24 Eylül 2024 Salı

'OHAL İnceleme Komisyonu'nu da kararlarını da tanımıyoruz'

OHAL İnceleme Komisyonu'nun Barış Akademisyenleri hakkında verdiği ret kararına ilişkin açıklama yapan Eğitim Sen Genel Başkanı Kurul, Komisyon'un ısrarla suç işlemeye devam ettiğini kaydetti. HDP Milletvekili Gergerlioğlu ise Komisyon'un kararını tanımadıklarının altını çizdi. 

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), OHAL İnceleme Komisyonu'nun Barış Akademisyenleri için verdiği ret kararlarına ilişkin genel merkezlerinde açıklama yaptı. Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Cihangir İslam ve haklarında ret kararı verilen akademisyenler açıklamaya katıldı.

'AKADEMİSYENLERE YAŞATILAN EZİYETİN SİYASİLİĞİ VE KEYFİLİĞİNİ GÖZLER ÖNÜNE SERİLDİ'
Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul, akademisyenlerin imzaladıkları bildiri AYM tarafından düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesine rağmen verilen ret kararlarının yürütülen siyasi hesapların bir parçası olduğunu ifade etti. İhraç edilen ve en temel hakları gasp edilen akademisyenlerin hukuksuzlukla karşı karşıya kaldıklarını kaydeden Kurul, "AYM 'Başvurucuların mahkumiyetinin zorunlu toplumsak bir ihtiyaca karşılık gelmediği ve orantılı olmadığı, dolayısıyla demokratik toplum düzeninin gereklerine uygun olmadığı, bu sebeplerle ifade özgürlüğünü ihlal ettiği sonucuna ulaşmıştır' diyerek sadece hukuki bir karar vermekle kalmamış, imzacı akademisyenlere yaşatılan eziyetin siyasi ve keyfi niteliğini de gözler önüne sermiştir" diye belirtti.

'OHAL KOMİSYONU AÇIKÇA SUÇ İŞLEMEKTE'
OHAL Komisyonu üyelerinin kendi siyasal-ideolojik yaklaşımları doğrultusunda karar verdiğini ve hukukun en temel ilkelerini ihlal ettiğinin altını çizen Kurul, "Akademisyenlerin imzaladıkları bildiri AYM tarafından düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında görülmesine rağmen OHAL Komisyonu üyelerinin bildiriyi suç kapsamında değerlendirmesi yürütülen siyasi hesapların bir parçasıdır. Ve en önemlisi AYM kararına rağmen alınan bu kararlar, açıkça suçtur. AYM kararının hakikati karşısına 'kurum kanaati' gibi belirsiz, somut ve hukuki hiçbir dayanağı olmayan bir ifadeyle çıkan, dosyalarda 'kopyala-yapıştır' yöntemiyle karar veren OHAL Komisyonu üyelerinin ve bir bütün olarak OHAL Komisyonu'nun söz konusu kararlarını tanımamız mümkün değildir. Eğitim Sen olarak, bir kez daha altını çizerek belirtmek istiyoruz, OHAL Komisyonu üyeleri açıkça suç işlemekte ve bu suçu işlemekte ısrarcı davranmaktadırlar" ifadelerini kullandı.

GERGERLİOĞLU: OHAL KOMİSYONUNUN KARARLARINI TANIMIYORUZ
HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ise, OHAL Komisyonu'nun asıl adının "Anayasayı Engelleme ve İnsanları Oyalama" komisyonu olduğunu belirterek, "Barış Akademisyenleri konusunda AYM kararları dinlenmedi. OHAL komisyonu 'Anayasayı, AYM kararlarını tanımıyorum' diye haykırmakta. Haklarında AYM'nin 'ifade özgürlüğü' kararları olmasına rağmen OHAL Komisyonu, Anayasayı ayaklar altına aldığını göstermiştir. OHAL komisyonun hiçbir kararını kabul etmiyoruz ve ivedilikle kapatılmalıdır. Gelinen noktada muhaliflerine yönelik politik bir kırım söz konusu" diye konuştu.