20 Eylül 2024 Cuma

Sağlık politikası bir can daha aldı

İzmir'de doğum esnasında rahminde sargı bezi unutulan bir kadın yaşamını yitirdi. Konu üzerine ETHA'ya açıklama yapan SES Eş Genel Başkanı Erden, "Yaşanan ölüm, sağlığın ticarileştirilmesinin bir sonucudur" dedi.
İnsan sağlığını hiçe sayan yaklaşımlar bir can daha aldı. Sezeryan ameliyatı sırasında karnında sargı bezi unutulan genç kadın, yaşamını yitirdi. 
 
İzmir Buca'da yaşayan Harika Kanık, 13 Nisan 2016 tarihinde özel bir hastanede sezeryanla doğum yaptı. Karnındaki ağrı ve halsizliğin geçmemesi üzerine Kanık, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne gönderildi ve kanında yüksek miktarda iltihap bulundu. İltihabın tedavi uygulanmasına rağmen düşmemesi üzerine Harika Kanık ameliyata alındı. 
 
Ameliyatta Kanık'ın rahminde sargı bezinin unutulduğu, bunun zaman içerisinde rahim duvarına yapışmasıyla oranın parçası gibi algılandığı, zehirlenme ve ardından vücutta iltihaplanmaya neden olduğu saptandı. Kanık, vücuduna yayılan iltihabın organlarında yarattığı tahribatın tedavi edilememesi üzerine, ameliyattan 8 gün sonra 23 Ekim 2016 tarihinde hayatını kaybetti. 
 
Aile adına avukat Nilüfer Atılgan Balcı, İzmir Tabib Odası'na şikayette bulundu. Bunun üzerine oluşturulan kurul, yapılan araştırma ve incelemelerin ardından doğum yaptıran hekim Dr. Ü.Ç.'yi, 3 ay meslekten men etti. Kararlarının gerekçe bölümünde de "Ameliyat bölgesinde yabancı cisim unutulması ciddi bir özensizlik olarak değerlendirilmiş, hastanın vefatı ile sonuçlanmış süreçte Ü.Ç.'nin hata ve ihmali olduğu kanaatine varılmıştır" denildi.
 
TAKSİRLE ÖLDÜRME 
 
Dr. Ü.Ç. ile ameliyat hemşiresi H.C. hakkında taksirle ölüme neden olmaktan 6 yıla kadar hapis cezası istemiyle İzmir 29.Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Doktor Ü.Ç. ile hemşiresi H.C., yargılama sonunda 2 yıl 6'ar ay hapis cezasına çarptırıldı, 3 ay süreyle mesleklerinden de ihraç edildi. İki sanıkla ilgili hapis cezası kararında indirim de uygulanmadı. 
 
Karar duruşmasında hemşire H.C., "Ben ameliyata girmedim. Defterdeki yazılar bana ait değil. Çalıştığımız dönemde doktorlarla birlikte ameliyata giren personelin yerine, ameliyata girmiş gibi yasal olmayan bir şekilde bizim ismimiz yazılıyordu. Ameliyata giren personel ehliyetsizdi ve ameliyata girmesi yasal olmadığı için böyle bir yola başvuruyorlardı" dedi.
 
'SAĞLIKTA TAŞERON OLMAZ'
 
SES Eş Genel Başkanı Gönül Erden ise konuya ilişkin ETHA'ya şunları ifade etti: "Biz teşeron çalışmanın, çalışma koşullarının kötüye gitmesinin insan sağlığına zararlı olduğunu yıllardır söylüyoruz. İş yükünün bu kadar artması, çalışma koşullarının bu kadar kötüye gitmesi sağlık çalışanlarını etkilemesinin yanında halkın sağlık hakkının engellenmesini de doğruyor. Ve böyle hayati sonuçlar ortaya çıkarıyor."