24 Eylül 2024 Salı

'Sermayeye dur diyeceğiz, geçit vermeyeceğiz'

Dersim Seyit Rıza Meydanı'nda yapılan 1 Mayıs açıklamasında konuşan Genel-İş Dersim Temsilcisi Umut Balıkçı, "Sermayeye dur diyeceğiz, geçit vermeyeceğiz" dedi.

Dersim Emek ve Demokrasi Platformu, Seyit Rıza Meydan'ında 1 Mayıs açıklaması yaptı.

Açıklamada, Kurmacî, Dimilkî, Ermenice ve Türkçe yazılı "Yaşasın 1 Mayıs" yazılı pankart açıldı. "İş ve aşımıza sahip çıkıyoruz", "İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz" dövizlerinin taşındığı açıklamada, "Birlik, mücadele, zafer", "Emek iktidara" sloganları atıldı. Açıklamaya, HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, Peri Belediyesi Eşbaşkanı Orhan Çelebi, Baro Başkanı Kenan Çetin, platform bileşenlerinin temsilcileri katıldı.

Saygı duruşuyla başlayan açıklamada, 1 Mayıs 1977'de katledilen 34 kişi anıldı. Açıklama yapan Tüm Bel-Sen Dersim Şube Başkanı Mazlum Doğan, eşitliğin, özgürlüğün, barışın ve laikliğin hakim olduğu bir ülke istediklerini belirtti. Doğan, gündüzlerinde işsiz kalınmayan gecelerinde aç yatılmayan bir yaşam istediklerini dile getirdi.

'SALGIN EŞİTSİZLİĞİ GÖZLER ÖNÜNE SERDİ'
Genel-İş Dersim Temsilcisi Umut Balıkçı, iş ve emek mücadelesine dönük tüm baskılara rağmen demokrasi mücadelesinden vazgeçmeyeceklerini vurguladı. "Sermayeye dur diyeceğiz, geçit vermeyeceğiz" diyen Balıkçı, Covid-19 salgınının eşitsizliği tüm çıplaklığıyla gözler önüne serdiğini söyledi.

'İSTEDİKLERİ SOYKIRIM'
HDP Milletvekili Alican Önlü ise iktidarın halka, kadına, doğaya ve yaşama karşı kesintisiz saldırı içinde olduğunu vurguladı. Tüm kesimin eşitsizliğe karşı mücadeleyi büyütme çağrısında bulunan Önlü, şöyle konuştu: "Saray iktidarı sadece emeğimiz sömürmüyor. Emeğimizle birlikte kadının sadece emeğini değil yaşamını da gasp ediyor. Celal, Evren, Talat'ın soykırımını bugün de yine aynı üçlü, Kürt, kadın, emek, Alevi soykırımı olarak hayata geçirmek istiyor. Nasıl ki Newroz, 8 Mart ruhu ile alanlardaydık. Şimdi de 1 Mayıs ruhu ile, ortak bir ruhu ile, ortak bir mücadele zemini yaratmak zorundayız."

Açıklamalarının ardından Seyit Rıza heykelinin önüne konulan "1 Mayıs 1977 yitirdiklerimizi anıyoruz" pankartına karanfiller bırakıldı. Açıklama, sloganlar ve şarkılar eşliğinde çekilen halayla son buldu.