24 Eylül 2024 Salı

'Pandemide sermayeye rant, sağlık emekçisine alkış düşmüştür'

Pandemi döneminde yaşadıkları sorunlara dikkat çeken SES Ankara Şube Eşbaşkanı Nazan Karacabey, "Sosyal devlet ilkesine uygun sağlık politikalarının bir an önce hayata geçirilmesini talep ediyoruz" dedi. 

Sağlık ve meslek örgütleri, pandemi döneminde sağlık emekçilerinin karşılanmayan taleplerine ilişkin Hacettepe Üniversitesi Hastanesi önünde eylem yaptı.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şube Eşbaşkanı Nazan Karacabey, Ankara'daki kamu hastanelerinde görev yapan sağlık emekçilerinin yüzde 28'inin üniversite hastanelerinde çalıştığını ve bu kişilerin hiçbir ödemeden yararlanmadığını söyledi.

Karacabey, "Pandemi mücadelesinde üniversite hastanelerini yok saymak; emeği, sağlık emekçilerini yok saymaktır. YÖK ve Sağlık Bakanlığı Üniversite Hastanelerinin uzun dönemdir yaşadığı soruna daha fazla sessiz kalmamalıdır" dedi.

'EMEKÇİLER DEĞİL SERMAYE DÜŞÜNÜLÜYOR'
İktidarın sağlık emekçilerini değil sermayeyi düşündüğünü ifade eden Karacabey, "Şehir hastaneleri mütehaitlerine 2020 yılında 8 bin 739 milyonluk kira ve hizmet bedeli ödenirken, ödeme 2021 bütçesinde 16 bin 391 milyon liraya çıkarılmış. Pandemi sürecinde hastanelerini hizmete kapatacakları restini çeken özel sektör ödemelerinde 2020 yılında yüzde 15'lik artış yaşanırken, 2021 Mayıs ayında ise yüzde 20'lik zam yapılmıştır. Sağlık Bakanlığı Hastanelerinde tavandan ek ödeme ile aylık net 400-450 milyon TL ödeme yapmayı sağlık emekçilerine lütuf olarak sunulurken, 2021 yılında aylık Şehir Hastanelerine en az bin 366 milyon TL ödeme yapılacak olup, özel sağlık sektörüne ise SGK tarafından aylık bin 31 milyon TL ödeme yapılmaktadır. Pandemi döneminde sermayenin payına kar-rant, emekçileri payına alkış ve mektup düşmüştür" diye kaydetti.

EK ÖDEMELER ERİYOR
İktidarın sağlık emekçilerine dönem dönem verilen ek ödeneği, lütuf olarak gördüğünü söyleyen Karacabey, "Maaşları, tartışmalı açıklanan TÜİK rakamları nedeniyle eriyen sağlık emekçileri ek ödemeye mahkum edilmiştir. İktidar Şehir Hastanelerin ödemesinde 'asgari ücret artış oranları', 'TÜFE', 'ÜFE'. 'döviz kuru' gibi değişkenleri kullanarak müttehitlerini kollarken, sağlık emekçilerinin emeklerinin karşılığı olarak 'müdahale edilmiş TÜFE' referans alınmış ve yeterli görülmüştür. Halkın sağlık hakkını ve sağlık emeğini gören, sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin meslek tanımlarının kendi mesleki talepleri doğrultusunda yapıldığı, sosyal devlet ilkesine uygun sağlık politikalarının bir an önce hayata geçirilmesini talep ediyoruz" diye belirtti.