24 Eylül 2024 Salı

Sağlık emekçileri Bursa'da iş bıraktı: Ayrıştırılmaya karşı mücadele edeceğiz

SES Bursa Şubesi üyeleri, iş bırakarak maruz kaldıkları hak gasplarına dikkat çekti. sağlığın ekip işi olduğunu vurgulayan sağlık emekçileri, ekibin her bir üyesinin insanca yaşayabileceği bir ücret ve güvenli çalışma koşullarında ekip olarak iş barışının bozulmadan çalışmak istediklerini dile getirdi ve mücadele edeceklerini kaydetti. 

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Bursa Şubesi, Meclis'te kabul edilen yasada sadece hekimlere düzenleme çıkması üzerine Bursa Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi'nde iş bırakarak yaşanan hak gasbını teşhir etti. 

SES Bursa Şube Başkanı İrfan Açık, ekonomik krizle birlikte iyice yoksullaşan halkın verdiği vergilerin sağlık hizmeti almasına yetmediğinin altını çizdi. Açık, "14 kalemde halkın cebinden çıkan katkı-katılım payları ve ilave ücretler, SGK ödemesi kapsamından çıkarılan ilaçlar ve yılbaşından sonra zam gelecek diye piyasaya sunulmayan yüzlerce kalem ilaç nedeniyle yaşanan ilaç krizi, ilaçta reklamın ve reçetesiz ilacın önünü açacak uygulamalar, Eczacıları SGK'nın tahsilatçısı konumuna düşüren muayene ücretleri, İlaç politikaları nedeniyle eczanelerin yaşadığı ekonomik zorluklar, Halk sağlığı için yaratacağı risklere aldırış etmeden ilaçların marketlerden satılması ve zincir eczanelerin yaşama geçirilmesi girişimleri. Pandemi koşullarının tıkattığı sağlık sistemi nedeniyle kronik hastalıkları olanların dahi sıra alamaması, Koruyucu sağlık hizmetleri yerine tedavi edici sağlık hizmetlerine ve özel sektöre bütçeden ayrılan payların büyüklüğü, insanların yaşam alanlarına yakın hastanelerin kapatılması, erişim olanaklarının zor olduğu şehir hastaneleri bünyesinde sermayeye kaynak aktarılan uygulamalar başta olmak üzere birçok sorun sayabiliriz" dedi.

Bunca sorunun yaşandığı yetmezmiş gibi iş yerlerinde ekip olarak çalışan emekçilerin ekonomik ve özlük haklarını bölmeye yönelik uygulamalarla sıklıkla karşılaştıklarını söyleyen Açık, sağlığın ekip işi olduğunu vurguladı. Ekibin her bir üyesinin insanca yaşayabileceği bir ücret ve güvenli çalışma koşullarında ekip olarak iş barışının bozulmadan çalışmak istediklerini dile getiren Açık, ayrıştırılmaya çalışılan politikalara karşı mücadele edeceklerini ifade etti.