24 Eylül 2024 Salı

Otlu'dan ev işçileri için kanun teklifi

Ev işçilerinin sorunlarını Meclis'e taşıyan Yeşil Sol Parti milletvekili Çiçek Otlu, ev işçilerinin 4857 sayılı İş Kanunu, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamına alınmaları için kanun teklifi verdi.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) milletvekili Çiçek Otlu, ev işçilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesi amacıyla Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, İş Kanunu ve İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni Meclis'e sundu.

Ev işçilerinin sayısının 2 milyona yakın olduğuna dikkat çeken Otlu, ev işçilerinin emek sömürüsüne en çok maruz kalan kesimlerden olduğunu vurguladı. Ev işçilerinin yüzde doksanını kadınların oluşturduğuna dikkat çeken Otlu, ev işçilerinin güvencesiz ve kayıt dışı çalışmalarının kıdem ihbar tazminatı, emeklilik hakkı gibi birçok haktan mahrum kalmalarına sebep olduğunu söyledi.

İş Kanunu'nda ev işçilerinin "işçi" sayılmadığına işaret eden Otlu, şöyle devam etti: "6331 sayılı ve 4857 Sayılı kanunların hükümlerinin uygulanmayacağı ifade edilen ev işçileri yasalarda ve uygulamada ayrımcılığa maruz kalmaktadır. Uzun çalışma saatlerine karşın, fazla mesai ücretleri verilmemektedir. Özellikle yatılı çalışanlar bu konuda ağır hak ihlali yaşamaktadır. İşe girerken yapmayı taahhüt ettikleri işin içeriği sürekli değiştirilip, arttırılmaktadır. Sıklıkla ev işçisinin haysiyetini, duygularını inciten, söz, tavır ve davranışlara maruz kalmaktadırlar. Mobbing, taciz, şiddet ve istismar vakaları azımsanamayacak ölçülere varmış durumdadır. Ev bir iş yeri olarak kabul edilmediği için ev mekanında ev işçilerinin yaşadığı kazalar, ölümler, hastalıklar da iş kazası, iş cinayeti ve meslek hastalığı olarak tanımlanmamaktadır. Ağır koşullarda, sosyal ve ekonomik olarak güvencesiz, kayıt dışı çalışmak zorunda kalmaları hak ihlallerine neden olmaktadır."

Ev işçilerinin uzun çalışma saatleri, kapalı mekanda çalışmaları, sağlığa zararlı malzeme kullanmaları, aşırı fiziksel güç kullanmak zorunda kalmaları gibi sebeplerle çok sayıda rahatsızlığa yakalandığına işaret eden Otlu, bu sağlık sorunlarının meslek hastalığı olarak sayılması gerektiğini vurguladı.

Otlu, "Anayasada tanımlanan sosyal devlet olmanın ilkeleri ve eşitlik ilkesi gereği; hane içinde icra edilen işleri yapan ev emekçileri ile bu işler için istihdam edilenlerin hak ve yükümlülüklerinin düzenlenmesi ile hak sahiplerine malullük, yaşlılık ve ölüm halinde uygulanacak sosyal sigorta hükümlerinin düzenlenmesi gerekmektedir. Bu kapsamda, ev işçilerinin 4857 sayılı İş Kanunu, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamına alınmaları ve bu kanunlarda yeni düzenleme yapılması gerekmektedir" dedi.