24 Eylül 2024 Salı

SES: Yaşam hakkımızın ihlali katsayı ile ödenmez

Sağlık emekçilerine yapılması gereket ek ödemelere ilişkin açıklama yapan SES, "Emeğimiz hakkı, riskimizin bedeli ve yaşam hakkımısın ihlali katsayıyla ödenmez" diye belirtti.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Sağlık Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü Mali Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından 17 Mayıs 2021 tarihinde yayımlanan Covid-19 Pandemisi Nedeniyle İl Sağlık Müdürlüklerinde Yapılacak Ek Ödemelere dair genelgesini ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Sendikanın genel mermez binasında düzenlenen basın toplantısında konuşan SES Eş Genel Başkanı Hüsnü Yıldırım, pandeminin başından beri sağlık emekçilerinin sorunlarının her geçen gün artarak devam ettiğini söyledi. Yıldırım, çalışma koşullarının ağırlığı, riskin boyutu ve kapsamı, görev tanımlarının ortadan kaldırılarak angaryanın ve mobbingin sıradanlaşması, şiddetin, iş yükü ve hasta yoğunluğunun hiç olmadığı kadar artmasına rağmen sağlık emekçilerinin ücretleri artmayarak yoksulluk sınırının altında seyretmeye devam ettiğini belirtti.

Çalışanların eğitim durumu, kıdemi, mesleki bilgi ve beceri düzeyi, tecrübesi, sorumluluk yüklenme kapasitesi, çalışma koşullarının zorluğu gibi etmenler gözetilerek benzer fedakârlıklara katlananlara eşit ücret ödenmesi sosyal adalet yani nimet ve külfetlerin toplumda adil bir şekilde dağıtılmasının sağlanması gerektiğini ifade eden Yıldırım, "Sosyal adalet ve sosyal denge ile çalışanlar arasında hakça paylaşım yapıldığı konusunda genel bir tutum oluşturulması gerekmektedir. Şimdiye kadar yapılan ek ödeme genelgeleri emekçilerin refahını ve kazancını çoğaltmamakta, sağlık emekçileri arasında iş barışını bozmaktadır" diye kaydetti.

EK ÖDEMELER
Yıldırım, en son yapılan ek ödeme genelgesiyle; Covid kapsamında görev yapan uzman hekimle hemşire arasındaki ek ödeme ücret açıklığı 8,4 kat olduğunu; Covid dışında görev yapan uzman hekimle hemşire arasındaki ek ödeme ücret açıklığının 9,1 olduğunu kaydetti. Yıldırım, "Uzman hekimle hemşire arasındaki maaş açıklığı ise 1,3'tür. Maaş açıklığı 1,3 iken, ücret (performans ödemesi) açıklığı Covid dışında 9,1, Covid alanında 8,4'tür" diye belirtti.

Yıldırım konuşmasını şöyle sürdürdü: "Elbette biz bunları anlatırken hekimlerin alacağı performansın fazla olduğunu ifade etmiyoruz. Aksine zorlu eğitim sürecinden çalışma koşullarına kadar bütünlüklü değerlendirdiğimizde aldıkları maaş kabul edilemeyecek derecede azdır. Bu zorlu koşullarda fedakârca çalışma yürüten arkadaşlarımızın alacağı her kuruş haklarıdır ve maaşlarına eklenerek, emekliliklerine yansıyacak tarzda olmalıdır. Burada asıl vurguladığımız diğer sağlık emekçilerinin de alacağının insanca yaşanacak, yoksulluk sınırı üzerinde, tek kalemde ücret politikasına geçilmesi, o vakte kadar sağlık emekçileri arasındaki maaştaki açıklığı aşmayacak tarzda ek ödeme almalarıdır. Ek ödeme adaletsiz davranmadan sağlık işkolunda çalışan (hizmetli, idari hizmetler sınıfı, işçi, üniversite hastanesi çalışanları, sağlık işçileri vb.) herkese ödenmesidir."

