22 Eylül 2024 Pazar

'Saldırılar 2014 öncesine geri döndüremez ve mücadeleyi yok edemez'

Şengal Demokratik Özerk Meclisi Eşbaşkanı Cîhan Celo, Şengal ve Süleymanîye'ye dönük işgal saldırılarını değerlendirdi. Saldırıların işgalci Türk devletinin gücünden kaynaklı olmadığını, halkına ihanet eden ve işbirlikçi güçlerin desteğiyle saldırıların sürdürdüğünü belirtti. İşgal saldırılarına Irak hükümeti ve Güney Kürdistan hükümetinin sessizliğinin saldırıların ortak planlandığı anlamına geldiğini söyledi.

Şengal Demokratik Özerk Meclisi Eşbaşkanı Cîhan Celo, son dönemde Rojava ve Güney Kürdistan'a dönük saldırıları ETHA'ya değerlendirdi. Son dönemde işgalci Türk devletinin Süleymaniye, Rojava ve Şengal'de saldırıların arttığı ve saldırılarda şehitler olduğunu hatırlatan Cîhan Celo şehitleri anarak değerlendirmesine başladı.

Saldırıların Kürt halkının direnişini tasfiye etmeyi hedeflediğine işaret eden Celo, bu saldırıların Türk devletinin gücü, başarısı olarak görülemeyeceğini söyledi. Saldırıların, halkın içindeki ihanet eden ve düşmanla işbirliği yapanların eliyle olduğunu belirtti. İşgalci Türk devleti saldırılarla "Güney Kürdistan'ı işgal edip kontrol altına almayı planlıyor" diyen Cîhan Celo, "Hakan Fidan'ın Irak ve Güney Kürdistan'ı ziyaret etmesinden sonra Irak ve Güney Kürdistan'a yönelik saldırılar arttı. Irak hükümeti bu saldırılara herhangi bir tavır göstermedi ve reddetmedi. Sessiz kalmaları bu saldırılara kendilerinin de Başure Kürdistan
hükümeti gibi ortak olduğu anlamına geliyor" ifadelerini kullandı.

'BARZANÎLERİN TÜRK DEVLETİYLE İLİŞKİSİ KÜRT HALKINA İHANETTİR'
Barzanilerin Türk Devletiyle ilişkileri açık bir ihanettir diyen Cîhan Celo, "Bütün bu saldırılar ve şehitler onların yüzündendir. Bu gerçeği herkesin görmesi ve kabul etmesi lazım. Yoksa durum daha da kötüleşebilir. Çünkü onlar bu halkı hep birlikte öldürmek ve yok etmek istiyorlar. Bu, Türk devletinin işidir" vurgusu yaptı. 

İşgalci faşist Türk Devletinin Kürt halkına dönük soykırım planları olduğunu belirten Cîhan Celo, yaşananların DAİŞ'in 2014'teki planının devamı olduğunu söyledi. Celo, "Şengal'de 2014 yılında yarım kalan planı tamamlayarak, bu halkı yok etmeyi amaçlıyor. Aynı zamanda 9 Ekim Anlaşmasını uygulayarak, kamptaki insanların geri dönüşünün önüne engel oluyorlar" dedi.

Saldırıların Ezîdî halkının özgürlük mücadelesini engelleyemeyeceğini söyleyen Cîhan Celo, şöyle devam etti: "74. ferman şehitlerine ve Şengal topraklarındaki son şehit olan şehit Sadûn'a sözümüzü bir kez daha tekrarlıyoruz. Düşman bu halkı 2014 öncesine geri döndüremez ve verilen mücadeleyi yok edemez,"