24 Eylül 2024 Salı

Muhasebeciler 3568 sayılı yasanın yıldönümünde yeni yasa istedi

3568 Sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Yasası'nın değiştirilmesini talep eden mali müşavirler, 32 yıl öncesinin değil bugünün gereklerine uygun düzenleme istedi.

Adana Çağdaş Demokrat Muhasebeciler Grubu (ÇDMG), 3568 Sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Yasasının 32'nci yılı nedeniyle Heykelli Park'ta basın açıklaması yaptı.

ÇDMG Yürütme Kurulu Başkanı Aykan Mavruk, sürekli artan iş yükü, angaryalar, haksız rekabet ortamı ve cezaların, mesleği yapılabilir olmaktan çıkardığına dikkat çekti.

'MUHASEBE DIŞINDA ONLARCA İŞ YAPIYORUZ'
Muhasebe dışında onlarca iş yaptıklarını belirten Mavruk, "Çok basit bir bilgiyi talep ederken bile kamu kurumları 'muhasebecinize söyleyin o halleder' diyerek topu bizlere atmaktadır. 32 yıl önce mesleğin yasal statü kazanması sahip oldukları haklar açısından ileri bir adımdır. Odalar ve onların üst birliği olan Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) kuruldu. Ancak bu gelişmeler ışığında, akademik dinamiklerle saygınlığını artırarak olgunlaşması beklenen meslek hala 32 yıl öncesinde kalmış durumda" diye konuştu.

Yasaya yapılan yamaların mesleğin icrasına katkı sağlamadığını belirten Mavruk, "Artık yeter diyor ve bu yasayı kabul etmiyoruz. Meslektaşların talepleri doğrultusunda, bugüne uygun, mesleki tanımların yeniden yapıldığı, akademik temeli olan yasa istiyoruz" ifadelerini kullandı.

'PANDEMİDEN ÇOK ETKİLENDİK'
Covid-19 pandemisinde ara vermeden çalışan, işletmeler, kurumlar ve mükelleflerle sürekli temasta bulunan mali müşavirler ve çalışanlarının salgında ciddi kayıplar verdiğini dile getiren Mavruk, "Ne yazık ki her geçen gün artan kayıplarımız sebebiyle pandemi sürecinden en çok etkilenen meslek gruplarından biri olduk. Bağımlı çalışanların özlük haklarının TÜRMOB ya da odalar tarafından teminat altına alınması lazım. Destek ve teşviklerden faydalanmalarının sağlanması, kamu hizmeti yapıyor olmaları nedeniyle Yeşil Pasaport alma haklarının yasalaşması, arabuluculuk yetkisinin tanınması gibi talepler yerine getirilmelidir" diye belirtti. 

'EŞİT TEMSİL EDİLMİYORUZ'
Ardından konuşan Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Güney Yılmaz şunları söyledi: "TÜRMOB'da 115 bin Serbest Muhasebeci ve Serbest Mali Müşavir 4 kişiyle temsil ediliyor. 4 bin 800 Yeminli Mali Müşavir ise, 5 kişi ile temsil ediliyor ve genel başkanının yeminli mali müşavir olması zorunluluğu bulunuyor. Yasa bu haliyle demokrasiden uzaktır. En önemli talebimiz 3568 sayılı Meslek yasamızın değiştirilmesi, demokratik hale dönüştürülmesi, adaletin sağlanması ve günün koşullarına uygun hale getirilmesidir."