24 Eylül 2024 Salı

Sağlık emekçilerinin ek ödeme eyleminde gözaltılara tepki

Ek ödeme haklarının verilmesi talebiyle birçok kentte eylem yapan SES, sendikanın Eş Genel Başkanı Selma Atabey'in aralarında olduğu üye ve yöneticilerinin gözaltına alınmasını protesto etti.

"Tavandan ek ödeme aldatmacasına hayır" şiarıyla birçok kentte eylem düzenleyen sağlık emekçileri, SES Eş Genel Başkanı Selma Atabey, önceki dönem Eş Genel Başkanı Gönül Erden, Eski Genel Başkanlardan Bedriye Yorgun, eski MYK üyeleri Fikret Çalağan ve Belkıs Yurtsever ile Ankara SES Şube önceki dönem Eşbaşkanı Rona Temelli ve Ankara Şube Yöneticileri Erdal Turan, Ramazan Taş'ın gözaltına alınmasını protesto etti.

İSTANBUL
SES İstanbul-Aksaray Şubesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Servis önünde yaptığı eylem yaptı. Eylemde konuşan SES İstanbul-Aksaray Şube İşyeri Temsilcisi Aydın Erol, SES Eş Genel Başkanı Selma Atabey'in ve SES yöneticilerinin gözaltına alınmasını kınadı.

Yıllardır sağlık emekçilerinin maaşlarının düşük tutulduğunu vurgulayan Erol, "Devletten hak ettiğimiz maaş yerine, hastanenin kârına göre dağıtılan, sağlıkçılar arasında eşitsizliğe, adaletsizliğe, ayrımcılığa yol açan döner sermayeye muhtaç edildik. Hastanelerimize bütçeden para verilmedi. Kadrolu personel alınmadı. Giderlerini, hastalardan elde edilecek gelirden karşılamaya, taşeron personelle açığı kapatmaya zorlandı. Bunun için, hastalara nitelikli sağlık hizmeti sunmayı değil işlem sayısını artırmayı, hastaya ayıracağımız zamanı azaltarak, yapılan işlemlerin bilgisayara kaydedilmesini ve hastanenin daha fazla kâr etmesini düşünmemiz istendi" dedi.

Pandemi sürecinde canla başla çalıştıklarını ifade eden Erol, hasta yakınlarının şiddetine de maruz kaldıklarını ifade etti. Sağlık emekçilerinin tükendiğini dile getiren Erol, "Pandemi sürecinde gösterdiğimiz olağanüstü çalışmanın karşılığını alamamak, horlanmak, adil olmayan uygulamalarla karşı karşıya kalmak bu sürecin daha da yoğun yaşanmasına neden olmaktadır" diye konuştu.

Sağlık emekçilerinin aylardır sürdürdüğü ek zam talebinin görmezden gelindiğine değinen Erol, şunları söyledi:

"Müteahhitlerin geçilmeyen köprülerine, uçulmayan hava alanlarına, elektriğine garanti para kapsamında vergilerimiz peşkeş çekiliyor. Daha yılın yarısı olmadan maaşlarımızdan yüksek vergiler kesilirken müteahhitlerin vergi borçları siliniyor. Sağlık Bakanlığı pandeminin başından beri göstermelik ek ödemelerle kamuoyuna dönük algı yaratmaya çalışıyor. Pandemide bırakın sağlık emekçilerinin ücretlerini iyileştirmeyi gelir kaybına uğramıştır."

Sağlık hizmetinin bir ekip işi olduğunu ancak göstermelik ek ödemelerde ayrım yapıldığını söyleyen Erol, "Sağlık Bakanlığı personeline yeni genelgeyle birlikte 12 ay göstermelik tavandan ek ödeme yapılırken, sanki üniversite hastanelerinde çalışan sağlık personeli kovid hastası bakmıyormuş gibi sadece 5 ay ek ödeme alabildiler. 17 Mayıs günü Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğünün kovid-19 pandemisi nedeniyle sağlık tesislerinde yapılacak ek ödeme genelgesinde yine üniversite hastaneleri kapsam dışı bırakıldı" ifadelerini kullandı.

Erol, sağlık emekçilerinin taleplerini ise şöyle sıraladı:

🔹Sağlık emekçileri ay sonunda tek kalemde maaşlarımızın yoksulluk sınırına çıkarılmasını istiyoruz.
🔹Cumhurbaşkanının seçimlerde söz verdiği 3600 ek gösterge ve 5 yıla 1 yıl fiili hizmet süresinin eklenmesi için bir an önce yasa çıkarılmasını istiyoruz.
🔹Maaşlarımızdan kesilen vergi oranının yüzde 10'a düşürülmesi istiyoruz.
🔹Döner sermaye dahil tüm güvencesiz ücretlerin maaşa eklenmesi ve emekliliğe yansıtılmasını istiyoruz.
🔹O zamana kadar, hastanelerimize bütçeden kaynak aktarılarak; döner sermaye katkı paylarının artırılması istiyoruz.

Maltepe Devlet Hastanesi'nde sağlık emekçileri de düzenledikleri eylemde "Üniversite hastanelerindeki emek ve emekçiler yok sayılmaktadır. Tüm kurumlardaki idari hizmetlerde çalışan emekçileri yok saymaktadır. Yardımcı hizmetlerde çalışan personeli yok saymaktadır. 4/D kadrosunda çalışan sağlık işçilerini yok saymaktadır. Ekip anlayışını ve çalışma barışını bozmaktadır" dedi.

