25 Eylül 2024 Çarşamba

Rojava 1 Mayıs'ında dünya işçilerine devrim için mücadele çağrısı

Kuzey ve Doğu Suriye'nin Qamişlo ve Dirbesiye kentlerinde 1 Mayıs yürüyüşleri gerçekleştirildi.

Kuzey ve Doğu Suriye'de işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs kutlandı. Qamişlo ve Dirbesiye kentlerinde 1 Mayıs yürüyüşleri gerçekleştirildi. Dünya işçi ve emekçilerine selam gönderilen yürüyüşlerde, Medya Savunma Alanlarına yönelik işgal saldırıları da protesto edildi.

QAMİŞLO
Qamışlolu işçiler, Doğu Kavşağında bir araya geldi. "Zap ve Metina'nın direniş ruhuyla 1 Mayıs'ı kutluyoruz" yazılı pankart açılan 1 Mayıs yürüyüşüne Komünist Devrimci Hareket (TKŞ) üyeleri de katıldı. TKŞ üyeleri "Yaşasın 1 Mayıs" pankartı açtı. Kitle sloganlarla Sonî Kavşağı'na kadar coşkulu bir yürüyüş gerçekleştirdi.

TEVDEM adına konuşan Aid İbrahim, tüm dünya işçi ve ezilenlerinin 1 Mayıs mücadele gününü kutladı. İbrahim, "Rojava Kürdistanı ile Kuzey ve Doğu Suriye tarihinde zafere ulaşana kadar mücadele hep sürmüştür. Kazanılan zafer, mücadelenin sonucudur. Zaferimizin, devrimimizin öncüleri işçi ve emekçilerdir. Bugün kapitalist devletler, özgürlükçü kahraman halkları alt etmek istiyorlar. Bugün bizlerde Kuzey Suriye ve tüm Ortadoğu da el ele vererek kirli kapitalist devletleri alt edebiliriz" şeklinde konuştu.

Metina, Avaşin ve Zap bölgelerine yönelik saldırıları kınayan İbrahim, "Gerilla umudumuzdur, umudumuzun arkasındayız. Kapitalist devletlerin işgal saldırılarına karşı, halklarımız uyanık olmalı ve mücadeleyi yükseltmelidir" dedi.

İşçi Birliği adına konuşan Leyla Miha da "1 Mayıs Kuzey ve Doğu Suriye ve bütün dünya işçileri için kutlu olsun" dedi. İşçi sınıfının devrimin öncüsü olduğunu vurgulayan Miha, "1 Mayıs, tüm halkların özgür ve demokratik bir toplumun inşası için toplumsal duruşun temelidir. Korona gibi bir sürecin içerisinde, ekonomik durum gittikçe kötüleşirken, 1 Mayıs'ı karşılıyoruz. Aynı zamanda Kuzey ve Doğu Suriye'de Türk devletinin saldırılarıyla savaş sürecinden geçiyoruz. Tüm bu süreçler içinde toplumun temelini oluşturan işçi sınıfıdır" şeklinde konuştu. 

DİRBESİYE
Dirbesiyeli işçi ve emekçiler 1 Mayıs'ı kutlamak için Gençlik Meclisi önünde bir araya geldi. Amûde Caddesi boyunca yürüyen kitle sık sık "Yaşasın 1 Mayıs" ve "Yaşasın gerilla direnişi" sloganları attı.

Yürüyüş sonunda İşçi Birliği ve Halklar Meclisi adına konuşmalar yapıldı. Rojava ve tüm dünya işçilerinni 1 Mayıs'ı kutlanan konuşmalarda, özgürlük, eşitlik ve insanca bir yaşam için mücadeleyi büyütme çağrısı yapıldı. Eylemde Türk devletinin Medya Savunma Alanlarına yönelik işgal saldırıları da kınandı.