18 Eylül 2024 Çarşamba

Roboskili aileler AİHM'e de sessiz kalanlara da tepkili

Roboskili aileler, adalet talebiyle 334. kez evlatlarının mezarı başında bir araya geldi. Aileler AİHM'in kararını, "cezasızlıkla ödüllendirildi" şeklinde yorumlarken, sessiz kalan Şırnak Barosu ve siyasetçilere de tepkili.
Roboskili aileler, TSK'nın savaş uçaklarıyla katledilen evlatları için 334. kez mezarlıkta bir araya geldi. Eylemde, dosyayı reddeden AİHM ile sessiz kalan hukukçular ve siyasetçilere tepki vardı.  
 
Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre, yakınlarının fotoğraflarını taşıyan aileler adına Veli Encü açıklama yaptı.
 
Katliama ilişkin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) yapılan başvurunun reddedildiğini hatırlatan Encü, durumdan sorumlu olanlara, "AİHM'in utanç dolu kararını anlıyoruz, ya bir haftadır susanlar niye susuyor?" diye sordu.
 
2339 GÜNDÜR BİR ARPA BOYU YOL ALINAMADI
 
Soruşturmada 2 bin 339 gündür bir arpa boyu yol alınamadığını belirten Encü, "Adaletsizlik üzerimize çığ gibi düştü" dedi.
 
Dosyayı takip eden avukatlar ve baroların ilgisiz ve sorumsuzluğunu eleştiren Encü, "Baro ve başkanının sorumsuzluğu, AYM ve AİHM'in hükümetle dirsek teması sebebiyle Roboski davası cezasızlıkla ödüllendirildi" dedi.
 
Kararın açıklanmasından beri ilgili Şırnak Barosu ve Baro Başkanı Nuşirevan Elçi'den bir açıklama ve özeleştiri beklediklerini dile getiren Encü, "Düne kadar arayıp halimizi soran üç beş insan dışında, beklediklerimizden bir iki istisna dışında bir açıklama gelmedi" diye konuştu. 
 
BU DAVA BU MEZARLIKTAN YENİDEN BAŞLAMAK ZORUNDA
 
Dosyanın kimlerle nasıl takip edileceği konusunda kendilerini ikna eden Meral Danış Beştaş'tan da bir açıklama yapılmadığını belirten Encü, "Herkesin el birliği ile suskunluğa gömüldüğü bu dava Roboski Mezarlığı'na gömülmek istenmektedir. Biz buna izin vermeyeceğiz. Bu dava bu mezarlıktan yeniden başlamak zorundadır" dedi.