24 Eylül 2024 Salı

Otlu, hasta tutsak Şivekar Ataş'ın durumuna dikkat çekti

Hasta tutsak Şivekar Ataş'ın durumuna ilişkin soru önergesi veren Yeşil Sol Parti milletvekili Çiçek Otlu, devletin hasta tutsakların tedavilerini sağlamakla yükümlü olduğunu hatırlattı.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) milletvekili Çiçek Otlu, Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesi'nde tutulan ağır hasta tutsak Şivekar Ataş'ın durumunu Meclis'e taşıdı.

Şivekar Ataş'ın İnsan Hakları Derneği'nin (İHD) hasta tutsaklar listesinde yer aldığını aktaran Otlu, 27 yaşındaki Ataş'ın ileri derecede kalp ve yüksek tansiyon hastası olduğunu, ayrıca rahminde yer alan kist nedeniyle acil ameliyat olması gerektiğini vurguladı. Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesi'nde dayatılan kelepçeli muayene ve çıplak arama gibi hak ihlalleri sonucu Ataş'ın tedavisinin engellendiğini vurgulayan Otlu, Ataş'ın daha önce tutulduğu Tarsus Hapishanesi'nde yoğun işkenceye maruz kaldığını hatırlattı.

Ataş'ın kalp kapakçığında da çürüme olduğunu ve Ataş'ın tedavisinin düzenli bir şekilde yapılması gerektiğinin altını çizen Otlu, hapishane koşullarında Ataş'ın tedavi hakkının engellendiğini ve sağlık durumunun giderek ağırlaştığını belirtti.

Otlu, şöyle devam etti: "Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler ve yasalar, tutukluların yaşam hakkının korunmasını ve sağlığa erişim haklarının sağlanmasını devletin yükümlülüğü olarak belirlemiştir. Sağlığa erişim hakkının engellenmesi can kayıplarının yaşanmasına neden olmaktadır. Birleşmiş Milletler Avrupa Cezaevleri Kurallarına göre 'Özgürlüğünden yoksun bırakılan herkese insan haklarının gerektirdiği gibi saygılı davranılmalıdır' ilkesinin benimsenmesi, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazına ilişkin yasanın 6. maddesinde 'Ceza infaz kurumlarında hükümlülerin yaşam hakları ile beden ve ruh bütünlüklerini korumak üzere her türlü koruyucu tedbirin alınması zorunludur' hükmü gereği Şivekar Ataş'ın etkin sağlık hizmeti almasının sağlanması gerekmektedir."

Otlu, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'a aşağıdaki soruları sordu:
🔹"Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda kalmakta olan ağır hasta tutuklu Şivekar Ataş'ın sağlık durumu Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir?
🔹İleri derecede kalp ve yüksek tansiyon hastası olan Şivekar Ataş'ın, rahminde oluşan kist nedeniyle acil ameliyat olması gerektiği halde, kelepçeli muayene, çıplak arama gibi nedenlerle tedavi olmasının, sağlığa erişim hakkının engellendiği bunun ağır hak ihlaline girdiği iddialarına ilişkin açıklamanız var mıdır? Şivekar Ataş'ın etkin tedavisinin sağlanması için girişimleriniz olacak mıdır?
🔹Şivekar Ataş'ın annesinin 'Tarsus Hapishanesi'nde iken işkenceler gördü, gözleri morardı ve süngerli odaya konuldu. Bunun sonucunda da vücudunda yaralar çıktı. Pandemi döneminde ise hiçbir tedavisi yapılmadı' iddiaları araştırılacak mıdır? Tarsus Ceza İnfaz Kurumu'nda işkence uyguladığı iddia edilen görevliler için inceleme başlatılacak mıdır?
🔹Şivekar Ataş'ın sağlık durumu dikkate alınarak infazının ertelenmesi için girişiminiz olacak mıdır?
🔹Ameliyat için gün verildi halde ameliyatı neden yapılmamıştır? Annesinin, kızının tedavi edilmesi ve ameliyat sonrası refakatçi olmak istediği talebi değerlendirilecek midir?
🔹Ring aracı ile hastaneye sevk, kelepçeli muayene, çıplak arama gibi nedenlerle hasta tutukluların tedavi haklarından yararlanamadıkları Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir? Hasta tutukluların; insan onuruna yakışır şekilde tedavi olmalarının sağlanması için çalışmalarınız var mıdır?"