22 Eylül 2024 Pazar

Roboski katliamı 147. ayında: Unutturmayacağız

Roboski katliamının 147. ayında İHD Ankara Şubesi önünde bir araya gelen Roboski için Adalet Girişimi, "Bu topraklarda barış ve adaletin yolu, mutlaka ve önce Roboski'den geçecektir. Acının utandığı, devletin utanmadığı Roboski'nin sorumluları hesap verinceye kadar buradayız" dedi.

Roboski için Adalet Girişimi, Roboski katliamının 147. ayında İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde basın açıklaması düzenledi. "Roboski bir daha asla" pankartı açılan eylemde basın açıklamasını Tanju Gündüzalp okudu.

Rosboski'de 19'u çocuk 34 kişinin katledilmesinden bugüne 12 yıl geçtiğine işaret eden Gündüzalp, katliamdan bugüne geçen sürede adaletin sağlanmadığını, meclis ve yargının el ele katliamı örtmeye çalıştığını vurguladı. Şırnak'ın Roboski köyünde sınır ticareti yapan 19'u çocuk 34 kişinin geçtikleri yol belli olmasına karşın 28 Aralık 2011'de TSK uçaklarıyla bombalanarak bile bile katledildiğini söyleyen Gündüzalp, katliamın ana akım medya tarafından da görmezden gelindiğini kaydetti.

'HER KATLİAMDA SİSTEM CEZASIZLIĞIN YANINDA SIRAYA DİZİLİYOR'
Barış ve demokrasinin yolunun Roboski için adaletten geçtiğine işaret eden Gündüzalp, "Bu topraklarda yönetenlerin suça ortak olduğu her katliamda, sistem cezasızlığın ve adaletsizliğin yanında sıraya diziliyor. Sivil anayasa diyenler, yüzünü Roboski'ye ve yaşam hakkını tanımaya dönmek zorundadır" ifadelerini kullandı. Yaşama hakkının doğuştan gelen en temel hak olduğunun altını çizen Gündüzalp, devletin bu hakkı korumak bir yana, yaşam hakkını ihlal edenleri cezasızlık politikalarıyla koruduğunu vurguladı.

'YÜZLEŞME OLMADAN DEMOKRASİ MÜMKÜN DEĞİLDİR'
"1915'ten bugüne; devlet ve katliamlarının gelişimine baktığımızda, büyük bir cezasızlık paranteziyle karşılaşıyoruz. Eli kanlı olan kim, net ve belirgin" diyen Gündüzalp, bu adaletsizlik ve cezasızlığa karşı bir araya gelip mücadele etmenin önemine dikkat çekti. Gündüzalp, şöyle devam etti: "Eşit, özgür, doğanın tahrip edilmediği; dil, din, ırk, sınıf ayrımının yapılmadığı bir yaşam için buradayız, yaşam hakkımıza sahip çıkmaya devam edeceğiz. Yüzleşme olmadan, barış köprüleri kurulmadan demokrasi de mümkün değildir. Roboski'ye adalet gelmeden Türkiye'ye adalet gelmeyecektir. Başta Roboski olmak üzere tüm insan yaşamını ve özgürlüklerini ortadan kaldıran savaşa ve şiddete karşı, hepimiz itiraz hakkımızı kesintisizce kullanacağız."

'BARIŞ VE ADALETİN YOLU ROBOSKİ'DEN GEÇİYOR'
Roboski'nin devlet ve iktidarın sınavı, bu toprakların utancı, kanayan yarası ve adalet arayışı olduğunu söyleyen Gündüzalp, "Bu topraklarda barış ve adaletin yolu, mutlaka ve önce Roboski'den geçecektir. Acının utandığı, devletin utanmadığı Roboski'nin sorumluları hesap verinceye kadar buradayız. Susmayı reddediyoruz. Roboski katliamının sorumlularının açığa çıkarılması, yargılanması ve gereken cezalara çarptırılması bu ülkedeki tüm yaşam hakkı ihlalleri için hayati önemdedir. Unutmadık, unutmayacağız, unutturmayacağız" dedi.