'Savaşlara, Filistin'deki katliama, kemer sıkma politikalarına karşı ses yükseltiyoruz'
Birleşik Metal-İş, Avrupalı pek çok sendikayla yan yana gelerek dünyada ve bölgede yaşanan gelişmeleri tartıştı, işçi sınıfı mücadelesini nasıl ortaklaştırabileceklerine dair görüş alış verişinde bulundu. Sendikalar ardından yaptıkları ortak çağrıyla, Filistin başta olmak üzere savaş çığırtkanlığı ve katliamların son bulmasını istedi.
DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası, Avrupa'dan gelen Fransız CGT-FTM Metal Sendikası, CGT FILPAC, CGT Maden ve Enerji Sendikası, Portekiz CGTP Fiequimetal Sendikası, Belçika FGTB Konfederasyonu MWB Sendikası, İspanya CCOO Industria ve İtalya FIOM-CGIL Metal Sendikası yöneticileriyle buluştu.
Görüşmelerin ardından Beyoğlu'ndaki Taksim Square Otel'de basın toplantısı düzenledi. Ortak basın açıklamasını okuyan Birleşik Metal-İş Genel Sekreteri Ali Çeltek, sendika yöneticileriyle hem dünyayı hem de bölgeyi ilgilendiren pek çok konuda tartışmalar yürüttüklerini ve dünyanın dört bir yanında işçilerin katledilmesi ve hak gasplarına uğramasına ilişkin ortak bir mücadeleyi konuştuklarını söyledi.
'AVRUPA İŞÇİ SINIFI SAVAŞ EKONOMİSİNİ İSTEMİYOR'
Öte yandan Avrupalı liderlerin savaş çığırtkanlıklarını durdurması gerektiğini ifade eden Çeltek, "Avrupa işçi sınıfı, bir savaş ekonomisine geçilmesini ya da işçi çocuklarının savaşa gönderilmesini istemiyor; bu nedenle barış için hızla harekete geçmeli ve karşılıklı silahlanmayı durdurmalıyız" dedi.
Bu savaş ikliminin Avrupa genelinde sağın yükselişine de elverişli olduğuna işaret eden Çeltek, "Tarihten biliyoruz ki aşırı sağın bu tür yükselişine her zaman işçi sınıfının temel haklarına yönelik saldırılar ve olağanüstü yıkım eşlik eder. Bu anlamda, son on yıldır yeniden mücadele ettiğimiz ve Avrupa genelinde işçi yaşamı ve refah devleti üzerinde büyük etkiler bırakan kemer sıkma politikalarına geri dönüşü tamamen reddediyoruz" ifadelerini kullandı.
'FİLİSTİN'DEKİ KATLİAMA KARŞI GÜÇLÜ BİR SES YÜKSELTİLMELİ'
Çeltek, şöyle devam etti: "Buradaki tüm sendikalar Gazze'deki soykırıma varan katliamı kınama konusunda birleşmiş durumdadır. Filistinli sendikalara göre, bugün Gazze Şeridi'nin kuzeyinde her 15 dakikada bir çocuk öldürülüyor, her altı çocuktan biri akut açlık çekiyor, aileler çocuklarını beslemek için süt bulamıyor, neredeyse yarım milyon aç insan hiç ekmek tatmadı ya da içme suyu içmedi. Gazze'de beş yaşın altındaki çocukların yüzde 90'ı bir ya da daha fazla bulaşıcı hastalıktan muzdarip. 610 bini çocuk olmak üzere yaklaşık 1,3 milyon kişi Gazze'de mahsur kalmış durumda, yollar ve sokaklar tamamen kapalı. Çatışmalarda bugüne kadar 13 bini çocuk, 30 bin kişinin hayatını kaybettiği iddia ediliyor. Küresel sendikal hareketin ilk görevlerinden biri, şu anda tüm dünya kamuoyunun gözleri önünde cereyan eden ve hiçbir koşulda gereken tepkiyi görmeyen bu katliama karşı güçlü bir ses yükseltmektir."
Tüm katılımcı sendikaların Türkiye'de sendikal haklar ve demokratik haklar üzerindeki baskının farkında olduğunu kaydeden Çeltek, "Bu nedenle, Gümrük Birliği anlaşmasının yenilenmesi gibi Türkiye ile ilgili her Avrupa gündeminde, Türkiye'de yeni bir demokratik sendika yasası talebini gündeme getireceğiz. Bir Avrupa sendikal hareketi olarak, Türkiye'deki işçi kardeşlerimizin de ailemizin bir parçası olduğunun bilincindeyiz. Bu nedenle Türkiyeli işçileri de sendikalarını özgürce seçme hakkına sahip olana kadar desteklemeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.