SAĞLIK EMEKÇİLERİ AYRIŞTIRILAMAZ
Pandemi süresinde tüm riskleri göze alıp mücadeleyi sürdüren sağlık emekçilerinin emeği Sağlık Bakanlığı, Üniversite hastaneleri olarak ayrıştırılamayacağını vurgulayan SES Eş Genel Başkanı Yıldırım, şunları sıraladı:

🔹Üniversite hastanelerindeki emeği ve emekçileri yok saymaktadır,
🔹Üniversite hastaneleri dışındaki sağlık emekçilerinin yarısını kapsamamaktadır,
🔹Tüm kurumlardaki idari hizmetlerde çalışan emekçileri yok saymaktadır,
🔹Yardımcı hizmetlerde çalışan personeli yok saymaktadır,
🔹4/D kadrosunda çalışan sağlık işçilerini yok saymaktadır,
🔹Ekip anlayışını ve çalışma barışını bozmaktadır,
🔹Emekçiler görevlendirme ve çalıştırma esnasında pandemi bahanesi ile tüm kazanımları yok sayılırken, ödemede Covid kapsamında Covid kapsamında değil diye çalışma alanlarımızı kategorize etmektedir.

Yıldırım konuşmasının devamında şunları belirtti:

EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET
"Sağlık emekçileri performansa dayalı ücret sisteminin kaldırılarak adil ücret ilkesinin gereği olan eşit işe eşit ücret sisteminin uygulanmasını, aynı statü ve görevdeki çalışanların tamamının sosyal bakımdan eşit oranda ücret almasını ve bu ücretin de İnsan Hakları Evrensel beyannamesinde tanımlandığı gibi kendisinin ve ailesinin insanlık onuruna yetecek seviyede olmasını, emekliliğe yansımasını ve tek kalemde olmasını istemektedir. Beklentimiz ağzımıza bir parmak bal çalınması değil adil bir gelecek için adil bir ücretlendirme sistemine derhal geçilmesidir. Böylelikle bütün çalışanlar aynı ücreti alacağı için ücret farklılığından kaynaklı herhangi bir huzursuzluk oluşmayacak ve sosyal denge sağlanmış olacak sağlık emekçileri arasındaki ücret adaletsizliğini ortadan kalkacaktır.

"Bizler sağlık emekçileri olarak; pandemi bitinceye kadar amasız, koşulsuz, ayrımsız, kesintisiz emeğimizin ve riskimizin karşılığında olağanüstü koşullara göre hesaplanan ve düzenlenen bir maaş tutarında seyyanen zam ve grev hakkıyla güçlendirilmiş bir TİS'le pazarlık gücümüzün arttırılmasını istiyoruz.

"Pandemi koşullarında çalışma koşullarımızın zorluğu yanında sürekli olarak budanan ve verilmeyen haklarımız için bu güne kadar hep mücadele ettik. Defalarca kez işyerlerimizin önünden, yemekhanelerimizden, toplantı salonlarımızdan, kent meydanlarından, sosyal medyadan, Sağlık Bakanlığı önünden seslenerek sesimizi duyurmaya çalıştık. Bu genelgeye de sessiz kalmayacağımızı bir kez daha ifade ediyoruz. Bu gün buradan taleplerimizi bir kez daha ifade ediyoruz. 24 Mayıs Pazartesi günü sosyal medya etkinliği ile yeniden sesimizi duyurmaya çalışacağız. 25 Mayıs Salı günü de işyerlerimiz önünde bir araya gelerek taleplerimizi haykıracağız.

'İNSANCA YAŞANACAK ÇALIŞMA KOŞULLARI'
"Yine insanca yaşanacak çalışma koşulları, yoksulluk sınırı üzerinde temel ücret, OECD ortalamasında kadrolu güvenceli istihdam, 3600 ve 7200 arası ek gösterge, Covid-19'un iş kazası ve meslek hastalığı sayılması başta olmak üzere ekonomik ve özlük taleplerimiz için TİS sürecini hedefe koyan mücadele ve örgütlenme programımızı daha güçlü bir şekilde hayata geçireceğiz. Bu kapsamda tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçilerini sendikamıza güç vermeye, yanımızda durmaya, birlikte ses çıkarmaya ve birlikte örgütlenmeye davet ediyoruz."