1 Ekim 2024 Salı

Prof. Dr. Akdeniz: Sosyal medya teklifi ile yolsuzluk ve eleştiri haberleri silinecek

AKP'nin Meclis gündemine getirdiği sosyal medya teklifini değerlendiren Prof. Dr. Yaman Akdeniz, teklifi 'Geriye dönük ciddi bir temizlik operasyonu' olarak değerlendirdi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları ardından, AKP tarafından çalışmalarına başlanan sosyal medyaya ilişkin yasa teklifi TBMM'ye sunuldu. Teklifin bugün Plan ve Bütçe Komisyonu gündemine gelmesi bekleniyor.

Artı TV'de yayınlanan Gün Başlıyor programında teklife ilişkin Nazım Alpman'ın sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Yaman Akdeniz teklifin AKP açısından geçmişi temizleme amacıyla kullanılacağını söyledi.

Türkiye'de internete ilişkin birçok düzenleme olduğunu ve 400 binden fazla sitenin engelli olduğunu hatırlatan Akdeniz, teklifin yasalaşması ile gazete ve gazetecilerin sosyal medya hesaplarının da engellenebileceğini söyledi.

Teklif ile birlikte geçmişte yayınlanan haberlerin engellenmek ile yetinmeyerek kaldırılabileceğini de söyleyen Akdeniz, durumu geriye dönük temizleme operasyonu olarak değerlendirdi.

Akdeniz'in Artı TV'de yaptığı açıklamalardan öne çıkan başlıklar şöyle:

'400 BİNDEN FAZLA SİTE ENGELLİ'
"Türkiye'de internet ile ilgili fazlasıyla düzenleme var. 2007'den beri düzenledikçe düzenliyorlar. Engelli Web 2019 raporunu açıkladık ve 'Buzdağının Görünen Yüzü' koyduk adını. 2019 sonu itibari 400 binden fazla sitenin erişime engellendiğini, 130 binden fazla URL'nin engellendiğini ki bunların içinde 7 bin Twitter hesabı engellendiğini söyledik. Dolayısıyla Türkiye'de internet zaten sıkıntılı. Böyle bir baskıcı ortamda tekrar bunların üzerine ekleme yapılarak yeni bir yasa teklifi ile karşımıza çıktılar.

'YOLSUZLUK HABERLERİ SİLİNECEK'
"Yasa teklifinin iki amacı var. Mevcut yasada kozmetik gibi görünen bazı değişiklikler yapılarak, daha önce sulh cezaya erişim engeli yetkisi verirken artık hakimlerin içeriklerin geçmişin kaldırılması yetkisi de olacak. Geriye dönük ciddi bir temizlik operasyonu, siyasi eleştiri içeren haberler, yolsuzluk haberleri, usulsüzlük haberlerinin hepsi engellendikten sonra silinecek. Bu kamuoyunda daha az konuşulan kısmı.

'GAZETELERİN HESAPLARI KAPATILACAK'
"Kamuoyunun dikkatini çeken kısmı ise sosyal medya platformlarının hepsine Türkiye'ye gelip ofis açacaksınız, kararları uygulayacaksınız diyecekler. Twitter'ın uygulamadığı birçok engelleme kararları var. Birgün Gazetesi, SoL Haber Portalı, Barış Yarkadaş, Barbaros Şansal ve Can Dündar için alınan ve uygulanmayan kararlar var. Twitter gelip ofis açıp bunları uygulamak zorunda bırakılacak. Gelip açmazlar ise para cezası ve bant genişliği daraltılması cezaları da öngörülüyor. Almanya ile de bir karşılaştırma yapılıyor, ama orada demokratik kurumlar işliyor ve yargı bağımsız. Bu tarz yerlerde bu kararlar alınamıyor. Bizde ise siyasileşmiş yargı mekanizması var. Siyasilerde gelen tüm talepler kabul ediliyor.

'TEHLİKELİ SANSÜR GİRİŞİMİ'
"Birgün için girişimimiz olan Hacı Lokman Birlik cenazesinin polis araçları tarafından sansürlenmesi süreci AYM'de 5 sene sürdü ve ihlal kararı verdi. AYM tarafından alınan kararların uygulamada sulh ceza hakimleri tarafından göz ardı edildiğini görüyoruz. Artık "Buzdolabını AKP getirdi" gibi söylemler yasa geçer ise internetten kaldırılabilecek. Hükümet kendi siyasi geçmişi, yolsuzluk ve usulsüzlüklerin ortadan kaldırılmasını isteyecek. Gazeteciler ileride 17-25 Aralık süreci için araştırma yapmak istediğinde bir şey bulamayacak. Tehlikeli ve ileri seviye bir sansür girişimi ile karşı karşıyayız.

'ALMANYA KARŞILAŞTIRMASI DOĞRU DEĞİL'
"Platformlar Türkiye'ye gelir ve yapının bir parçası olurlarsa ciddi eleştirilerle karşı karşıya olacaklar. Uluslararası arenada siyasi itibarları sarsılacak. Eğer Türkiye'ye gelirlerse Azerbaycan, Türkmenistan'dan gelen teklifleri nasıl değerlendirecekler. Türkiye'ye gelmedikleri zaman reklam geliri ve kullanıcı kaybedecekler. Mesela Wikipedia bunu göze aldı, çünkü ticari kaygıları yoktu. Bana danışan bir sosyal medya devi oldu ve gelmemeleri gerektiğini söyledi. Başka ülkelerde demokratik modeller var. Türkiye'de Almanya'da yapılan yapılıyor deniliyor, ama Almanya'da basın ve gazeteciler ile ilgili bir yaptırım ve baskı yok. Almanya modeline baktığımızda zaten eleştiriliyor. Sansüre yol açtığı ve özelleştirdiği için eleştiriliyor. Almanya'da amacına ulaşmadığı eleştirileri de var. Dolayısıyla Almanya ile karşılaştırma yapmak doğru değil.

"Her zaman alternatif erişim yöntemleri mümkün. Fakat teknoloji de iki yönlü ilerliyor. Alternatif yollar bulunuyor, engelleme yolları da hızlıca ilerliyor. Türkiye şimdi ticari VPN'leri de engelliyor. Tor adlı tarayıcı için de kısıtlamalar var. Bazı kullanıcılar bu engellemelerden etkilenmeyecek. Ama geniş kitleler bunu yapamayacak. Türkiye'de engelleme olsa da yayın yapılacak, ancak sayı düşecek."