Sağlık emekçileri, ek ödeme haklarının derhal verilmesini talep etti.

DERSİM
Dersim'de düzenlenen eylemde de "Emekçiler görevlendirme ve çalıştırma esnasında pandemi bahanesiyle tüm kazanımları yok sayılırken, ödemede kovid kapsamında kovid kapsamında değil diye çalışma alanlarımızı kategorize ediliyor" denildi.

Eylemde ek ödemelerin tavandan yatırılması ve  aylardır ek ödeme alamayan üniversite hastanelerinde çalışan emekçilere ek ödeme haklarının verilmesi talep edildi.

ANTALYA
SES Antalya Şubesi de Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan "Covid-19 pandemisi nedeniyle İl Sağlık Müdürlüklerinde Yapılacak Ek Ödeme" genelgesinin ardından, ek ödeme değil yoksulluk sınırı üzerinde temel ücret talebiyle basın açıklaması gerçekleştirdi.

Antalya Atatürk Devlet Hastanesi B Blok Önünde gerçekleştirilen açıklamada basın metnini SES Antalya Şube Eşbaşkanı Şükran İçöz okudu.

İçöz, ek ödemelerin tavandan yatırılmasını ve aylardır ek ödeme alamayan üniversite hastanelerinde çalışan emekçilerine ek ödeme haklarının verilmesini talep etti.

URFA
SES Urfa Şubesi de sendika üyelerinin gözaltına alınmasını protesto etti. Sendika binasında yapılan basın toplantıda konuşan SES Urfa Şube Eşbaşkanı Salih Karataş, "Siyaset mafya ilişkilerinin gün yüzüne çıktığı bu dönemde geçiyoruz. Bu kirli ilişkiler ifşa oldukça gündem saptırma amaçlı emek ve demokrasi ve muhalefete yönelik gözaltı operasyonlar artmaya başladı. Siyasal iktidar her sıkıştığında içerde ve dışarıda yeni düşmanlar yaratarak, toplumu kutuplaştırma, karşıtlaştırma ve siyaseti güderek durumunu düzeltmeye çalışıyor" dedi.

DİYARBAKIR
SES Diyarbakır Şubesi ve Diyarbakır Tabip Odası, Dağkapı Çocuk Hastalıkları Hastanesi önünde açıklama yaptı. "Sağlığa 'Bakan' istiyoruz" yazılı pankartın açıldığı eylemde konuşan SES Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Şiyar Güldiken, çocuk hastanesinin önünde eylemlerini yapma nedenlerini, hastane yöneticilerinin emekçileri yandaş sendikaya üye yapmak için ikna odaları kurduğunu belirtti. Güldiken, "Çalışan temsilci ve görevli arkadaşlarımıza her gün, her saat mobing uyguluyorlar. Suç işliyorlar. Biz bunu asla kabul etmeyeceğiz. Asla yandaş sendikalara yetkiyi vermeyeceğiz" dedi.

Şimdiye kadar yapılan ek ödeme genelgelerinin emekçilerin refahını ve kazancını çoğaltmadığını ve sağlık emekçileri arasında iş barışını bozduğunu ifade Güldiken, pandemi dönemi birçok alanda vergi indirimi, yandaşa vergi affı getirilirken, sağlık ve sosyal hizmet emekçilerine vergi indirimlerinin bile çok görüldüğünü söyledi.

İZMİR
SES İzmir Şubesi, ek ücret ve üyelerine yapılan gözaltı operasyona ilişkin Alsancak'ta bulunan Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde basın açıklaması yaptı. "Ek ödeme değil yoksulluk sınırı üzeride emekliliğe yansıyacak temel ücret" pankartının açıldığı eylemde "İnsanca yaşamak istiyoruz", "Baskılar bizi yıldıramaz", "Güvenceli iş güvenceli gelecek istiyoruz" sloganları atıldı. Açıklamaya İzmir Tabip Odası yöneticileri de destek verdi.

Pandeminin başından beri sağlık emekçilerinin sorunları her geçen gün arttığını söyleyen SES İzmir Şube Eşbaşkanı Nursel Yücesoy, çalışma koşullarının ağırlığı, riskin boyutu ve kapsamı, görev tanımlarının ortadan kaldırılarak angaryanın ve mobbingin attığını dile getirdi. Pandemi sürecinde verilen sözlere rağmen sağlık emekçilerinin ücretleri artmayarak yoksulluk sınırının altında seyretmeye devam ettiğini sözlerine ekleyen Yücesoy, insanca çalışma koşulları, yoksulluk sınırı üzerinde temel ücret, OECD ortalamasında kadrolu güvenceli istihdam taleplerini yineledi.

Ardından konuşan SES İzmir Şube Eşbaşkanı Erkan Batmaz ise, Ankara'da üyelerine yapılan gözaltı operasyonuna tepki gösterdi. Mafya-devlet ilişkilerinin ayyuka çıkığını belirten Batmaz, "Gözaltı ve tutuklumalar bizi yıldıramaz" diyerek, üyelerinin bir an önce serbest bırakılması çağrısında bulundu.