eden herkesi 'terörist' ilan eden, birer sopaya dönüştürdüğü yargı ve polis gücüyle herkese saldıran bu zihniyet, toplumun en dinamik kesimlerini hedef almaktadır" dedi.

Türkiye toplumunun en demokratik, en çoğulcu, en renkli öz örgütlenmesi HDK'nin ve kongre fikriyatının hedef alınmasının tesadüfi olmadığını söyleyen Gül, "İşçileri, emekçileri, göçmenleri, kadınları, köylüleri, gençleri, emeklileri, engellileri, dışlanan ve yok sayılan bütün halkları, tüm inanç gruplarını, yaşam alanları tahrip edilenleri bünyesinde barındıran HDK'ye yönelik bu saldırı iktidarın topluma dayattığı tekçiliğin ve karanlık zihniyetin bir tezahürüdür" ifadelerini kullandı.

'EZİLENLERİN BİR ARAYA GELMESİNDEN KORKUYORLAR'
Gül, iktidarın ezilenlerin bir araya gelmesinden korktuğunu dile getirerek, HDK'nin iktidarın biat ettirme planlarını bozduğu için hedef alındığını ifade etti. "90'lı yıllarda köyleri yakılan, metropollere sürülen insanların kurduğu Göç İzleme Derneği'nin basılmış olması da AKP'nin 90'lı yılların karanlık zihniyetinin günümüzdeki temsilcisi olduğunun bir başka kanıtıdır" ifadelerini kullanan Gül, siyasi iktidarın HDK ve HDP'ye dönük özel bir saldırı içerisinde olduğuna dikkat çekti. 4 Kasım siyasi darbesi, kapatma davası ve Kobanê kumpas davalarıyla demokratik siyasetin tasfiye edilmek istendiğini kaydeden Gül, tecrit politikalarıyla toplumun susturulmaya çalışıldığını vurguladı.

'İMRALI'DAKİ TECRİT ÜLKE HAPİSHANELERİNE YAYILDI'
PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin ülke hapishanelerine yayıldığını belirten Gül, şöyle devam etti: "Bir hukuk devletinden ziyade rakibinden öç ve intikam almaya çalışan, adalet ve kolluk mekanizmasını siyasal bir araç haline getiren bir sistem ile karşı karşıyayız. Her türlü hak arayışını kriminalize eden siyasal iktidar, bu kez de HDK Genel Merkez binasında tecrit politikalarına karşı 12 Haziran'da yapılacak 'Gemlik Yürüyüşü'nün ilanının yapılmasını hazmedemeyerek düğmeye basmıştır. Bu korkutma ve sindirme politikalarından daha önce sonuç alınmadığı gibi bundan da sonuç alınamayacaktır."

Gözaltına alınanların derhal serbest bırakılmasını isteyen Gül, iktidarın zavallıca saldırılarına karşı HDK ve HDP'nin demokratik yapısı ve çoğulculuğuyla ülkenin geleceğini yeniden inşa edeceğini söyledi.

KEMALBAY: HALKLARIN DEMOKRATİK KONGRESİ GEZİ RUHU TAŞIYOR
HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay da iktidarın 7 Haziran 2015'ten bu yana otoriter rejimini güçlendirerek ayakta kalmaya çalıştığını kaydetti. Yedi yıldır her gün HDK'ye, HDP'ye ve bu ülkenin demokrasi güçlerine dönük operasyonlar ve yıldırma politikaları uygulandığına dikkat çeken Kemalbay, "Yedi yıldır Türkiye halklarının oylarıyla seçilmiş partimiz ve demokrasi güçleri siyasi olarak tasfiye edilmeye çalışılıyor, yedi yıldır bize baş eğdiremediler" dedi.

İktidarın demokratik siyaset mücadelesini tasfiye edebilmek için HDP ve HDK'ye dönük şiddetini arttırmaya devam ettiğine işaret eden Kemalbay, mücadelenin dimdik ayakta, geleceğe doğru yürüdüğünü söyledi.

HDK'nin ekoloji, ekonomi, emek, kadın ve hayatın her alanında eşitliği ve özgürlüğü inşa ettiğini, kendini tabandan örgütleyerek toplumu demokratikleştirdiğini vurgulayan Kemalbay, "Halkların Demokratik Kongresi, Gezi ruhu taşıyan bir kongre" ifadelerini kullandı. HDK'nin paradigmasının demokratik, eşitlikçi, özgürlükçü, doğa ve insan dostu bir geleceği yaratacağını dile getiren Kemalbay, faşist AKP-MHP iktidarının bu paradigmaya düşman olduğuna dikkat çekti.

Eylem, "Gözaltılar, tutuklamalar, baskılar bizi yıldıramaz" sloganları ve 12 Haziran'da yapılacak Gemlik Yürüyüşü'ne katılım çağrısıyla sonlandı.