24 Eylül 2024 Salı

Sinbo direnişçisi Dilbent Türker Kod-29'a karşı Ankara'ya yürüyecek

Sinbo fabrikasında Kod-29 ile işten atılan TOMİS üyesi Dilbent Türker, "İnsanca çalışma ve yaşam koşulları için yürüyoruz! Yürüyüş! Kod Adı: 29" şiarıyla 31 Temmuz'da Ankara'ya yürüyüş başlatacak.

Sinbo fabrikasında Kod-29 ile işten atılan Tüm Otomotiv ve Metal İşçileri Sendikası (TOMİS) üyesi Dilbent Türker'in direnişi devam ediyor. Fabrika önünde 185 gündür direnen Türker ve üyesi olduğu TOMİS "insanca çalışma ve yaşam koşulları için" Ankara'ya yürüyeceklerini duyurdu.

31 Temmuz'da başlayacak yürüyüşe ilişkin açıklama yapan TOMİS, "Sırtımızdaki yük her geçen gün artıyor. Fabrikalar adeta toplama kamplarına dönüşmüş durumda. İktidar patronların her istediğini bir bir hayata geçiriyor. Patronların servetlerini artıran, bizlerin köleliğini ve yoksulluğunu derinleştiren saldırılara her gün yenileri ekleniyor. Bunu da 'pandemiyi fırsata çevirdik' diyerek bize sunuyorlar. Biz işçi ve emekçiler ise ekonomik, sosyal, kültürel olarak yıkım anlamına gelen saldırılarla karşı karşıya kaldık. Ekmeğimiz küçüldü, iş yasası ve çeşitli yasalarda yapılan değişikliklerle çalışma koşullarımız ağırlaştırıldı, demokratik haklar askıya alındı, yasadışı çalışma uygulamalarına her gün yenileri eklendi ve olağan hale getirildiler" denildi.

İktidarın işçi sınıfının örgütsüz olmasından dolayı bu kadar pervazsız saldırdığı vurgulanan açıklamada, "Onların gücü bizim örgütsüzlüğümüzdendir. Bu durumu tersine çevirmek ise bizlerin ellerindedir. Bunun için yapmamız gereken birlik olmak, mücadele etmek ve geleceğimize sahip çıkmaktır. Başka çaremiz de yok…" diye belirtildi.

İktidarın saldırılarına karşı direniş yolunu seçtiklerinin altını çizen TOMİS, "Ücretsiz izin saldırısını kararlı mücadelemizle püskürttük. Şimdi ise patronlara her türlü keyfi davranma yetkisi veren Madde 25/2'ye (Kod29) karşı 7 aydır fabrika önünde direniyoruz. Bizim gibi başka sınıf kardeşlerimiz de benzer saldırılara karşı direniyorlar. Ücretsiz izin saldırısına karşı elde ettiğimiz kazanımı sınıfımızın kazanımı gördük. Çünkü patronların tekil gibi gözüken tüm saldırıları aslında bir bütün olarak sınıfımızadır. Sınıfımızı daha fazla köleleştirmek, sınıf bilincimizi, irademizi kırmak içindir. Bunun bilincinde olan işçiler olarak sınıfımıza dönük saldırıların bütününe karşı durmak da bizim boynumuzun borcuydu ve buna göre davrandık" diye kaydetti.

KOD ADI: 29
Yapılması gerekenin topyekûn saldırılara karşı topyekûn mücadeleyi örgütlemek olduğu vurgulanan açıklamada, "Haklı ve meşru taleplerimiz için 31 Temmuz'da direniş alanımızdan başlayarak şehir merkezleri ve sanayi havzalarından Ankara'ya yürüyeceğiz. Geçtiğimiz her yerde, her merkezde sınıfımızın haklı ve meşru talepleri doğrultusunda mücadele çağrımızı yükselteceğiz. Her gün açıklama yaparak başlayacağımız yürüyüşümüzü gün gün belirlediğimiz merkezlerde sonlandırarak ertesi gün kaldığımız yerden devam edeceğiz. Sınıfımızın haklı ve meşru talepleri için başlatacağımız yürüyüşümüzü Ankara'da Çalışma Bakanlığı önünde sonlandıracağız. Yürüyüşümüzde 'İnsanca çalışma ve yaşam koşulları için yürüyoruz! Yürüyüş! Kod Adı: 29' şiarlarını kullanacağız" denildi.

31 Temmuz Cumartesi Saat 16.00'da direniş alanında yapacakları basın açıklamasıyla yürüyüşümüze başlayacaklarını belirten TOMİS, taleplerini şöyle sıraladı:

🔹Madde 25/2 (Kod 29) kaldırılsın!
🔹Tüm çalışanlara iş ve gelir güvencesi!
🔹Sendikal örgütlenmenin önündeki engeller kaldırılsın!
🔹Dilbent Türker işe geri alınsın!